32.3 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Πώς να το χάσει αυτή η ΑΕΚ!

Βγαλμένη λες μέσα από τα καλύτερα όνειρα των φίλων της, η ΑΕΚ με τρομακτική εμφάνιση έκανε φύλλο και φτερό τη φιλόδοξη Σαραγόσα (99-75) και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τον τελικό του final-8 του Basketball Champions League, όπου περιμένει μια άλλη ισπανική ομάδα, η Μπούργος. Η Ένωση ήταν ισοπεδωτική, δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αντίπαλό της να την αμφισβητήσει, δεν είχε υστερήσαντα παίκτη και απέδειξε πόσο πολύ θέλει να σηκώσει αυτή την κούπα.

Αν εξαιρέσει κανείς κάποια χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, που όμως δεν είχαν κόστος εξαιτίας της αστοχίας του αντιπάλου, η ΑΕΚ μπήκε στον αγώνα παίζοντας το τέλειο μπάσκετ. Και στο 4' ήταν μπροστά με 12-0 δείχνοντας ευθύς εξ αρχής τις διαθέσεις της. Η Σαραγόσα μάζεψε τη διαφορά με πρωταγωνιστή τον Μπρουσίνο (12-8), αλλά τα τρίποντα του Λάνγκφορντ και του Ρογκαβόπουλου αμέσως μετά της έκοψαν τα πόδια. Η διαφορά πήγε γρήγορα ξανά στους 10 πόντους και από εκεί και μετά η ΑΕΚ κυριάρχησε.

Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσήλωση στην άμυνα (μετά τα 4 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στην αρχή, δεν έχασε άλλο στο πρώτο μέρος), δεν άφησε τη Σαραγόσα να πάρει ανάσα, ενώ και στην επίθεση η μπάλα γύριζε σωστά είτε ο Γκίκας ήταν πόιντ γκαρντ είτε ο Ζήσης είτε ο Ράις και οι επιλογές ήταν σωστές. Είτε ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια, όπου τα ποσοστά ήταν πολύ καλά (9/17 τρίποντα στο πρώτο μέρος) είτε η μπάλα μέσα στο καλάθι στον Μορέιρα και στον Σλότερ, που συνήθως τελείωναν τις φάσεις.

Με την είσοδό του ο Λοτζέσκι έβαλε τρία σερί τρίποντα και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +17 με την έναρξη της δεύτερης περιόδου (32-15) και το πάρτι συνεχιζόταν. Η Σαραγόσα δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους στην τρομερή άμυνα της ΑΕΚ, που δεν χαλάρωνε ούτε όταν ο Παπαθεοδώρου άλλαζε παίκτες. Στο 13' το σκορ έγινε 36-17 και στο 15' 42-13, με τον Λάνγκφορντ να παίρνει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα.

Κάπου εκεί η Σαραγόσα προσπάθησε να αντιδράσει δίνοντας την μπάλα στον Σίλι, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έκανε μια μικρή ζημιά στην άμυνα της Ένωσης και σε συνδυασμό με κάποια άστοχα σουτ από την άλλη μεριά, συνέβαλε στο να πέσει λίγο η διαφορά στο +14 (42-28 στο 17'). Όμως και πάλι οι Λάγκφορντ και Ρογκαβόπουλος πέτυχαν από ένα τρίποντο έκαστος και η ΑΕΚ επανέφερε άμεσα τη διαφορά στις παρυφές των 20 πόντων (50-32). Ένα ορόσημο, μάλιστα, το οποίο ξεπέρασε με γκολ φάουλ του Ράις στην εκπνοή του ημιχρόνου, που διαμόρφωσε το τελικό για το πρώτο 20λεπτο 53-32.

Στην τρίτη περίοδο ο Παπαθεοδώρου εβαλε τον Ράις σε θέση σούτινγκ γκαρντ κι αυτός... οργίασε προσφέροντας απολαυστικό θέαμα με τα θεαματικά καλάθια και τις πάσες του. Η άμυνα της Σαραγόσα απλώς τον παρακολουθούσε, άλλωστε από κάποια στιγμή και μετα η ισπανική ομάδα έμοιαζε γενικώς να έχει παραδώσει τα όπλα, αφού και στην επίθεση έκανε ο κάθε παίκτης της περίπου του κεφαλιού του. Ο δε κόουτς Οκάμπο έβαλε μέχρι και τον 19χρονο Γκαρσία μήπως του δώσει κάτι.

Η ΑΕΚ συνέχιζε πάντως να είναι σοβαρή και στις δύο πλευρές του παρκέ και να παίζει μπάσκετ που δύσκολα βλέπεις αυτή την εποχή. Με τον Ράις οδηγό η διαφορά άρχισε να ανεβαίνει περισσότερο και στο 29' άγγιξε τους 30 πόντους (83-53), ενώ η τρίτη περίοδος έληξε με 83-57.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στην τελευταία περίοδο, άλλωστε η ΑΕΚ παρέμενε σοβαρή κι αυτό δεν επέτρεπε στη Σαραγόσα να ελπίζει στο θαύμα της ανατροπής. Με συνέπεια στην άμυνα, η Ένωση κράτησε τη διαφορά ψηλά, ο Παπαθεοδώρου έδωσε χρόνο συμμετοχής και στον Ντάριον Άτκινς και η τελική νίκη ήρθε πολύ πιο εύκολα απ' όσο φανταζόταν κανείς πριν αρχίσει ο αγώνας.

Ο ΣΟΟΥΜΑΝ: Πολλοί παίκτες της ΑΕΚ αξίζουν εύφημο μνεία για την απόδοσή τους στο παιχνίδι και όπως στον προημιτελικό με τη Νίμπουρκ και αυτή η νίκη ήταν προϊόν κυρίως της πολύ καλής ομαδικής δουλειάς. Όμως θα δώσουμε έναν πόντο παραπάνω στον Ταϊρίς Ράις, ο οποίος ήταν τρομερός στην τρίτη περίοδο, οπότε έδωσε ένα ανεπανάληπτο σόου. Τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους και 5 ασίστ δίχως να παίξει καθόλου στην τελευταία περίοδο.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η διαφορά ευστοχίας στα δίποντα είναι χαρακτηριστική. Η ΑΕΚ σούταρε με 65% και η Σαραγόσα με 38%

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ