19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαραγόσα για τον ΠΑΟΚ σημαίνει… Γενεύη

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Σαραγόσα για το BCL αύριο στην Πυλαία και ο αγώνας δεν θα μπορούσε να είναι  απλά ένα ακόμη παιχνίδι. Το όνομά του αντιπάλου φέρνει αναμνήσεις διαφορετικές, με αέρα κούπας. Κανένας φίλος του ΠΑΟΚ ή του μπάσκετ γενικότερα δεν θα μπορούσε ξεχάσει εκείνον τον τελικό στη Γενεύη το 1991, που έφερε στη Θεσσαλονίκη το τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ελληνικού μπάσκετ μετά από εκείνο το μακρινό 1968 και το θρίαμβο της ΑΕΚ στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η ασπρόμαυρη ΚΑΕ δεν γινόταν να ξεχάσει εκείνη τη βραδιά και έκανε τη δική της μικρή αναδρομή.

"Σαραγόσα λοιπόν. Και πόσες χιλιάδες αναμνήσεις έρχονται στο μυαλό όλων, στο άκουσμα αυτού του ονόματος. Γενεύη, 1991, Κύπελλο Κυπελλούχων, το πρώτο Κύπελλο, δάκρυα χαράς, εικόνες που δεν ξεχαστούν ποτέ όσα χρόνια κι αν περάσουν, αλλά και 112-102 για όσους έχουν καλύτερη μνήμη, τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν 1984-85 για τους μυημένους και ένα τουρνουά στο “Pabellon Principe Felipe” το Σεπτέμβριο του 1992 για τους… άρρωστους (με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ).

Είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα από την αρχή. Η Casademont Zaragoza, η ομάδα που θα αντιμετωπίσει αύριο το βράδυ (19:00) στο «Παλατάκι» ο ΠΑΟΚ για την 6η αγωνιστική του Basketball Champions League δεν είναι αυτό που είναι λογικό να νομίζει ο καθένας. Είναι μία εξαιρετική ομάδα, που ιδρύθηκε όμως το 2002, ξόδεψε περίπου μία εξαετία στη δεύτερη κατηγορία μέχρι να καταφέρει να ανέβει στην ACB και να φτάσει σήμερα να αγωνίζεται και με αξιώσεις μάλιστα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως ακριβώς συνέβη και με την CAI Zaragoza.

Εκείνη την ομάδα δηλαδή που αντιμετώπισε και νίκησε ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, στις 26 Μαρτίου του 1991 στη Γενεύη. Εκείνη η ομάδα όμως, διαλύθηκε λόγω χρεών το 1996. Η ανάγκη να έχει η μπασκετική πόλη της Σαραγόσα μία ομάδα μπάσκετ, δημιούργησε μετά από έξι χρόνια στην Basket Zaragoza, που είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της ομάδας που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ και η οποία όμως ξεκινά την ιστορία της το 2002 και δεν έχει καμία σχέση με την CAI Zaragoza. Μπορεί όμως να σβηστεί το παρελθόν; Μπορεί να υπάρχει έστω και ένας που στο άκουσμα της Σαραγόσα δεν θα σκεφτεί όλα αυτά που έρχονται αμέσως στο μυαλό; Φυσικά και όχι!

Τι μας φέρνει λοιπόν στο μυαλό το αυριανό παιχνίδι; Πρωτίστως τον αξέχαστο τελικό της Γενεύης. Τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο του ΠΑΟΚ. Το επικό 76-72 επί τη CAI Zaragoza, σε ένα παιχνίδι που έφερε περισσότερους από 6.000 φιλάθλους του ΠΑΟΚ στο κέντρο της Ευρώπης, στη Γενεύη, μία πόλη που πάντα το όνομά της θα φέρνει χιλιάδες αναμνήσεις. Σαν αυτές που έρχονται από τα σχετικά αφιερώματα του paokbc.gr τα οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δείτε επίσης ΕΔΩ το φωτογραφικό αφιέρωμα στον τελικό της Γενεύης με την CAI Zaragoza, αλλά και βίντεο από την αξέχαστη εκείνη βραδιά ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Για τον ΠΑΟΚ και τη Σαραγόσα πάντως, εκείνο το παιχνίδι δεν ήταν το πρώτο, ούτε όμως και το τελευταίο. Την ίδια σεζόν είχαν προηγηθεί δύο αγώνες στη φάση των ομίλων, με τον ΠΑΟΚ να χάνει στον πρώτο αγώνα (64-70) που διεξήχθη στις 11/12/1990 στην Ισπανία, αλλά να κερδίζει με το εντυπωσιακό 112-102 στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στο Αλεξάνδρειο στις 15/1/1991. Δεν ήταν τελικός, αλλά ήταν ένα από τα πιο παραγωγικά βράδια στην καριέρα του Μπάνε Πρέλεβιτς, που σημείωσε 40 πόντους (10/10 βολές, 11/18 δίποντα, 3/5 τρίποντα).

Η ιστορία των αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ με την Zaragoza ξεκίνησε ωστόσο τη σεζόν 1984-85 και για την ίδια διοργάνωση, το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο ΠΑΟΚ, στην πρώτη χρονιά που είχε στο ρόστερ του ξένους παίκτες, τον Billy Varner και τον Dick Moma, έφτασε κοντά στη νίκη και στα δύο παιχνίδια των ομίλων, αλλά τα έχασε και τα δύο! Με 80-76 στην Ισπανία και πρώτο σκόρε τον Varner με 30 πόντους (13 είχε πετύχει ο Moma και 10 ο Στηβ Γιατζόγλου), ενώ στο Αλεξάνδρειο ηττήθηκε με 86-89 (Varner 36, Φασούλας 18). Στα αξιοσημείωτα εκείνων των αναμετρήσεων, ότι ο Νίκος Σταυρόπουλος και ο Παναγιώτης Φασούλας από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τα αδέρφια Pepe και Fernando Arcega από την Zaragoza, συναντήθηκαν και στον τελικό της Γενεύης μετά από έξι χρόνια. Να σημειωθεί επίσης ότι στα παιχνίδια της σεζόν 1984-85, προπονητής της Zaragoza ήταν ο Pepe Laso, ο πατέρας του νυν προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης Pablo Laso.

Και για τους… άρρωστους με το μπάσκετ. Η τελευταία αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την CAI Zaragoza, την ομάδα δηλαδή που συνάντησε στον τελικό της Γενεύης και η οποία διαλύθηκε το 1996, έγινε σε ένα διεθνές τουρνουά στην Ισπανία. Τον Σεπτέμβριο του 1992, ο ΠΑΟΚ, ως πρωταθλητής Ελλάδας, φιλοξενήθηκε στο COPA FIAT, που έγινε στο “Pabellon Principe Felipe” και στον τελικό νίκησε την Zaragoza με 68-59, κατακτώντας το εντυπωσιακό τρόπαιο, το οποίο έχει πάρει θέση στο μουσείο της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ