20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Σαλούστρος στο Basketa.gr: «Μόνο έκπληξη δεν είμαστε» (pics)

Τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ στον Προμηθέα Πατρών, ο οποίος μετά και την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης ισόβαθμος με τον ΠΑΟΚ.

Οι παίκτες του Μάκη Γιατρά έφθασαν αισίως τις δεκατέσσερις νίκες, αλλά δεν μένουν εκεί. Όπως, άλλωστε, παραδέχθηκε και ο Χρήστος Σαλούστρος μιλώντας στο Basketa.gr: «Κατ’ αρχάς, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Κανείς δεν περίμενε στην αρχή της χρονιάς η ομάδα να φθάσει να βρίσκεται, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος, στην τρίτη θέση. Ούτε για εμάς ούτε για το Λαύριο, για να λέμε την αλήθεια, πίστευαν πως θα είμαστε τόσο ψηλά. Είμαστε οι δύο εκπλήξεις της χρονιάς όσον αφορά στην αρχή της σεζόν, γιατί με την απόδοσή μας και τα αποτελέσματά μας μόνο έκπληξη δεν είμαστε. Σίγουρα, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το πλασάρισμά μας στην τελική κατάταξη. Ο ΠΑΟΚ και το Λαύριο, πάντως, επίσης έχουν δύσκολο πρόγραμμα. Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, όλα θα παίζονται μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Είναι πολύ συναρπαστικό το φετινό πρωτάθλημα και θα πάμε για ό,τι καλύτερο».

Ο Προμηθέας Πατρών θα παίξει με τον Κόροιβο και το Λαύριο εντός έδρας και με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, αντίστοιχα. Πόσο εφικτό είναι να «κρατήσει» μέχρι το φινάλε την τρίτη θέση, σύμφωνα με τον 27χρονο γκαρντ/φόργουορντ; «Δεν γίνεται, ως παίκτης, να μη θες την τρίτη θέση όταν βλέπεις πως μπορείς να την κατακτήσεις. Ειδικά μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ και την αλλαγή των δεδομένων στην κατάταξη. Εμείς τον ΠΑΟΚ τον έχουμε κερδίσει δύο φορές φέτος, με το Λαύριο έχουμε να παίξουμε εντός το δεύτερο ματς. Γιατί, λοιπόν, να μην πάμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί; Με την ΑΕΚ θα παίξουμε στο ΟΑΚΑ και ίσως εκεί να κριθεί η τρίτη θέση. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά βάσει αποτελεσμάτων έχουμε την ευκαιρία μας».

Το πλασάρισμα του αχαϊκού συγκροτήματος στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου της Stoiximan.gr Basket League θα του εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των πλέι οφ. Ο Χρήστος Σαλούστρος δεν θα μπορούσε παρά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους φιλάθλους τους και τη δύναμη που τους δίνουν: «Ο κόσμος, πραγματικά, είναι καταπληκτικός. Δεν την περίμενα τέτοια αντιμετώπιση και τόσο μεγάλη υποστήριξη όταν ήρθα στην ομάδα. Είναι σε κάθε αγώνα μας ο έκτος παίκτης μας. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και σε παιχνίδια όπως εκείνα με τα Τρίκαλα BC, τον Πανιώνιο ή το Ρέθυμνο, που θεωρούνται χαμηλότερου ενδιαφέροντος εν συγκρίσει με εκείνα με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ήρθε στο γήπεδο 2.500 κόσμος. Οι φίλαθλοι αγαπούν την ομάδα και τη στηρίζουν, είναι πάντα εκεί. Γίνεται πολύ όμορφη προσπάθεια, από όλους στον Προμηθέα Πατρών, και αντανακλάται στον κόσμο. Είναι το… μυστικό της διοίκησης και της ομάδας, που βρίσκουν πάντα τρόπο να φέρνουν τον κόσμο στο γήπεδο. Όσο του δίνεις χαρές τόσο σε υποστηρίζει, μπορούμε να του προσφέρουμε κι άλλες συγκινήσεις κι όλοι μαζί να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Έχει δρόμο ακόμα το πρωτάθλημα. Περιμένουμε την Κυριακή (15/04, 19.00), είναι και σε ωραία ώρα ο αγώνας, να έρθουν όλοι με τις οικογένειές τους, να χαρούν το ματς και να μας βοηθήσουν με τη φωνή τους να φθάσουμε στην επικράτηση».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να μετουσιωθεί το «ακόμα πιο ψηλά», ο Κρητικός γκαρντ/φόργουορντ εξήγησε: «Τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ. Είναι όμορφο να ονειρεύεσαι. Εδώ ό,τι γίνεται γίνεται με πολλή αγάπη και αλληλεγγύη και συναδελφικότητα. Έχουμε αρχίσει να το συζητάμε, δειλά δειλά, μετά και τις δηλώσεις των ανθρώπων της ομάδας για την έξοδό μας στην Ευρώπη. Εφόσον παίζουμε για να τερματίσουμε σε μία από τις υψηλές θέσεις, γιατί να μην το κάνουμε; Θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για τον Προμηθέα και για την πόλη της Πάτρας, κάτι ευπρόσδεκτο, που το θέλουμε κι εμείς οι παίκτες. Μας δίνει έξτρα κίνητρο, θα είναι ένα "σκαλί" παραπάνω και για εμάς και για την ομάδα. Βέβαια, ας τελειώσει πρώτη η χρονιά, να παραμείνουμε υγιείς, να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και μετά θα το σκεφτούμε πιο σοβαρά. Ο αρχικός στόχος μας ήταν η είσοδό μας στα πλέι οφ, τον πετύχαμε και με το παραπάνω. Πλέον, βάζουμε μικρούς μικρούς στόχους, σε κάθε ματς, και προσπαθούμε να τους κατακτήσουμε με πολλή δουλειά και συγκέντρωση. Θέλουμε να βγαίνουμε κερδισμένοι σε κάθε αγώνα μας, εντός κι εκτός παρκέ».

Οι Προμηθείς προέρχονται από μεγάλο «διπλό» στο Βενετόκλειο, απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου (70-89), σε ένα κρίσιμο παιχνίδι που επέβαλαν την κυριαρχία τους στη μεγαλύτερη διάρκειά του. «Ήταν μια μεγάλη νίκη, το λέμε αυτό ύστερα από κάθε αγωνιστική, μπορεί να ακούγεται κοινότυπο και να ακουγόμαστε λιγάκι γραφικοί, αλλά είναι η πραγματικότητα. Μας έχει γίνει συνήθεια, όχι με την κακή έννοια βέβαια. Χάνουμε εύκολα ματς, μόνοι μας, οπότε κάθε νίκη για εμάς είναι σημαντική. Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου, ο οποίος μας έκανε τη… ζημιά τρεις φορές φέτος, καθώς γνωρίσαμε την ήττα και στο πρωτάθλημα στο ματς του πρώτου γύρου και στο Κύπελλο και σε ένα φιλικό που δώσαμε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας. Στο Βενετόκλειο αποδείξαμε τι αξίζουμε, βγάλαμε τη δουλειά μας στο παρκέ, δώσαμε για ακόμα μία φορά φέτος το 100% κι έτσι διαμορφώθηκε και αυτή η διαφορά στο σκορ».

Αναφέρθηκε και στους συμπαίκτες του, συμπληρώνοντας: «Επιτέλους, γύρισε και ήταν κοντά μας και ο Μίλαν (Μιλόσεβιτς), κατά τη γνώμη μου ο πιο σημαντικός παίκτης μας, ο οποίος μας βοήθησε τα μέγιστα. Τα καταφέραμε σε μια πολύ δύσκολη έδρα. Είχα την τύχη και την τιμή να παίζω πέρυσι στον Κολοσσό Ρόδου και να γνωρίζω πόσο δυνατή είναι η έδρα του. Γνωρίζω πώς είναι να τη ζεις από μέσα, ως παίκτης, αλλά και ως αντίπαλος. Κερδίσαμε εκτός μια ομάδα που δεν αξίζει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται βαθμολογικά. Εάν εξαιρέσεις 2-3 αποτελέσματα, έχασαν πολλά ματς στο καλάθι. Θεωρώ πως θα έπρεπε να βρίσκονται πολύ πιο ψηλά στην κατάταξη».

Ο Προμηθέας έχει καταφέρει φέτος να πάρει και σε άλλες αναμετρήσεις μεγάλες διαφορές, τις οποίες όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει μέχρι τέλους. Στο «σμαραγδένιο νησί» το… πόδι δεν έφυγε από το γκάζι, με το Χρήστο Σαλούστρο να τονίζει σχετικά: «Είναι κάτι που το έχουμε δει και ξαναδεί, από την πρώτη αγωνιστική, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια μας, αφού στο "Δημήτρης Τόφαλος" ελέγχουμε καλύτερα τα παιχνίδια. Ήταν μια παράδοση που "γκρεμίστηκε" στο Βενετόκλειο. Την κουβαλούσαμε από την αρχή, από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ που ενώ είχαμε μεγάλη διαφορά τη χάσαμε. Βέβαια, πήραμε εν τέλει τη νίκη, εκείνο το μεγάλο "διπλό" από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Και στην Κύμη, πήγε στο τέλος το ματς να γυρίσει, αλλά το "κρατήσαμε". Δείξαμε την υπεροχή μας και πως έχουμε αφήσει πλέον στο παρελθόν αυτές τις μεταπτώσεις στην απόδοσή μας. Κόντρα στον Κολοσσό η πιο χαμηλή διαφορά κυμάνθηκε στους 10-11 πόντους. Βάλαμε κάποια κρίσιμα σουτ, βρέθηκαν διαφορετικά παιδιά σε διαφορετικές θέσεις, σκόραραν κι έτσι ήρθε η τελική διαφορά. Ήταν δίκαιη και καθαρή η νίκη μας και δείχνει την ποιότητά μας ως ομάδα».

Ο ίδιος επέστρεψε στο κλειστό που τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν το «σπίτι» του. Φόρεσε τη θαλασσί φανέλα από το 2015 έως το 2017, αλλά το καλοκαίρι μετακόμισε στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Για τα συναισθήματα της επιστροφής του, την περασμένη Τετάρτη (11/04) στο Βενετόκλειο, δήλωσε: Ήταν πολύ όμορφο το συναίσθημα. Πέρασα δύο πολύ ωραία χρόνια στη Ρόδο, αναπτύχθηκα ως παίκτης, αγαπήθηκα κι έδωσα κι εγώ πολλή αγάπη. Είχα πάρει το… βάπτισμα του πυρός στο Κύπελλο, οπότε τώρα ήμουν πιο "διαβασμένος", πιο προετοιμασμένος. Ήταν πολύ όμορφη η υποδοχή και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Έδωσα πολλά και μου έδωσαν πάρα πολλά, κι αυτό είναι κάτι που μένει. Ο Κολοσσός Ρόδου είναι μια ομάδα-πρότυπο για την Α1 και η φετινή πορεία του τον αδικεί. Γίνεται πολύ καλή δουλειά, τα αποτελέσματα δεν τους έχουν δικαιώσει μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύω πως θα βρίσκονται στα πλέι οφ, το πιστεύω και το εύχομαι».

Δεν θέλησε να αναφερθεί στην προσωπική απόδοσή του (11π., δύο ριμπάουντ, ισάριθμες ασίστ, τρία κλεψίματα σε 36’), μίλησε όμως για τον Οκτάβιους Έλις ο οποίος πέτυχε double double με 21π. και 12 ριμπάουντ: «Βοηθάω κάθε φορά την ομάδα, αυτός είναι ο στόχος μου. Δίνω ό,τι έχω και δεν έχω σε κάθε παιχνίδι. Στο Βενετόκλειο τα καταφέραμε λόγω της ομαδικής δουλειάς. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε ματς έχουμε 3-4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ήταν η δωδέκατη φορά φέτος που παίκτης μας, ο Οκτάβιους Έλις στην προκειμένη, έκανε double double, κατηγορία στην οποία είμαστε πρώτοι και με διαφορά (σ.σ. Ολυμπιακός και Κολοσσός Ρόδου ακολουθούν στη δεύτερη θέση με εφτά). Να του δώσουμε και συγχαρητήρια, γιατί βγήκε και MVP. Όλα αυτά δείχνουν και το βάθος της ομάδας μας. Ήρθε στο τέλος του πρώτου γύρου και πραγματικά έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία μας».

Ο Μάκης Γιατράς παίρνει από όλους τους παίκτες του το καλύτερο δυνατό, δίνοντας ευκαιρία σε όλους. «Πιστεύω πως αυτό είναι το… μυστικό τη επιτυχίας μας. Το "εγώ" μπαίνει πάντα κάτω από το όφελος της ομάδας. Παράλληλα, έχουμε πολύ καλό κλίμα και το εννοώ. Το λένε κι άλλες ομάδες, αλλά εμείς περνάμε πραγματικά πολύ καλά, χαιρόμαστε να παίζουμε μπάσκετ, απολαμβάνουμε να παίζουμε ο ένας για τον άλλον. Στο κομμάτι αυτό γίνεται πολύ καλή και σωστή δουλειά και θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στη διοίκηση και το προπονητικό επιτελείο, που επέλεξαν εκτός από πολύ καλούς παίκτες να φέρουν στην ομάδα και εξαιρετικούς χαρακτήρες. Ακόμα και οι πιο έμπειροι, όπως είναι ο Μο Φαγέ και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, είναι... αχόρταγοι. Δίνουν κίνητρο στους νεότερους. Είναι πολύ σημαντικό συστατικό της φετινής πορείας μας ο χαρακτήρας των παικτών, είναι όλοι "διαμάντια". Είμαστε ο ένας για τον άλλον», τόνισε ο Χρήστος Σαλούστρος.

Επόμενος αντίπαλός τους είναι ο Κόροιβος, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη, αλλά «καίγεται» για το «διπλό» στη μάχη που δίνει για τη σωτηρία του. Ρωτήσαμε το διεθνή γκαρντ/φόργουορντ εάν ο βαθμός επικινδυνότητας ανεβαίνει και μας απάντησε: «Αλήθεια είναι αυτό. Ο Κόροιβος είναι πολύ καλή ομάδα και θεωρώ πως θα έρθει να κυνηγήσει τη νίκη. Ο Προμηθέας Πατρών δεν έχει καταφέρει να τον κερδίσει σε επίπεδο Α1. Το ίδιο ίσχυε και για το Ρέθυμνο. Ήρθε η ώρα να "σπάσουμε" ακόμα μία παράδοση και πιστεύω πως εάν είμαστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας και παίξουμε όπως σε όλους τους αγώνες μας, ενωμένοι από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και στο τέλος θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα πανηγυρίσουμε, για να διατηρήσουμε την τρίτη θέση στην κατάταξη. Είναι αξιόλογη ομάδα ο Κόροιβος, αλλά και λόγω έδρας και λόγω ποιότητας έχουμε τον πρώτο λόγο και το πάνω χέρι για τη νίκη».

Οι Πατρινοί θα δώσουν ακόμα ένα αγώνα τους χωρίς να έχουν στις τάξεις τους τούς νεαρούς παίκτες τους, οι οποίοι αγωνίζονται στο Φάιναλ Σιξ του 45ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων στη Χερσόνησο Κρήτης. «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους μικρούς, είμαστε όλοι μαζί τους. Πραγματικά, αξίζουν το καλύτερο αυτά τα παιδιά, κάποια είναι και στο ανδρικό, μακάρι μέσα από την καρδιά μου να το κατακτήσουν και να επιστρέψουν πρωταθλητές. Τους το εύχομαι κι εγώ και ολόκληρη η ομάδα», κατέληξε ο Χρήστος Σαλούστρος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ