21.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ρίχαρντς Κούκσικς στο Basketa: «Ο Ερμής είναι η ευκαιρία μου»

Ο Ρίχαρντς Κούκσικς είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της φετινής Α2 και μίλησε στο Basketa.gr για το θρίαμβο επί του Ηρακλή, τις βλέψεις του Ερμή Αγιάς, το ρόλο που παίζει στο σύνολο του Γιώργου Σκαραφίγκα και το πώς ήρθε στην χώρα μας, βλέποντας πάντα... προς την Εθνική Λετονίας.

Από την αρχή φαινόταν ως μια κίνηση... ματ από τη διοίκηση του Θοδωρή Ριζούλη. Στον Ερμή Αγιάς πρέπει να νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι, που απομάκρυναν τον Γιαουχένι Μπελιάνκου, που είχε έρθει το καλοκαίρι, φέρνοντάς τον στη θέση του. Κάθε αγωνιστική είναι και πιο εντυπωσιακός, οδηγώντας την ομάδα της Λάρισας στο όνειρο των playoffs ανόδου, στόχος υψηλός που είχε θέσει ο ίδιος της ο πρόεδρος. «Κορωνίδα» της μέχρι τώρα προσφοράς του, δείχνοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου του για το συγκρότημα του Γιώργου Σκαραφίγκα, ήταν η μεγάλη του εμφάνιση απέναντι στον πρωτοπόρο Ηρακλή. 37 πόντοι, με 5/8 δίποντα, 8/13 τρίποντα, επτά ριμπάουντ, τρία κλεψίματα και 37 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης, αριθμοί εντυπωσιακοί, μαζί με το μεγάλο καλάθι που έστειλε το ματς στην παράταση.

Ο Ρίχαρντς Κούκσικς ήταν ο... Άι Βασίλης που ήρθε από τη Λετονία για τον Ερμή και μίλησε στο Basketa.gr για το πώς κατάφερε η ομάδα του να «σκοτώσει» μια ομάδα, που μέχρι την τελευταία αγωνιστική, πριν από τα Χριστούγεννα, έμοιαζε ασταμάτητη. Ο έμπειρος φόργουορντ αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της ομάδας του, όπως και τις προσωπικές του... κλείνοντας το μάτι για ενδεχόμενη νέα κλήση στην Εθνική του, τους λόγους που τον έφεραν στην χώρα μας και τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του.

Πήρατε μια σπουδαία νίκη απέναντι στον Ηρακλή. Ποια ήταν η τακτική και πνευματική σας προετοιμασία, γνωρίζοντας ότι παίζατε με τον πρωτοπόρο;

Νομίζω, ότι προετοιμαστήκαμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο αντίπαλος και είναι σημαντικό, να προστατεύσουμε την έδρα μας. Δεν άλλαζε τίποτα, πάντως, το γεγονός ότι ήταν πρώτοι στη βαθμολογία, γιατί κάθε ματς μετρά σε αυτό το πρωτάθλημα.

Πώς μπορείς να σταματήσεις μια ομάδα, που έχει αποκτήσει τόση αυτοπεποίθηση;

Πρέπει απλά να μην τα παρατάς ποτέ και να αντέχεις, ό,τι κι αν γίνει. Δε σταματάμε ποτέ να παλεύουμε.

Μετά την νίκη αυτή βρίσκεστε στην τρίτη θέση. Έχετε, πια, περισσότερη αυτοπεποίθηση για να κάνετε κάτι σπουδαίο;

Η σεζόν είναι μεγάλη και οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της. Δε μου αρέσει να μιλάω για το μέλλον. Αυτό που θα κάνουμε, είναι να κοιτάζουμε ένα παιχνίδι την φορά και θα δούμε στο τέλος, πού θα έχουμε φτάσει.

Είσαι σε μια εξαιρετική κατάσταση και οδηγείς την ομάδα, σκοράροντας επίσης το καλάθι που έστειλε το ματς στην παράταση. Νιώθεις πως πρέπει να βγαίνεις μπροστά, ως ηγέτης για την ομάδα σου;

Αφήνω το παιχνίδι να μου έρχεται, όπως θέλει αυτό, και δε σκέφτομαι να γίνομαι ηγέτης στην ομάδα, ή οτιδήποτε άλλο. Ο σκοπός είναι να κερδίζουν, οπότε όλοι μαζί προσπαθούμε να φτάσουμε αυτό το στόχο.

Πώς σε προσέγγισε η ομάδα και ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σου, όταν άκουσες την προσφορά;

Πλησίασαν πρώτα τον ατζέντη μου. Εγώ, άλλωστε, δεν ήξερα τίποτα για την ομάδα και είδα αυτή την προσφορά από την αρχή, ως μια ευκαιρία να δείξω ποιος είμαι.

Ποια είναι, τώρα, η γνώμη σου για το ελληνικό μπάσκετ και την Α2;

Καταλαβαίνω, ότι κάθε παιχνίδι έχει σημασία εδώ. Δεν υπάρχει καμία ομάδα σε αυτή την κατηγορία, απέναντι στην οποία μπορείς να παίξεις λίγο πιο χαλαρά.

Ποιες είναι οι διαφορές του ελληνικού μπάσκετ, από άλλα πρωταθλήματα όπου έχεις αγωνιστεί;

Για μένα το μπάσκετ είναι ίδιο παντού. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να σκοράρεις και να παίζεις σκληρά στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Νέστορα Κόμματο, έναν παίκτη με μεγάλη εμπειρία στο υψηλό επίπεδο, που άλλαξε την ιστορία αυτής της ομάδας;

Είναι ένας έμπειρος παίκτης. Του αρέσει να κερδίζει και αυτό είναι θετικό για όλους μας.

Ύστερα από τόσα χρόνια, ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;

Μου αρέσει να είμαι πρωταθλητής. Όταν έγινα, λοιπόν, πρωταθλητής Ουκρανίας, ήταν κάτι πολύ σημαντικό για εμένα.

Προσπαθείς να ξαναπαίξεις για την εθνική ομάδα, ψάχνοντας την ευκαιρία για ένα από τα επόμενα παράθυρα, είτε για το Παγκόσμιο Κύπελλο είτε για το επόμενο Ευρωμπάσκετ;

Αν με καλούσαν ποτέ, θα βαηθούσα την εθνική ομάδα με οποιοδήποτε τρόπο μπορούσα. Μου άρεσε πάντοτε να παίζω για την Εθνική, αλλά δεν μπόρεσα να προσφέρω πολλές υπηρεσίες, λόγω τραυματισμών.

Ποια είναι η γνώμη σου για την παραμονή στην χώρα μας; Θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο καιρό;

Δεν είμαι ιδιαίτερα σίγουρος, αλλά και ποιος ξέρει τι συμβαίνει στο μέλλον. Για εμένα, η ζωή μου είναι γυμναστήριο-σπίτι και… σπίτι-γυμναστήριο. Έχετε, πάντως, μια όμορφη χώρα για να δει κανείς τα αξιοθέατά της.

Photo Credits: Billkara.blogspot.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ