16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Σε κομβικό σταυροδρόμι και για το μέλλον

Τα συναισθήματα θα είναι περίεργα σήμερα το απόγευμα στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει σε εξ’ αναβολής αγώνα τον Κολοσσό Ρόδου (17.30) με τις δύο ομάδες να βρίσκονται παρέα στο κατώφλι της Α2 !
Και αν για τον Κολοσσό (που σε περίπτωση ήττας από τους Ερυθρόλευκους υποβιβάζεται και μαθηματικά) η δεύτερη τη τάξει κατηγορία εμφανίζεται μετά από 12 χρόνια, για τον Ολυμπιακό – σε περίπτωση που τελικά βρεθεί ο Παναγιώτης Αναστόπουλος την Τετάρτη του ΣΕΦ - η μηχανή του χρόνου γυρίζει πολύ πιο πίσω.
Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής (1963-64) όταν η ήττα στο καλάθι στα Πατήσια από τον Σπόρτιγκ προς το φινάλε του πρωταθλήματος (80-78) σήμανε ουσιαστικά τον υποβιβασμό της ομάδας του Πειραιά στην – τότε – Β’ εθνική όπου έμεινε τρία χρόνια προτού επιστρέψει και πάλι στη μεγάλη κατηγορία.
Εδώ βέβαια η διαφορά έγκειται στο ότι τότε «έπεσε» στην κατώτερη κατηγορία ο Ολυμπιακός διότι δεν έπαιζε καλά ενώ εδώ εάν – τελικά – υποβιβαστεί θα είναι επειδή δεν θα πάιξει !
Οπως και να έχει και επειδή η Τετάρτη είναι μπροστά, το σημερινό παιχνίδι με τον Κολοσσό θα έχει πάντως το δικό του ενδιαφέρον τόσο για τους παίκτες και τον προπονητή όσο και για τον κόσμο αρκετοί εκ του οποίου να μη θέλουν να χάσουν αυτό το «συλλεκτικό» παιχνίδι των Πειραιωτών στην Α1 καθώς υπό προϋποθέσεις (δηλαδή να μην αλλάξει κάτι ως τώρα) ίσως είναι το τελευταίο τους.
Την Τετάρτη με είσοδο 1 ευρώ οι Ερυθρόλευκοι ουσιαστικά καλούν τον κόσμο κοντά τους, σχεδιάζοντας ίσως έτσι και μια αποχαιρετιστήρια εμφάνιση σε μια αναμέτρηση που δεν πρόκειται να γίνει αν παρουσιαστεί στο ΣΕΦ ο Παναγιώτης Αναστόπουλος που παρεπιμπτόντως δήλωσε κώλυμα και δεν «σφυρίζει» απόψε το Χολαργός-Παναθηναϊκός.
Ισως το ξανακάνει μέχρι την Τετάρτη, διότι και οι διαιτητές άνθρωποι είναι και έχουν βρεθεί στη μέση του κυκλώνα πολλές φορές και άλλες βέβαια χωρίς να είναι και αυτοί άμοιροι ευθυνών.
Αναμφίβολλα πάντως το μυαλό των προέδρων του Ολυμπιακού δεν γυρίζει μόνο στο τι θα γίνει μέχρι (ή και) την Τετάρτη, αλλά και στην επόμενη μέρα καθώς σιγά σιγά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.
Τουλάχιστον για την Αδριατική Λίγκα και για το αν εκεί δέχονται ή όχι τον Ολυμπιακό (συνεδριάζουν σε λίγες μέρες για αυτό το θέμα οι ομάδες της Αδριατικής).
Η Τετάρτη πάντως φαντάζει πολύ μακρινή ακόμα από τη στιγμή που νωρίτερα, τη Δευτέρα έχει συμβούλιο των προέδρων στον ΕΣΑΚΕ για τη διαιτησία ενώ και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εξελίξεις δεν αποκλείται να «τρέξουν».
Το μπάσκετ (ιδιαίτερα) δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται σε τέτοιο βαθμό και δυστυχώς (και) εφέτος έγιναν πολλά.
Με μια ανακόλουθη Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, που κατάφερε το μοναδικό ίσως στην ιστορία, να την αποκαλούν παράνομη και οι δύο αιώνιοι (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) και ουσιαστικά να ακολουθούν στο ίδιο τέμπο και οι περισσότεροι επικεφαλής των υπόλοιπων ομάδων.
Τονίζουμε εκ νέου και μέσω αυτής της μπασκετικής γωνιάς, ότι όλο το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί ή τα κακώς κείμενα (γενικότερα) του ελληνικού μπάσκετ δεν απαλάσσουν τους Πειραιώτες και ειδικά τη διοίκησή τους από τα σημαντικότατα λάθη στην εφετινή χρονιά από το στήσιμο της ομάδας μέχρι και στη διαχείριση των ειδικών καταστάσεων μέσα σε αυτήν.
Για αυτό και είναι κομβικό το πως θα κινηθούν στο «χτίσιμο» της ομάδας για τη νέα περίοδο με το βλέμμα όχι μόνο στο 2019-20 αλλά και λίγο πιο μακριά.
Η στελέχωση της ομάδας είναι απαραίτηση όπως και οι ξεκάθαροι ρόλοι με τον προπονητή Ντέηβιντ Μπλάτ που σαφώς και αξίζει (παρά και τα δικά του μεγάλα και σοβαρά λάθη) μια δεύτερη ευκαιρία.
Οπου και αν παίζει ο Ολυμπιακός, τη νέα σεζόν (σίγουρη αυτή τη στιγμή είναι μόνο η συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα) οφείλει να μην ξεχάσει (ποτέ) τη χρονιά που φεύγει που ήταν μακράν από τις χειρότερες και πιο περίεργες στην ιστορία του για πολλούς και διάφορους λόγους. Μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για το μέλλον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ