18.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σκληρή έδρα και… σκληρότερη άμυνα (vid)

Συνήθως στα περισσότερα παιχνίδια αναφέρουμε ότι οι αντίπαλοι είναι πολύ δυνατές ομάδες επιθετικά. Η άμυνα βέβαια είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει πάντα να είναι ενεργό και σε υψηλό βαθμό για μια ομάδα που θέλει να διακριθεί. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, είναι ξεχωριστό, γιατί πρόκειται για μια από τις πιο σκληρές άμυνες, αλλά και σε μια από τις πιο σκληρές έδρες της EUROLEAGUE. 

                        +                 -
  • 2η καλύτερη άμυνα (Ολυμπιακός 1η)
  • Αντίπαλοι κάνουν τα περισσότερα λάθη
  • Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κλεψιμάτων
  • Αποτελεσματικό TRANSITION
  • 2η χειρότερη επίθεση ανά κατοχή
  • Σουτάρει λίγα τρίποντα ανά σουτ με το χαμηλότερο ποσοστό στη EUROLEAGUE!
  • Χαμηλό ποσοστό επιθετικών ριμπάουντ

Βλέποντας αρχικά την εικόνα στατιστικά , βλέπουμε ότι η ομάδα του Ερυθρού Αστέρα είναι για ελάχιστη διαφορά 2η καλύτερη άμυνα στην EUROLEAGUE . Μάλιστα στα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια υποχρεώνει τον αντίπαλο σε λιγότερο από 1 πόντο ανά κατοχή , ένα σημαντικό αμυντικό επίτευγμα . Παρόλο που οι αντίπαλοι συνολικά δεν έχουν χαμηλό ποσοστό στα σουτ , καταφέρνουν οδηγώντας τους αντιπάλους στα πολλά λάθη ( τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κλεψίματα ) να κρατάνε χαμηλά τον αντίπαλο στο σκορ αλλά και να παίρνουν ανάσες με εύκολους πόντους στην επίθεση .

Στην επίθεση μπορούμε να μιλήσουμε για το δυνατό σημείο τους με σιγουριά και να πούμε ότι είναι το  TRANSITION ( ειδικά μετά από λάθος ).Βλέποντας αρχικά την εικόνα στατιστικά , βλέπουμε ότι η ομάδα του Ερυθρού Αστέρα είναι για ελάχιστη διαφορά 2η καλύτερη άμυνα στην EUROLEAGUE . Μάλιστα στα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια υποχρεώνει τον αντίπαλο σε λιγότερο από 1 πόντο ανά κατοχή , ένα σημαντικό αμυντικό επίτευγμα . Παρόλο που οι αντίπαλοι συνολικά δεν έχουν χαμηλό ποσοστό στα σουτ , καταφέρνουν οδηγώντας τους αντιπάλους στα πολλά λάθη ( τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κλεψίματa) να κρατάνε χαμηλά τον αντίπαλο στο σκορ αλλά και να παίρνουν ανάσες με εύκολους πόντους στην επίθεση . Συνήθως στα περισσότερα παιχνίδια αναφέρουμε ότι οι αντίπαλοι συνήθως είναι πολύ δυνατές ομάδες επιθετικά . Η άμυνα βέβαια είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει πάντα να είναι ενεργό και σε υψηλό βαθμό για μια ομάδα που θέλει να διακριθεί . Το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως είναι ξεχωριστό γιατί πρόκειται για μια από τις πιο σκληρές άμυνες αλλά και σε μια από τις πιο σκληρές έδρες στην EUROLEAGUE . 


Είναι ομάδα που μετά την άμυνα θα ψάξει το γρήγορο καλάθι και οι επιστροφές ( αλλά και το πόσοι παίκτες θα πάνε να διεκδικήσουν το επιθετικό rebound ) θα παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση του αγώνα . Τους κοστίζει και η απουσία του Jovic ( ερωτηματικό εάν θα παίξει ) , ο οποίος μαζί με τον WΟLTERS είναι οι κυρίως δημιουργοί , παίκτες που τρέχουν τα Pick and Roll με προτεραιότητα στην πάσα . Από εκεί και πέρα πιο εκτελεστικοί στο τρέξιμο των Pick and Roll είναι οι Jenkins ( μετά τον WATERS παίρνει τα περισσότερα σουτ από μέση απόσταση ) και Guduric ( μετά τον Σπανούλη το μεγαλύτερο ποσοστό στο να πηγαίνει ανάποδα από την μεριά που του στήνουν τα screen ) . Με τον KUZMIC στο παρκέ κυρίως αλλά και με τους BJELICA , THOMPSON προσπαθούν να βάλουν την μπάλα βαθιά στην ρακέτα για να βρουν κάποιους πόντους από το low post  . Στα μείον τους σίγουρα το γεγονός ότι δεν έχουν σταθερότητα στο τρίποντο , καθώς έχουν το χειρότερο ποσοστό αλλά και χαμηλό δείκτη προσπαθειών από την γραμμή . Παίκτης κλειδί και για τον τομέα του σουτ και γενικότερα για το ξεκλείδωμα της επίθεσης είναι ο SIMONOVIC , ο οποίος αγωνιζόμενος στο 4 τους δίνει λύσεις στην επίθεση , αλλά και μπελάδες στην άμυνα . 

Αμυντικά όπως είπαμε θέλουν να είναι πολύ σκληροί . Ξεκινάνε την άμυνα στον αντίπαλο παίκτη από ψηλά με σκοπό να αποδιοργανώσουν την οργάνωση της ομάδας . Χαρακτηριστική είναι η πρώτη φάση στο τελευταίο παιχνίδι στην Ιταλία . 




Συνοψίζοντας είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα θα πρέπει αμυντικά να είναι σκληρός ο Ολυμπιακός στην άμυνα και να προσπαθήσει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τον Ερυθρό Αστέρα , να βγάλει επιθέσεις μέσα από την άμυνα του πράγμα που κάνει με συνέπεια όλη την σεζόν . Στο παιχνίδι στο μισό γήπεδο θα πρέπει σαφώς να αποφύγει το λάθος . 


Η πρόθεση τους είναι να αρνούνται όλες τις πρώτες πάσες , να κάνουν τον αντίπαλο να καθυστερήσει στην επίθεση και όταν είναι εφικτό να κλέψουν μπάλες . Στα Pick and Roll βγάζουν τον ψηλό πολλές φορές ψηλά και είναι πραγματικά ωραίο να προσέξει κανείς πως χρησιμοποιούν τα χέρια τους όλοι οι παίκτες για να κλείσουν τις γραμμές πάσας και οι παίκτες που αμύνονται επάνω στην μπάλα αλλά εξίσου με συνέπεια και οι υπόλοιποι μακριά από αυτήν . Συνήθως προσπαθούν επίσης να κρατήσουν την μπάλα από μια πλευρά και στα πλάγια αλλά και σε κεντρικά Pick and Roll .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ