ΑΦΜ πάνε και έρχονται, ομάδες αλλάζουν έδρες, άλλες εξαφανίζονται, και ειδικά όσες ανήκουν σε ένα πρόσωπο, χάρη στο οποίο μεγαλούργησαν.
Το basketa.gr σε ένα σύντομο ιστορικό σας παρουσιάζει τις περισσότερες αλλαγές που έλαβαν τόπο την τελευταία δεκαετία, φρεσκάροντας σας τη μνήμη, και καταπιάνεται μόνο με την Basket League και την Α2.
Ξεκινάμε από την σεζόν 2018-2019, δηλαδή αυτή που μας αφήνει, όπου ουσιαστικά συναντάμε ομάδες από αυτές που λέμε, one man show , δηλαδή η ομάδα του ενός.Έτσι, όπως απότομα εμφανίστηκε στην μπασκετική ζωή μας ο Αλέξανδρος και η οικογένεια Θεοδώρου, έτσι και μας αφήνουν. Η Κύμη έγινε γνωστή για την ομάδα της, η διαδρομή δύσκολη για όσους πήγαιναν να παίξουν στην μικρή κωμόπολη της Εύβοιας, με την ομάδα να καταπίνει τις κατηγορίες, έχοντας αρχικά τον Βασίλη Μπρατσιάκο ως τεχνικό ηγέτη. Με την άνοδο στην Basket League, ο ΓΣ Κύμης μετακόμισε στην Χαλκίδα, άλλαξε προπονητές, και εν τέλει σώθηκε την τελευταία αγωνιστική επειδή δεν κατέβηκε να παίξει ο Παναθηναϊκός. Στη θέση υποβιβάστηκε το Λαύριο, αλλά εν τέλει αυτό αγόρασε το ΑΦΜ της και έμεινε στην κατηγορία. Η Κύμη ανακοίνωσε παύση λειτουργίας, και πλέον θα περιμένουμε κάποια στιγμή να την ξανά ακούσουμε.
Ο Χολαργός έχει την δική του ιστορία, αλλάζοντας από ΑΟ Χολαργού σε ΑΕ Χολαργού, όταν απορρόφησε την ΑΕ Λιβαδειάς το καλοκαίρι του 2016. Με μποστάρη τον Γιώργο Δρόσο βρέθηκε στην Basket League και στα πλέι οφς της, και αίφνης πούλησε το ΑΦΜ στον Κολοσσό Ρόδου, που είχε υποβιβαστεί αγωνιστικά στο πρωτάθλημα, και πλέον ψάχνει τρόπο να παίξει στην Β' Εθνική. Στην Α2, ο ΑΣ Καστοριάς έλαβε πρόσκληση για την Α1 αλλά ο ίδιος την μετέτρεψε σε διαδρομή προς το τοπικό πρωτάθλημα. Το όραμα του Ναούμ Δίτσιου έλαβε τέλος, οικονομικές βοήθειες δεν υπήρξαν ενώ το κλειστό «Δ.Διαμαντίδης» δεν βελτιώθηκε ποτέ. Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Ιπποκράτης Κω, με τον πρόεδρο του Στέφανο Χαρτοφύλη να δηλώνει ότι παραιτείται λόγω ενός...σημειώματος, και έτσι δεν αποκλείεται να οδηγηθεί και αυτός στο τοπικό πρωτάθλημα.
Την σεζόν 2017-2018, τα Τρίκαλα αφού υποβιβάστηκαν στην Α2, δεν εμφανίστηκαν να αγωνιστούν σε καμία κατηγορία, και πλέον ως Αίολος Τρικάλων θα τους συναντήσουμε στην Γ' Εθνική την σεζόν 2019-2020. Ο ΓΛ Φάρος, αφού είχε πάρει τον ΑΦΜ του Φάρου Κερατσινίου, το έδωσε στην οικογένεια Μπούμπουρα και στον Ήφαιστο Λήμνου, και ανέστειλε την λειτουργία του. Ο Αρκαδικός, ο οποίος την σεζόν 2015-2016 αγωνίστηκε στην Basket League μετά τον υποβιβασμό του μέσω πλέι άουτ από την Α2, βρέθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα, και πλέον θα αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, γνωρίζοντας νέο υποβιβασμό. Η ΑΕ Λάρισας μετά τον αγωνιστικό υποβιβασμό της βρίσκεται στο τοπικό πρωτάθλημα ενώ ο Δόξα Λευκάδας, η οποία έχασε στο νήμα τα πλέι άουτ, υποβιβάστηκε οικειοθελώς στην Γ' Εθνική, και με πολλά βάσανα βρίσκεται πλέον στην Β' Εθνική της σεζόν 2019-2020. Και η Δόξα Λευκάδας αγωνίστηκε στην Basket League, όταν την σεζόν 2016-2017 πήρε την λεγόμενη wild card.
Και την χρονιά 2016-2017 έχουμε αρκετές ανακατατάξεις. Ο Φάρος Κερατσινίου φτάνει στην κορύφωση της πορείας του, και μετά από δυο σερί ανόδους και ένα τελικό κυπέλλου Ελλάδας δίνει το ΑΦΜ του στην Λάρισα και τον ΓΣΛ. Ο ίδιος δεν εμφανίζει πλέον αντρικό τμήμα, ενώ σύσσωμο το αγωνιστικό τμήμα και ο Βαγγέλης Τσάπας μετακόμισαν στη Νίκαια, ανεβάζοντας πλέον τον Ιωνικό στην Α1. Ο ΓΣ Λάρισας από την πλευρά του, αφού υποβιβάστηκε αγωνιστικά στην Β' Εθνική, εξαφανίστηκε. Όπως ξαφνικά εμφανίστηκε στα δρώμενα της μπασκετικής Ελλάδας ο Απόστολος Πανταζής, έτσι και εξαφανίστηκε, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα καινούργιο κλειστό στον Δήμου Ξηρομέρου. Το δημιούργημα του, ο Αίολος Αστακού ανέβηκε σφαίρα τις κατηγορίες, έφτασε στα πλέι οφς της Α2, και έτσι ξαφνικά, επέστρεψε στο τοπικό, και ο ισχυρός του άνδρας εκτός μπάσκετ. Την ίδια σεζόν, οι Μαχητές Δόξας Πευκών μπορεί να κέρδισαν την παραμονή τους μέσω πλέι οφς στην Α2, αλλά αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Πειραματικό Παναθλητικό, και να δημιουργήσουν τους Μαχητές Πειραματικό Πευκών, που αγωνίζονται στην Β' Εθνική.
Αλλαγές και μάλιστα σημαντικές υπήρξαν και την αγωνιστική περίοδο 2015-2016. Συγκεκριμένα, ήταν η αρχή του τέλους για τη Νέα Κηφισιά και όπως την γνωρίζαμε, με την ομάδα των Βορείων προαστίων και τους συντελεστές της να σκορπούν. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πήρε την ομάδα από την ΕΣΚΑ, την έφτασε στην Α1, με αλλαγή έδρας (Ζηρίνειο), αλλά τα οικονομικά προβλήματα έφεραν οικειοθελή υποβιβασμό στην Β' Εθνική και επιστροφή στις Αδάμες. Πλέον, η ΑΕΝΚ αγωνίζεται στην Γ' Εθνική, έχοντας ως στόχο την σωτηρία. Επίσης, η συγκεκριμένη σεζόν ήταν η αρχή της μετέπειτα εξέλιξης του Προμηθέα Πατρών. Μπορεί ο Φάρος να τον κέρδισε με 3-0 στα πλέι οφς, αλλά δεν θέλησε να ανέβει, με τους Πατρινούς να διάγουν λαμπρή πορεία, ως τον τελικό του πρωταθλήματος την τρέχουσα σεζόν (2018-2019) και μια πολύ καλή παρουσία στην Ευρώπη. Επίσης ήταν η αρχή της ΑΕ Χολαργού. Η ΑΕ Λιβαδειάς κέρδισε στα πλέι άουτ το Περιστέρι, αλλά στη συνέχεια απορροφήθηκε από τον Χολαργό, με το συγκεκριμένο ΑΦΜ από την Βοιωτία να έχει καταλήξει στη Ρόδο.
Χρονιά ορόσημο για το 2014-2015. Ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε από την Basket League, και αγωνίστηκε οικειοθελώς στην Β' Εθνική, για να επιστρέψει δυο χρονιά μετά στα μεγάλα σαλόνια. Ο ΚΑΟ Δράμας από το 1989 ως και το 2015 βρισκόταν στις Εθνικές κατηγορίες, έχοντας τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες στην Α1, αλλά τα οικονομικά προβλήματα τον έστειλαν για ένα χρόνο να παύσει τη λειτουργία του, στη συνέχεια στο τοπικό, από όπου δεν μπορεί ακόμη να ξεφύγει. Ο Πανελευσινιακός υποβιβάστηκε στην Α2, πήγε και αυτός στην Β' Εθνική, όπου παραμένει ακόμη, κερδίζοντας παραμονές στην κατηγορία την ύστατη ώρα. Ο Ηλυσιακός μετά από 11 παιχνίδια στην Α2, αποσύρθηκε στις 5/2/2015, για να φτάσει στην ΕΣΚΑ, και από την περσινή σεζόν να έχει επιστρέψει στην Γ' Εθνική. Ο ΟΦΗ λόγω προβλημάτων, και παρά το γεγονός ότι είχε σωθεί, έπαυσε τη λειτουργία του, επέστρεψε στην Γ' Εθνική, και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Β' Εθνική. Ο ΓΑΣ Αετός του Κωνσταντίνου Παπαχριστόπουλου κατάφερε να βρεθεί στο προσκήνιο, να δώσει ζωή στο κλειστό του Στρέφη, αλλά το καλοκαίρι του 2015 απορροφήθηκε από τον Δούκα, ο οποίος αν και αγωνιστικά είχε υποβιβαστεί στην Γ' Εθνική, έπαιξε στην Α2, μέχρι να τον χτυπήσουν και αυτόν προβλήματα που αφορούσαν τον χρηματοδότη του.
Το 2013-2014 ήταν η σειρά του Ίκαρου Χαλκίδας να δημιουργηθεί, με την ομάδα της Καλλιθέας να μεταφέρει την έδρα της στην Κάνηθο. Η ομάδα ωστόσο υποβιβάστηκε αγωνιστικά, επέστρεψε στον ερασιτέχνη Ίκαρο, και αγωνίστηκε στην Β' Εθνική. Πλέον βρίσκεται στην Α' ΕΣΚΑΝΑ. Επίσης οι Ίκαροι Σερρών, που μερικές σεζόν πίσω είχαν βρεθεί κοντά στην Α1, υποβιβάστηκαν στην Β' Εθνική με τον ισχυρό τους άνδρα, Άρη Αθανασιάδη να τους δηλώνει στην Γ' Εθνική. Αν και επέστρεψαν στην Β' Εθνική, πλέον υποβιβάστηκαν και βρίσκονται και πάλι στο ίδιο σημείο αφετηρίας.
Η σεζόν 2012-2013 δεν είχε καμία ανακατάταξη, ενώ αυτή του 2011-2012 ήταν γεμάτη ΑΕΚ, και όχι για καλό...σκοπό. Η ΑΕΚ, η οποία μια σεζόν πριν είχε υποβιβαστεί αγωνιστικά στην Α2, αν και τερμάτισε στην τρίτη θέση, και μπροστά στην καταστροφή της Δ' ΕΣΚΑΝΑ, αποφάσισε να αγωνιστεί στην Β' Εθνική κατηγορία, με την απόφαση να παίρνεται στις 25/7/2012. Μετά από δυο σεζόν επέστρεψε για να μείνει. Η έτερη ΑΕΚ, αυτή του Άργους, υποβιβάστηκε από την Α2, και εξαφανίστηκε από τον χάρτη.
Στο ξεκίνημα της δεκαετίας (2010-2011), υποβιβάστηκαν ΑΕΚ και Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επέλεξε την Β' Εθνική, και μόλις την τρέχουσα περίοδο (2019-2020) θα ξανά αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία. Ο ιστορικός Πανελλήνιος αποχώρησε, και πλέον βρίσκεται στις χαμηλές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, ενώ και η Ολυμπιάδα Πατρών υποβιβάστηκε από την Α2, ο μεγαλομέτοχος Νίκος Μπογονικολός αποχώρησε, και η ομάδα της Αχαϊάς έφτασε στις τελευταίες κατηγορίες της ΕΣΚΑΗ.