Τις ίδιες ομάδες στο παρκέ του ΟΑΚΑ αλλά ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι παρακολουθήσαμε χθες. Ο Πάμπλο Λάσο γνωρίζοντας ότι η Ρεάλ δεν θα μπορούσε να έχει τύχη με ρυθμό ανάλογο του 1ου παιχνιδιού, άλλαξε τα δεδομένα. Το σύγχρονο μπάσκετ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των κατοχών, λένε οι προπονητές. Αυτό που κατάφερε χθες η Ρεάλ ήταν σημαντικό σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να έχει 76 κατοχές, στην 6η χειρότερη φετινή επίδοση του στα 32 ματς της διοργάνωσης ενώ στο 1ο ματς είχε 85.
Εκεί όμως όπου έγινε η μεγαλύτερη ίσως ζημιά για τον Παναθηναϊκό ήταν στον αέρα. Η διαφορά των 19 ριμπάουντ (24 έναντι 43) ήταν καθοριστική για ένα ματς που κρίθηκε στα σημεία. Το αμυντικό ριμπάουντ σκέτη καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι “πράσινοι” σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ περιόδου στη διοργάνωση στο ποσοστό των κερδισμένων αμυντικών ριμπάουντ μετά από άστοχο δίποντο της Ρεάλ, αφού πήραν μόνο το 39,1% από αυτά. Στα τρίποντα η κατάσταση ήταν καλύτερη (ο Παναθηναϊκός πήρε το 77,8% των αμυντικών ριμπάουντ μετά από άστοχο τρίποντο) όμως οι Ισπανοί έχασαν μόνο εννιά από τα 20 σουτ που επιχείρησαν από την περίμετρο.
Σε κάθε περίπτωση το επιμέρους σκορ 9-19 των πόντων από επιθετικά ριμπάουντ ασφαλώς και έπαιξε τον ρόλο του. Στο ματς της Τρίτης η κατάσταση ήταν διαφορετική (12-4). Οι “πράσινοι” ισοφάρισαν την αρνητική επίδοση τους στη σεζόν με τα τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ όσα είχαν στη Βαρκελώνη αλλά και εντός έδρας με την Εφές.
Διπλό αρνητικό, αμυντικό ρεκόρ
Προφανώς και η αμυντική συνέπεια του Παναθηναϊκού χθες δοκιμάστηκε και δεν πέρασε τις εξετάσεις. Το παθητικό των 89 πόντων είναι το μεγαλύτερο των αγώνων του ΟΑΚΑ φέτος αφού είχε δεχτεί 87 από τον Ολυμπιακό.
Αρνητικό ρεκόρ περιόδου για τα 17 εντός έδρας παιχνίδια του, είναι οι 32 πόντοι που δέχτηκε στην 3η περίοδο διάστημα στο οποίου έφυγε το παιχνίδι από τα χέρια του. Το προηγούμενο ήταν οι 28 πόντοι που είχε δεχτεί στην 1η περίοδο του αγώνα της κανονικής περιόδου με τη Ρεάλ ενώ συνολικά στη φετινή διοργάνωση είναι οι 38 της 4ης περιόδου του παιχνιδιού με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία.
Λίγες ευκαιρίες στο transition
Ενδεικτική της διαφοράς ρυθμού του χθεσινού αγώνα για τον Παναθηναϊκό ήταν και οι επτά πόντοι που πήρε από αιφνιδιασμό ενώ την Τρίτη είχε 24 στην κορυφαία πάντως φετινή επίδοση του. Οι επτά πόντοι είναι η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων εννιά εντός έδρας αγώνων των “πράσινων”. Από αυτούς είχαν μείνει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων μόνο κόντρα στην Μπασκόνια (8).
Στον αντίποδα βέβαια είναι αξιοσημείωτο το ότι η ομάδα του Πασκουάλ δεν δέχτηκε ούτε πόντο στο transition παιχνίδι από τη Ρεάλ κάτι που κατάφερε για 4η φορά φέτος μετά το εντός έδρας παιχνίδι με την Εφές και τα εκτός έδρας ματς με Χίμκι και Μάλαγα.
Παρότι δεν βρήκαν εύκολο σκορ στο “ανοιχτό” γήπεδο, οι “πράσινοι” σημείωσαν ρεκόρ περιόδου ως προς τα παιχνίδια του ΟΑΚΑ με το 72,41% με το οποίο σούταραν από μέση και κοντινή απόσταση έχοντας 21/29 δίποντα. Το προηγούμενο ήταν το 70,73% (29/41) του παιχνιδιού με την Μπαρτσελόνα.
Όσο για τα ανεπίσημα έστω παράπονα για τη διαιτησία; Ο Παναθηναϊκός χρεώθηκε με 36 φάουλ τα περισσότερα από κάθε άλλο από τα 31 προηγούμενα παιχνίδια του -είχε 32 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Στον αντίποδα κέρδισε μόνο 23.
“Παράσημα” τα έξι ρεκόρ για τη Ρεάλ
Σε ένα παιχνίδι παίζουν δύο ομάδες και επειδή κανείς δεν μπορεί προφανώς να αγνοήσει τη Ρεάλ, το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν πρωτίστως προϊόν του δικού της παιχνιδιού. Η “βασίλισσα” έφυγε από το ΟΑΚΑ με έξι διαφορετικά ρεκόρ.
Πέραν των περισσότερων πόντων από κάθε άλλον αντίπαλο του Παναθηναϊκού φέτος στο ΟΑΚΑ, είχε ακόμη...
*Τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα (11). Εγινε η 2η μόλις ομάδα με την Μπασκόνια (10) με διψήφιο αριθμό στην έδρα του Παναθηναϊκού.
*Το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (55%). Η Μπασκόνια σούταρε με 50%.
*Τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (16). Εφές, Ολυμπιακός και Ερ.Αστέρας είχαν από 14.
*Τις περισσότερες ασίστ μαζί με τη Μακάμπι (20).
*Τους περισσότερους βαθμούς στο index (114). 100 είχε η Ζαλγκίρις.
Εν κατακλείδι, στατιστικά το χθεσινό ήταν το χειρότερο από τα 17 εντός έδρας παιχνίδια του “τριφυλλιού” στη φετινή Ευρωλίγκα. Αυτό δείχνουν οι 71 βαθμοί στο index, το σύστημα αξιολόγησης της διοργάνωσης, αφού το προηγούμενο χαμηλότερο ήταν εκείνο του παιχνιδιού με τη Φενέρμπαχτσε (77).
Photo Credits: Eurokinissi