23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σκέψεις αποχής στο ΝΒΑ, «απών» ο Λεμπρόν

Οι αντιδράσεις στο ΝΒΑ για την επανέναρξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου, η οποία διακόπηκε τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πολλές και ολοένα και εντείνονται.

Η διοργανώτρια αρχή περιμένει τις ομάδες στο Ορλάντο, στα τέλη Ιουλίου, ώστε να δώσουν τους εναπομείναντες αγώνες για τη σεζόν 2019-2020, για να αναδειχθεί πρωταθλητής. Ωστόσο, αυξάνονται και πληθαίνουν οι παίκτες που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα παρκέ για να ολοκληρώσουν το χρονιά, με τον Κάιρι Ίρβινγκ να πρωτοστατεί. Ο λόγος δεν είναι τόσο ο κίνδυνος για την υγεία τους ελέω της εξάπλωσης του COVID-19, αλλά η πρόσφατη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεσότα, η οποία έφερε και πάλι στο προσκήνια τα προβλήματα ρατσισμού και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Ο 28άχρονος γκαρντ των Μπρούκλιν Νετς, ο οποίος είναι τραυματίας και θα επανέλθει στη δράση τη νέα αγωνιστική περίοδο, οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή περισσότερων από ογδόντα παικτών. Τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν διάφορες λεπτομέρειες των όσων είπαν μεταξύ τους οι συμμετέχοντες, αλλά και τα όσα ισχυρίστηκε ο Κάιρι Ίρβινγκ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Δεν υποστηρίζω να πάμε στο Ορλάντο. Δεν είμαι με τον συστημικό ρατσισμό και τις αηδίες. Κάτι βρομάει εδώ. Είμαι διατεθειμένος να τα θυσιάσω όλα για την κοινωνική αναδόμηση». Συνεχίζοντας, πάντως, εμφανίστηκε πιο διαλακτικός: «Εάν αξίζει το ρίσκο, ας το κάνουμε. Αλλά εάν δεν το πιστεύετε όλοι, τότε εντάξει. Έχουμε επιλογές και για τις δύο περιπτώσεις. Ας βρούμε μια μέση οδό, ως οικογένεια».

Σύμφωνα με το ESPN, ένας άλλος παίκτης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν έγινε γνωστό το όνομά του, ανέφερε: «Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να παίζουμε μπάσκετ ξανά τα νέα θα περιστρέφονται όχι γύρω από το ρατσισμό, αλλά αναφορικά με το τι κάναμε στους αγώνες. Είναι μια κρίσιμη στιγμή να επηρεάσουμε και να επικοινωνήσουμε όσα συμβαίνουν στις κοινότητές μας. Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι με ποιον τρόπο θα επηρεάσουμε περισσότερο. Παράλληλα, υπάρχει και η πνευματική υγεία και πώς θα ανταπεξέλθουμε σε συνθήκες εγκλεισμού».

Η συζήτηση διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Παικτών ΝΒΑ Κρις Πολ και οι Καρμέλο Άντονι, Έιβερι Μπράντλεϊ, Μάλκολμ Μπρόγκντον, Κέβιν Ντουράντ, Κάιλ Λάουρι, Ντόνοβαν Μίτσελ, Σι Τζέι Μακ Κόλουμ και Ντουάιτ Χάουαρντ. Έντονες ήταν οι σκέψεις αποχής τους από την αγωνιστική δράση, για να στείλουν το μήνυμά τους. Ο Λεμπρόν Τζέιμς, από την άλλη, έλαμψε διά της απουσίας του. Ο «βασιλιάς» έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη, δεν θεωρεί δηλαδή πως οι φίλαθλοι θα αποπροσανατολιστούν, εν αντιθέσει πιστεύει πως μέσω των αγώνων οι παίκτες θα μπορέσουν να προωθήσουν το κίνημα «Black Lives Matter», περνώντας το μήνυμά του σε ολόκληρο τον κόσμο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ