20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρεάλ, η Βασίλισσα του… off screen παιχνιδιού (vids)

Επόμενος αντίπαλος του ΠΑΟ είναι η REAL MADRID , η οποία προέρχεται από μια μεγάλη νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της Fenerbache ! Πάνω κάτω όλοι μας ξέρουμε περίπου τι πρεσβεύει η Real ,οπότε σε αυτήν την φάση της EUROLEAGUE θέλω να μείνω σε ένα στοιχείο που έχει το παιχνίδι της και θεωρώ πολύ ενδιαφέρον : το παιχνίδι με τα screen μακριά από την μπάλα , το OFF SCREEN game.

Στα τελευταία 10 χρόνια που το SYNERGY SPORTS καταγράφει εκτενώς τα ειδικά στατιστικά , περίπου γύρω στο 5% από τις επιθετικές ενέργειες είναι OFF SCREEN. Στο NBA τις τελευταίες σεζόν είναι και εκεί γύρω στο 5% , λίγο επάνω η λίγο κάτω. Το νούμερο αυτό στο NBA δεν έχει αλλάξει πολύ από το 2004 που και στο NBA , το SYNERGY άρχισε να καταγράφει αυτού του είδος τα στατιστικά.

Αυτήν την στιγμή το ποσοστό των OFF SCREEN κατοχών στην Euroleague έχουν ως εξής :

1. Real Madrid 10.3%

2. Alba Berlin 7.7%

3. ASVEL Villeurbanne 7.6%

4. Barcelona 6.8%1

Οι παραπάνω αριθμοί είναι το ποσοστό όπως είπα των επιθέσεων που εκτελούν με αυτό τον τρόπο. Παρακάτω παραθέτω την αποτελεσματικότητα , άσχετα με το πόσο πολύ η λίγο εκτελούν έτσι :

1. Anadolu Efes 1.237 πόντοι ανά κατοχή

2. Real Madrid 1.157 πόντοι ανά κατοχή

3. Barcelona 1.141 πόντοι ανά κατοχή

4. PAO 1.116 πόντοι ανά κατοχή

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Real παίρνει και πολλά και είναι και 2η πιο αποτελεσματική στο πρωτάθλημα. Αυτόματα αυτό το καθιστά ένα σημαντικό σημείο για το εκάστοτε επιτελείο μια ομάδας. Στο αγώνα της Κωνσταντινούπολης ο Obradovic αφού δέχτηκε αυτά το τρίποντα , κάλεσε αμέσως time-out και ζήτησε όπως είδαμε από το κανάλι της EUROLEAGUE που είχε κάμερα στον πάγκο να αλλάζουν όλα τα OFF SCREEN , αλλά όπως διευκρίνισε του Carroll

Σε κάποια από τις αμέσως επόμενες επιθέσεις της Real Madrid έγινε το παρακάτω , το οποίο τον ώθησε να καλέσει αμέσως και πολύ κοντά στο προηγούμενο , ακόμη ένα time.

 

Γενικά αυτός ο τρόπος παιχνιδιού φυσικά απαιτεί και ανάλογους παίκτες να εκτελέσουν το πλάνο. Δεν είναι βέβαια εύκολο να βρεις παίκτες τέτοιου στιλ , οι οποίοι να μπορούν βέβαια να αντεπεξέλθουν και στο επίπεδο της EUROLEAGUE. 

Οι κύριοι εκφραστές τους στο OFF SCREENgame , είναι οι:

1. Carroll

2. Fernandez 

3. Randolph σαν 4άρι έχει παιχνίδια επιλογής να βγει από screen

4. Causeur

5. Llull , ο οποίος εάν έπαιζε και ήταν υγιής θα είχε σίγουρα μεγαλύτερο μερίδιο

6. Thomkins , ο οποίος σαν 4άρι έχει καταστάσεις που τον βοηθάνε να έχει και αυτήν την επιλογή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί τους έχουν την ικανότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα να “χτυπήσουν” με αυτόν τον τρόπο. Στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο δέχτηκε 15 πόντους καθαρά ,χωρίς να βάζουμε καταστάσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της προσπάθειας να αμυνθεί η ομάδα αυτές τις καταστάσεις.Αυτό είναι ένα play που και φέτος τρέχουν αρκετά , όπως σε άλλες σεζόν.

Εδώ ο Rudi βγαίνει και είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τα screen και η τεχνική να πάρει ένα βήμα παραπάνω από τον αμυντικό:

Μπορεί στο μυαλό μας να είναι πάντα ένα τρίποντο , αλλά εδώ χρησιμοποιούν τον Causeur σαν “δόλωμα” , φτιάχνοντας ένα εύκολο δίποντο για τον Thomkins. Άρα πολλές φορές μπορείς να πάρεις εκτός από ένα τρίποντο και ίσως ένα εύκολο δίποντο.

Τέλος μια επιλογή που είχαν για την θέση 4 και τους Thomkins καιRandolph. Εδώ εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι και οι 2 συγκεκριμένοι μπορούν να παίξουν στο POST αλλά και να σουτάρουν άρα είναι δύσκολο ο αμυντικός να ξέρει πως να τοποθετήσει το σώμα του στην συγκεκριμένη περίπτωση


Πέρα από το OFF SCREEN παιχνίδι , ένα χαρακτηριστικό το οποίο φέτος έχει η Real είναι η πολύ καλή αμυντική της επίδοση όπου είναι 4η καλύτερη ανά κατοχή , όπως επίσης ότι είναι 3η καλύτερη επίθεση ανά κατοχή. Επίσης έχει τον 3ο μεγαλύτερο δείκτη στο ποσοστό τρίποντων που εκτελεί και το 4ο καλύτερο ποσοστό 3π , που αρκετά από αυτά όπως είπαμε είναι με SCREEN μακριά από την μπάλα !

Στον τομέα των τρίποντων κλείνοντας να προσθέσω ότι είναι από τις πρώτες ομάδες στα εύστοχα και στα ποσοστά στο transition , πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κακή επίθεση χωρίς ισορροπία στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα έχει μεγάλη πιθανότητα τιμωρίας με τρίποντο από την απέναντι μεριά , κάτι το οποίο έγινε σε έναν βαθμό και στο παιχνίδι με την Barcelona.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ