21.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πύρρειος νίκη για τη… Λερναία Ύδρα

Η ΑΕΚ έπαιξε όσο χρειαζόταν για να νικήσει την Κύμη με 96-92 και να παραμείνει μόνη της στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, παίζοντας... χάλια άμυνα αυτή τη φορά, αλλά έχοντας έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων στην επίθεση. Θα μπορούσε να έχει κι έναν έβδομο, τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, ο οποίος σκόραρε 9 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο δεν αγωνίστηκε καθόλου στο δεύτερο λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο, που έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία στην ΑΕΚ. Διότι τραυματίας είναι και ο Θίοντορ. Η Κύμη πάλεψε στα ίσια το παιχνίδι, δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια και είχε έναν καταπληκτικό πόιντ γκαρντ, τον ΤζεΚουάν Λιούις, που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ.

Η ΑΕΚ μπήκε στον αγώνα χωρίς ενέργεια και διάθεση, κουρασμένη και άδεια από την προσπάθειά της στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, και χωρίς καθαρό πόιντ γκαρντ, καθώς οι Θίοντορ και Ξανθόπουλος είναι στα... πιτς. Υποτίμησε και λίγο τον αντίπαλό της, για να τα λέμε όλα, οπότε η Κύμη... άλλο που δεν ήθελε. Εκμεταλλεύτηκε το ότι η ΑΕΚ έκανε 3,5 λεπτά για να πετύχει τον πρώτο της πόντο, προηγήθηκε με 6-0 και στη συνέχεια κυριάρχησε. 

Με τον Χόρτον να κάνει μεγάλη ζημιά στην άμυνα της Ένωσης με τα επιθετικά ριμπάουντ και τους πόντους του, και τον Λιούις να γυρίζει καλά την μπάλα, η Κύμη προηγήθηκε με 17-10 στο 7' κι όταν μπήκε ο Σαγκς στον αγώνα κι άρχισε να βάζει τρίποντα, ξέφυγε ακόμα και με διψήφια διαφορά. Στο 9' το σκορ ήταν 22-12 υπέρ της και στο 14' 36-24, καθώς η ΑΕΚ πελαγοδρομούσε. Η άμυνά της έμπαζε, στην επίθεση δεν είχε καλή κυκλοφορία, επέμενε να σουτάρει άστοχα τρίποντα, ενώ της έλειψε και ο αιφνιδιασμός, αφού δεν έπαιζε καλά στην άμυνα.

Μετά το 14', όμως, το σκηνικό αντιστράφηκε πλήρως. Η ΑΕΚ αποφάσισε να παίξει μπάσκετ και η Κύμη... είδε τον ουρανό σφοντύλι. Με τους Ματσιούλις, Σαντ Ρος στην πεντάδα η πίεση στην άμυνα έγινε ασφυκτική και τα κλεψίματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μετά από τάιμ άουτ ο Μπάνκι έδωσε εντολή για ζον πρες σε όλο το γήπεδο, η Κύμη έχασε την μπάλα τρεις συνεχόμενες φορές και δέχθηκε έξι πόντους χωρίς καν να περάσει τη σέντρα! Και καθώς στην επίθεση οι Ματσιούλις, Σαντ Ρος, Χάντερ, Σάκοτα έδιναν λύσεις, η ΑΕΚ έτρεξε ένα απίθανο σερί 24-1 ως το τέλος του ημιχρόνου! Από το 14' και μετά, οπότε βρέθηκε πίσω με -12, δεν δέχθηκε καλάθι εντός παιδιάς, παρά μόνο μία βολή και έκλεισε το πρώτο 20λεπτο προηγούμενη με 48-37.

Το μόνο κακό για την ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα ήταν ότι ο Σαντ Ρος τραυματίστηκε στο γόνατο,  αποχώρησε και δεν αγωνίστηκε καθόλου σοτ δεύτερο ημίχρονο γεμίζοντας αγωνία τους πάντες στην ομάδα, που βλέπουν την κακοδαιμονία των πρώτων μηνών της σεζόν να επιστρέφει.

Η τρίτη περίοδος άρχισε περίπου όπως η πρώτη. Η Κύμη έδειχνε να πατά ξανά καλύτερα και με τους Λιούις και Σαγκς να συνδέονται ξανά με το καλάθι μείωσε λίγο τη διαφορά, καθώς η ΑΕΚ ήταν και πάλι χαλαρή στα μετόπισθεν και χωρίς καλές ιδέες στην επίθεση. Παρ' όλα αυτά δεν έχασε τον έλεγχο και τροφοδοτώντας τον Τζέιμς έβρισκε τον τρόπο να διατηρεί το προβάδισμά της, έστω κι αν στην άμυνα η απουσία του Σαντ Ρος και η χαλαρότητα στα ριμπάουντ ήταν ένα πρόβλημα.

Στο 28' η ΑΕΚ προηγήθηκε με 66-54 χάρη σε ένα τρίποντο του Γκρίφιν, ωστόσο η Κύμη πίεσε στη συνέχεια και κατάφερε να μειώσει 66-60 πριν ο Γιαννόπουλος, που πήρε χρόνο συμμετοχής και έδωσε λύσεις για την ΑΕΚ, κάνει το 69-60 και η τρίτη περίοδος λήξει με 69-61.

H τελευταία περίοδος άρχισε με ένα γρήγορο 4-0 της ΑΕΚ, που ανάγκασε τον Ισίδωρο Κουτσό να πάρει τάιμ άουτ, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ιδιαίτερα την κατάσταση. Η Ένωση προηγήθηκε με 75-61 στο 32' παίζοντας έξυπνα μέσα στη ρακέτα και με τον Ματσιούλις να διακρίνεται και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η Κύμη δεν το έβαζε κάτω, προσπαθούσε να προκαλέσει προβλήματα πιέζοντας σε όλο το γήπεδο, με τον Λιούις να κάνει ζημιές, όμως δεν είχε πάντα καθαρό μυαλό στις επιλογές της.

Στα μισά της περιόδου, πάντως, με δύο τρομερά καρφώματα του Χόρτον κι άλλο ένα καλάθι από κλέψιμο του Καρινιάουσκας η Κύμη πλησίασε στους 6 (82-76), όμως η αντίδραση της ΑΕΚ ήταν άμεση. Δύο εξαιρετικές συνεργασίες Λαρεντζάκη-Χάντερ και καλάθια του τελευταίου ανέβασαν τη διαφορά και πάλι στους 10 (86-76 στο 36'), απόδειξη ότι η Ένωση έπαιζε όσο ακριβώς χρειαζόταν για να νικήσει. Ο Μπάνκι έδωσε την ευκαιρία στον Μωραΐτη να παίξει αρκετά, ειδικά στην τελευταία περίοδο, όμως ο νεαρός δεν μπορεί κανείς να πει ότι την άρπαξε, παρότι είχε διάθεση. 

Το παιχνίδι κυλούσε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις μέχρι το 38', όταν η Κύμη έκανε τη ύστατη προσπάθεια για το come back εκμεταλλευόμενη την αμυντική χαλάρωση της ΑΕΚ. Ο εντυπωσιακός Λιούις με τρίποντο έκανε το 89-85 ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος αναγκάζοντας τον εκνευρισμένο Μπάνκι να πάρει τάιμ άουτ. Μετά από αυτό η ΑΕΚ βρήκε δύο καλάθια από τους Χάντερ και Λαρεντζάκη, ο Λιούις έβαλε 1/2 και το παιχνίδι κρίθηκε, αφού η Κύμη στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν προλάβαινε να επιστρέψει.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Ο Γιόνας Ματσιούλις έκανε και πάλι τη διαφορά επιβεβαιώνοντας ότι διανύει περίοδο σπουδαίας φόρμας. Έκανε τα πάντα στο παρκέ. Σκόραρε (14 πόντοι), μάζεψε ριμπάουντ (4), έκανε... μάγκες τους συμπαίκτες του (7 ασίστ), έπαιξε σκυλίσια άμυνα, ως συνήθως, και απέδειξε ότι είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ είχε 23 ασίστ για 14 λάθη και η Κύμη 18 ασίστ για 22 λάθη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ