17.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σικάγο Μπουλς: Ο Νίκολα Βούτσεβιτς τους γυρίζει σελίδα (vid+pic)

Αναμφίβολα ήταν η κίνηση του trade deadline του NBA. Οι Σικάγο Μπουλς έκαναν δικό τους τον Νίκολα Βούτσεβιτς από τους Ορλάντο Μάτζικ και το basketa.gr εξηγεί πως οι "Ταύροι", εκμεταλλευόμενοι το... ξεπούλημα της ομάδας της Φλόριντα, κατάφεραν να δείξουν το βράδυ της Πέμπτης ότι ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν από όσα ξέραμε τα τελευταία χρόνια και να αλλάξουν επιτέλους σελίδα. 

To τέλμα και η ανάγκη για αλλαγή

Η περσινή σεζόν, η οποία έληξε άδοξα λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού, αποτέλεσε ένα ακόμα φιάσκο για την ομάδα της Πόλης των Ανέμων. Ο Αντιπρόεδρος και παλιά δόξα των Μπουλς, Τζον Πάξον, ο Τζένεραλ Μάνατζερ, Γκαρ Φόρμαν και φυσικά ο προπονητής, Τζιμ Μπόιλεν, είχαν δημιουργήσει ένα σαθρό οικοδόμημα το οποίο έβρισκε τους Μπουλς όχι απλώς στην αφάνεια, αλλά στην ιδιαίτερη «no man's lands» μιας ομάδας που είχε κάποιους καλούς παίκτες που την κρατούσαν μακριά από τις χαμηλές θέσεις και τα υψηλά ντραφτ πικ, αλλά δεν είχε ούτε την σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή ούτε ένα front office που θα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις για την στελέχωση ενός ρόστερ που θα ανέβει επίπεδο.

Με τον ερχομό του Αρτούρας Καρνισόβας το περασμένο καλοκαίρι στη θέση του Πάξον, οι Μπουλς αποδέχτηκαν το ότι βρέθηκαν σε ένα σημείο μηδέν για τους ίδιους και ξεκίνησαν άμεσα την αναδιάρθρωση ολόκληρου του οργανισμού τους. Πρώτη κίνηση του Καρνισόβας ήταν να τελειώσει τις αποτυχημένες παρουσίες του Φόρμαν και του προπονητή Τζιμ Μπόιλεν. Ο πρώτος έδειχνε έλλειψη οποιουδήποτε είδους δημιουργικής σκέψης στην διαχείριση των "περιουσιακών στοιχείων" της ομάδας και ο δεύτερος ήταν απλά ανίκανος να κάθεται σε έναν πάγκο ΝΒΑ ως πρώτος προπονητής, πόσω μάλλον για δύο σερί σεζόν. Στη θέση τους ήρθαν ο Μάρκ Έβερλι και ο Μπίλι Ντόνοβαν, για χρόνια κόουτς των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, με σκοπό να αλλάξουν μαζί με τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού την ρότα ενός προβληματικού franchise.

Σίγουρα ο δρόμος για κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολος. Όμως αυτό που μισό χρόνο μετά έκαναν οι Μπουλς ήταν κάτι βασικό για μία ομάδα που βρισκόταν σε μία τέτοια προβληματική κατάσταση. Ο Μπίλι Ντόνοβαν για μισή περίπου σεζόν έδωσε παραπάνω ευθύνες και ευκαιρίες στα πρότζεκτ του ρόστερ πάνω σε ένα αρκετά πιο... σύγχρονο επιθετικό πλάνο: Ο Ζακ Λαβίν άνθισε σε έναν πραγματικό all-star, όμως το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για τον Κόμπι Ουάιτ, τον Λάουρι Μάρκανεν και τον Ουέντελ Κάρτερ Τζούνιορ. Και οι τρεις παίκτες απέτυχαν στα τέστ. Ο Ουάιτ έχασε την θέση του από τον Τόμας Σατοράνσκι, ο Μάρκανεν έμεινε δίχως ανανέωση και έχει μέχρι το καλοκαίρι να πείσει το Σικάγο ότι αξίζει μία νέα επένδυση και τέλος, ο Κάρτερ έδειξε να κλειδώνεται ακόμα περισσότερο.

Ο Βούτσεβιτς και η trade deadline των αποφάσεων

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην περασμένη Πέμπτη. Το Σικάγο, έχοντας κρατήσει την επαφή του με τις θέσεις των πλέιοφς της Ανατολής, αποφάσισε πως είδε αρκετά από τους νεαρούς του παίκτες και ότι ήρθε η ώρα να κάνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα. Εκεί, ως μάννα εξ ουρανού ήρθε το Ορλάντο. Οι Μάτζικ ήθελαν να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης και το Σικάγο έκανε την πρώτη "βαρβάτη" ανταλλαγή της ημέρας. Απέκτησε τον καλύτερο παίκτη των Μάτζικ, τον μοναδικό παίκτη στη λίγκα που ήταν πρώτος σε ΟΛΕΣ τις βασικές στατιστικές κατηγορίες (πόντους, ασίστ, ριμπάουντ, κοψίματα και κλεψίματα) της ομάδας του! Ο Νίκολα Βούτσεβιτς άφησε την ηλιόλουστη Φλόριντα και μαζί με τον Αλ-Φαρούκ Αμίνου, έναν χρήσιμο ρολίστα, ανηφόρησαν για το Σικάγο. Το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο πρώτος... κομμένος. Ο Ουέντελ Κάρτερ Τζούνιορ, παρέα με το συμβόλαιο του Όττο Πόρτερ και ένα πικ πήγαν στο Ορλάντο, σε μία ανταλλαγή που σε μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ως ευκαιρία για τους Μπουλς!

https://twitter.com/chicagobulls/status/1375282569848135685

Τι κερδίζει όμως το Σικάγο από αυτήν την ανταλλαγή; Αρχικά έναν παίκτη στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Ο Βούτσεβιτς γράφει 24.5 πόντους, 11.8 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ, είναι 30 ετών και έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο, μία ιδανική συνθήκη για τους Μπουλς, καθώς έχοντας "δεμένο" τον Μαυροβούνιο (αλλά και τον ΛαΒιν) έχουν βρει τους δυο κεντρικούς πυλώνες για να αρχίσουν να παίζουν νικηφόρο μπάσκετ και αυτό να γίνει τώρα, παρά... κάποτε.

«Θέλουμε το Σικάγο να είναι ένας θελκτικός προορισμός για τους ελεύθερους παίκτες.» θα δηλώσει ο Καρνισόβας μετά το τέλος των ανταλλαγών. «Είμαστε σοβαροί για την κουλτούρα της ανταγωνιστικότητας και είμαστε σοβαροί με το να κερδίζουμε παιχνίδια τώρα. Επομένως κάθε ευκαιρία να το κάνουμε και να γίνεται η ομάδα καλύτερη, εμείς θα την εκμεταλλευόμαστε.»

Μέσα σε ένα βράδυ, οι Μπουλς απέκτησαν απότομα εμπειρία και από ένα πρότζεκτ με πολλά ερωτηματικά έγιναν μία ομάδα που θέλει να αρχίζει να κερδίζει άμεσα. Πέρα από τον Βούτσεβιτς άλλωστε, έγιναν δύο ακόμα κινήσεις. Οι Ντάνιελ Γκάφορντ και Τσάντλερ Χάτσινσον, δύο παίκτες εκτός ροτέισον έγιναν ο Ντάνιελ Τάις, ένας παίκτης 9.5 πόντων και 5.2 ριμπάουντ μ.ο, που ως tweener θα κουμπώσει ιδανικά στο ροτέισον των ψηλών, πίσω από τον Βούτσεβιτς, τον Γιανγκ και λογικά σε ευθύ ανταγωνισμό με τον Μάρκανεν, και ο Τρόι Μπράουν Τζούνιορ, ένα αθλητικό τριάρι που πέρυσι έγραφε 10.4 πόντους και 5.6 ριμπάουντ στην Ουάσιγκτον, πριν ο Ντένι Αβντίγια έρθει του πάρει τη θέση στο ροτέισον. 

"Δεν τελειώσαμε" θα προσθέσει ο Καρνισόβας. "Θα συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε στο παιχνίδι μας και στη συνέχεια θα προσθέτουμε τα κομμάτια που ταιριάζουν στην μελλοντική μας ομάδα."

Ο Καρνισόβας γνωρίζει πως χτίζεται μία ομάδα νικήτρια. Στο Ντένβερ, που βρισκόταν ως βοηθός Τζένεραλ Μάνατζερ, αυτό έγινε πραγματικότητα με μεθοδική δουλειά. Και στο Σικάγο πάει να γίνει κάτι παρόμοιο, ακόμα και στον τρόπο δόμησης του ρόστερ. Ένας εκρηκτικός γκαρντ (ΛαΒιν - Μάρεϊ) και δύο ψηλοί με έφεση στη δημιουργία (Βούτσεβιτς - Γιόκιτς και Γιανγκ - Μίλσαπ), δημιουργούν τη βάση για να δημιουργηθεί η ταυτότητα ενός... Ντένβερ της Ανατολής.

Οι "Ταύροι" σίγουρα δεν τρέφουν αυταπάτες και οι κινήσεις τους δεν στοχεύουν στην διεκδίκηση μίας ξέφρενης πορείας στα πλέι οφς. Όμως η είσοδος σε αυτά είναι μία σημαντική αρχή προς την σωστή κατεύθυνση. Η νίκη, όπως και η ήττα είναι συνήθειες και είναι ελάχιστες οι ομάδες που τις αποτινάσσουν από το ένα βράδυ στο άλλο. Το μόνο σίγουρο,ότι η απόκτηση ενός εκ των καλύτερων σέντερ της λίγκας, είναι μία πολύ καλή αρχή...

https://www.youtube.com/watch?v=jg84uEySl84

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ