16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ράλλης : « Δεν θέλω να βλέπω καταστροφή, η Α2 είναι πανελλαδικό πρωτάθλημα»

Ο ΟΦΗ επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια στην Β' Εθνική, έχοντας στον πάγκο της τον Βασίλη Ράλλη, ο οποίος έχει κάνει τη διαδρομή προς την Α2 πολλάκις καθοδηγώντας το Ηράκλειο.

Ο έμπειρος προπονητής μίλησε στο basketa.gr τόσο για την καραντίνα, τα ενδιαφέροντα του, ενώ όντας αισιόδοξος ανέφερε πως δεν βλέπει καταστροφή μπροστά του. Αναφορικά με τα σενάρια που αναφέρονται στην Α2, και αυτός ανέφερε πως το πρωτάθλημα είναι πανελλαδικό, και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Πως περνάει ο καιρός στην καραντίνα, και αν θεωρείς ότι τα πρωταθλήματα θα επιστρέψουν στη δράση. Και αν παρθεί τέτοια απόφαση, πόσο εφικτή είναι η άμεση επιστροφή στη δράση : «Ο χρόνος μας περνάει με διαφορά πράγματα που δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε στην καθημερινότητα μας εκτός σπιτιού. Γνωρίζουμε έτσι καλύτερα τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, και γενικά υπάρχει ένα μεγαλύτερο δέσιμο με τους δικούς μας ανθρώπους. Επίσης πολύ ύπνος, πάρα πολύ!» για να προσθέσει αναφορικά με τα πρωταθλήματα :

«Τώρα όσον αφορά τα πρωταθλήματα και το μπάσκετ που είναι ο χώρος μας, δεν μπορώ να κάνω μια εκτίμηση για το τι θα γίνει και αν επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα, μπορώ μόνο να πω κι εγώ την δίκη μου γνώμη και τις σκέψεις μου. Που όπως όλοι αυτόν τον καιρό, ίσως και λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου, έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Και γνώμη και σκέψεις.

Σίγουρα όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι πιστεύω, είμαι της άποψης να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα μέσα στο γήπεδο. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις, με την βοήθεια όλων των παραγόντων του αθλητισμού και με αρκετούς συμβιβασμούς από όλους. Τα δυο και μοναδικά θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι η υγεία και το οικονομικό. Πρώτα να είμαστε 1000% σίγουροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί οποιουδήποτε εμπλεκόμενου η υγεία στον παραμικρό κίνδυνο. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον ιό, αλλά και με το διάστημα που πρέπει να δωθεί στις ομάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα, για την επιστροφή των αθλητών στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν στην τελική ευθεία των πρωταθλημάτων, με τους στόχους των περισσότερων ομάδων να είναι ακόμα μπροστά τους.

Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι σε ότι αφορά την επανέναρξη των πρωταθλημάτων και δεν το πάω μακροπρόθεσμα αλλά άμεσα, είναι το οικονομικό. Γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι οι εισπράξεις των ομάδων από τους χορηγούς γίνονται κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του πρωταθλήματος, αυτό που τρέχουμε δηλαδή. Όπως επίσης και ότι χρήματα στο άθλημα βάζουν άνθρωποι που έχουν την τρέλα τους με αυτό και με τις ομάδες τους. Επειδή βρισκόμαστε σε τέτοια ύφεση αυτή την στιγμή και οι δυο αυτοί τρόποι εισαγωγής χρημάτων στις ομάδες, δεν είναι εφικτοί. Πιστεύω ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, είναι μια κρατική επιχορήγηση προς την ομοσπονδία και εκείνη με την σειρά της να βοηθήσει ανάλογα τις ομάδες που είναι επί την σκεπή της. Μια ένεση δηλαδή από το κράτος προς τον αθλητισμό. Για μένα όταν είναι λυμένα αυτά τα δυο θέματα, υγεία και οικονομικό, δεν βλέπω τον λόγο να μην ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Ακούω διάφορες απόψεις για θερμοκρασίες κτλ. Ότι πρόβλημα μπορεί να έχει ένα γήπεδο το χειμώνα με την θερμοκρασία, το ίδιο πρόβλημα μπορεί να έχει και το καλοκαίρι. Είναι καλύτερα δηλαδή για τους αθλητές να τελειώσει η σεζόν στις 12 Μαρτίου και να ξαναμπούν για ομαδική προπόνηση στα μέσα Αυγούστου για την προετοιμασία της επόμενης σεζόν; Να είναι 5 μήνες χωρίς ομαδική προπόνηση; Αυτό πραγματικά θα ήταν καταστροφικό για τους αθλητές, μια τόσο μεγάλη αποχή από την ομαδική προπόνηση. Γιατί ας μη γελιόμαστε, δεν είναι το ίδιο η ατομική που μπορεί να κάνουν τώρα, με μια ομαδική προπόνηση. Ας σκεφτούμε πόσους και πόοο σοβαρούς τραυματισμούς θα έχουμε την επόμενη περίοδο αν γίνει αυτό. Ας είναι λοιπόν αυτό το δίμηνο τρίμηνο που έχουν κάθε χρόνο κενό σαν αθλητές, αυτό που τρέχει και να μπούμε κανονικά στο γήπεδο όπως προείπα, όταν τα θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικό θα είναι λυμένα»

Ανέλαβες πριν δυο χρόνια τον ΟΦΗ και τον έφερες στην Β' Εθνική, έχοντας ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα. Πως κρίνεις την φετινή σας πορεία ως την διακοπή και ποιος ήταν ο στόχος σας, Βλέπεις τον ΟΦΗ να επιστρέφει άμεσα, δηλαδή τα επόμενα χρόνια στην Α2 : «Για την ομάδα μου, η αλήθεια είναι ότι μετά από μια καταπληκτική σεζόν που είχαμε πέρυσι και την άνοδο μας στην Β' Εθνική, πόσο μάλλον για επαρχιακή ομάδα χωρίς τεράστιο μπάτζετ, είχαμε τον σχεδιασμό και την διάθεση να πορευτούμε φέτος κάνοντας μια προσπάθεια να τερματίσουμε μέσα στις πρώτες 6-7 θέσεις του πρωταθλήματος. Δεν ξεκινήσαμε καλά, με δικαιολογίες ή χωρίς, δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε, αλλά θεωρώ ότι όταν νιώσαμε καλά και βρήκαμε τα πατήματα μας στην κατηγορία, κάναμε ένα καταπληκτικό δεύτερο μισό του πρωταθλήματος έως την διακοπή. Σίγουρα είμαστε από τις ομάδες, που αγωνιστικά αυτό δεν μας άρεσε καθόλου. Για το μέλλον, δεν θέλω να κοιτάζω μακρυά, έχω σίγουρα τα όνειρα μου, αλλά είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να βλέπω τα πράγματα βήμα βήμα, να βελτιώνομαι και να βελτιώνω τους αθλητές μου σε κάθε προπόνηση. Πολλές φορές οι στόχοι μας δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς ή τα θέλω μας, αλλά και από άλλους παράγοντες. Ποιες και πόσες ομάδες έχουν τον ίδιο στόχο με την δίκη σου, τι δυνατότητες έχεις σε σχέση με αυτές και πολλά αλλά».  

Έχοντας αρκετές παρουσίες στην Α2 με το Ηράκλειο έχεις αποκτήσει εμπειρία.Ποια θεωρείς ότι πρέπει να είναι η συνέχεια στην Α2 και αν έχεις κάποια πρόταση να καταθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη μας όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό : «Για την Α2 και τις απόψεις που ακούγονται.Διαφωνώ κάθετα με τους δυο ομίλους. Καταρχάς πως θα γίνει αυτό; Οι ομάδες του νότου αυτή την στιγμή στην Α2, είναι 12. Δηλαδή τι θα γίνει; Θα ανέβουν άλλες 10-12 ομάδες από τον βόρειο όμιλο της Β' Εθνικής; Για ποιο λόγο; Για να μην υπάρχουν μεγάλα έξοδα μετακινήσεων; Εγώ είμαι 10 χρόνια προπονητής στις ομάδες που εκπροσωπούν ένα νησί 600.000 κατοίκων σε αυτές τις κατηγορίες. Τα χρόνια της κρίσης, όλα. Τα έξοδα μετακινήσεων μας κάθε χρόνο, ισούνται με δυο παίκτες πρώτης γραμμής. Κάθε χρόνο. Δεν είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να φέρει η κάθε ομάδα, ή ο κάθε παράγοντας-προπονητής, τα πράγματα στα δικά του μέτρα. Η Α2 είναι πανελλαδικό πρωτάθλημα και έτσι πρέπει να παραμείνει. Έγινε αυτό στην Β' Εθνική και βλέπουμε κάθε χρόνο 10-12 ομάδες της Αθήνας και 2-3 της επαρχίας. Η Α2 είναι ο προθάλαμος της Α1 και άποψη μου είναι ότι πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερο πιο επαγγελματική. Με μεταδόσεις αγώνων, με εμπορικές συμφωνίες που θα έχουν δικαίωμα όλες οι ομάδες. Να φτάσει για παράδειγμα το επίπεδο της Α2 Ιταλίας και Ισπανίας».

Πως βλέπεις το οικονομικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια, και δε πως κρίνεις το ότι παίκτες και προπονητές δεν μπαίνουν στην διάταξη των 800 ευρώ : «Θα ξεκινήσω με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Αν δεν κάνω λάθος, όσοι παίκτες και προπονητές έχουν καταθέσει συμφωνητικό στην εφορία και είναι ασφαλισμένοι πληρώνοντας τους φόρους που τους αναλογούν, είναι μέσα στην διάταξη των 800€. Οι υπόλοιποι δεν είναι. Γι αυτό υπάρχουν οι σύνδεσμοι μας και ίσως θα έπρεπε να λειτουργήσουν με μεγαλύτερο ζήλο», για να συνεχίσει :

«Όσο αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, πιστεύω ότι όπως σε κάθε κρίση, έτσι και τώρα δημιουργείται ή θα δημιουργηθεί για να το πω πιο σωστά, μια ευκαιρία. Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω, καθότι δεν είμαι ειδικός, η κρίση δεν θα είναι μακροπρόθεσμη. Σίγουρα θα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον, δεν θα είναι όμως μια τόσο βαθιά κρίση όπως ήταν την δεκαετία που μας πέρασε στη χώρα μας. Κι επειδή από την φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, δεν βλέπω μια καταστροφή μπροστά μας, αλλά μια ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα σε κάθε κομμάτι της ζωής μας. Να βοηθήσει η πολιτεία περισσότερο τον αθλητισμό γενικά. Έχουμε ανθρώπους σε πόστα, που πραγματικά αγαπούν τον αθλητισμό. Ο κύριος Αυγενάκης, ο κύριος Μαυρωτας, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι φαν του αθλητισμού.

Στο μπάσκετ συγκεκριμένα, γιατί να μην γυρίσουμε στην δεκαετία 2000-2010; Προ κρίσης δηλαδή. Να δώσει η πολιτεία όπως προείπα επιχορήγηση στην ομοσπονδία και στην κάθε αθλητική ομοσπονδία. Και εκείνη με την σειρά της να βοηθήσει τις ομάδες. Όπως γινόταν πριν το 2010. Δεν μιλάω για υπέρογκα ποσά, αλλά ποσά που θα βοηθούν τις ομάδες, θα τις στηρίζουν και να υπάρχουν και πράγματα απαιτητά από αυτές όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε όλους. Να μην υπάρχει αυτή η καθυστέρηση πληρωμών, για μήνες ολόκληρους από τις περισσότερες ομάδες, απέναντι σε αθλητές-προπονητές. Και κατ' επέκταση όλη αυτή η γκρίνια, η μεμψιμοιρία και η κουτοπονηριά μεταξύ των ανθρώπων που θα πρέπει να συνεργάζονται άψογα για την πρόοδο του αθλήματος. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε το άθλημα που θέλουμε, στο επίπεδο που το θέλουμε, στηριζόμενοι μόνο στην τρέλα των λίγων ανθρώπων που έχουν διάθεση να βοηθήσουν.

Για να ξαναέρθουν όλοι πιο κοντά και να ξαναφέρουμε το άθλημα στο επίπεδο που ήταν, δεν γίνεται χωρίς την βοήθεια της πολιτείας. Πολλές απόψεις ακούγονται, πολύ κριτική γίνεται, αλλά μην ξεχνάμε τι χρήματα έπαιρνε η κάθε ομοσπονδία προ κρίσης για να μοιράσει στις ομάδες και τι χρήματα παίρνει τώρα. Σίγουρα χρειάζονται πολλά πράγματα να αλλάξουν, αλλά δεν γίνεται χωρίς «ομαδική δουλειά». Από όλους τους εμπλεκόμενους. Πολιτεία-Ομοσπονδία -Παράγοντες-Αθλητές-Προπονητές. Είμαστε οι πρώτοι που πρεσβεύουμε αυτές τις δυο λέξεις και εκείνοι που πρέπει να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικά τώρα και μετά από μια τέτοια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ