17.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ρεάλ, αυτή η… πασίγνωστη

Η Real είναι μια ομάδα ανοιχτό βιβλίο για τους περισσότερους που παρακολουθούν Euroleague. Θα προσπαθήσουμε πολύ απλά να στοχεύσουμε σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού τα οποία την καθιστούν μια από τις καλύτερες ομάδες αυτήν την στιγμή.

 

REAL MADRID

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 +

_

•   Πιο αποτελεσματική επίθεση ανά κατοχή και αριθμό κατοχών ανά παιχνίδι

•  Πιο αποτελεσματική στην εκμετάλλευση spot κατοχών

•  Υψηλό % επιθετικών rebounds

•  Χαμηλό ποσοστό λάθους %

•  Υψηλό ποσοστό assisted καλαθιών επίθεση

•  Δεν έχει αμυντική σταθερότητα

 


Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι μια ομάδα, η οποία στηρίζεται μεν στο επιθετικό της ταλέντο, αλλά χάρη στους καλούς αθλητές που έχει, μπορεί να παίξει και άμυνα όταν χρειαστεί. Ο coach Laso γενικά έχει επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να έχει ένα σχετικά απλό και μικρό playbook, προσπαθώντας να δώσει στους παίκτες τα σουτ τα οποία θέλουν , προτιμώντας να το κάνει μέσα από απλά συστήματα.


Αρχικά όπως όλες τις σεζόν η φιλοσοφία της Real είναι να παίζει ένα παιχνίδι up-tempo. Έχει υψηλό αριθμό κατοχών και είναι από τις πιο γρήγορες στην Euroleague. Όπως λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε (φέτος ειδικά λόγο της αποχώρησης του Rodriguez) είναι τεράστια η εξάρτηση αυτής της ομάδας από τον Llull. Ουσιαστικά αυτός τρέχει τις περισσότερες κατοχές Pick and Roll, έχοντας βοήθεια από τον Doncic και από τον Fernandez. Πέρα από το πρόσωπο ή πρόσωπα που θα κληθούν να τον σταματήσουν, είναι σημαντική και η απόφαση για την ομαδική τακτική, καθώς, εκτός από τους πόντους που μπορεί να σημειώσει, είναι και ο καλύτερος δημιουργός. Σύμφωνα μάλιστα με το SYNERGY SPORTS, όταν πασάρει την μπάλα η ομάδα του είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματική. Άρα η αποστολή είναι διπλή: Να τον αποτρέψει να σκοράρει, αλλά και να βάλει στο παιχνίδι τους υπόλοιπους παίκτες της Real .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Real είναι η πιο αποτελεσματική SPOT επίθεση της EUROLEAGUE, σύμφωνα με το SYNERGY SPORTS (με ελάχιστη διαφορά από την CSKA). Ένας άλλος άξονας για την Real είναι το παιχνίδι με screen μακριά από την μπάλα κυρίως με τον Carroll (αλλά και τον Fernandez). Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές (πχ μετά από βολές αντιπάλου) και συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία είναι για να τον εκμεταλλευτούν. Τέλος, στο low post κυρίως με τον Reyes, αλλά και τους Randolph, Ayon, Maciulis.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παρουσία σε όλους τους τομείς και είναι βέβαιο ότι για να νικήσει κάποιος την Real, πρέπει πρώτα να είναι πολύ σκληρός στην άμυνα συνολικά.

Στην άμυνα τώρα γενικά κρατάνε τον ψηλό μέσα στην ρακέτα, προσπαθώντας να πάει επάνω ή κάτω από το screen στην μπάλα. Βέβαια, η χρήση των χεριών του Ayon κυρίως, τους δίνει το δικαίωμα να είναι και πιο επιθετικοί επάνω στην μπάλα, όποτε αυτοί κρίνουν. Πιο σπάνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια ζώνη μετά από κάποιο FULL COURT PRESS. Γενικά και αμυντικά, όπως και στην επίθεση, το πλάνο είναι απλό, δεν θα συναντήσει κανείς πολύπλοκα σχέδια. Ατομικά οι παίκτες έχουν την ικανότητα να παίξουν καλή άμυνα, όμως δεν έχουν τη συνοχή ή και την υπομονή να είναι σταθερά καλοί σε αυτό το κομμάτι , ατομικά, αλλά και ομαδικά. Είναι δεδομένο ότι η επιθετική τους απόδοση παίζει ρόλο στο πως αμύνονται, δεν ξεκινάνε το παιχνίδι από την άμυνα, όπως λέμε πολύ συχνά .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ