13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρώτο τζάμπολ με όνειρα και προβληματισμό

Φώτα , κάμερες, πάμε.
Το πρωτάθλημα της Βasket League κάνει τζάμπολ απόψε, αναμφίβολα στην πιο περίεργη σεζόν του επαγγελματικού μπάσκετ.
Η απουσία του Ολυμπιακού, σαφώς αφαιρεί τη μεγαλύτερη ποσότητα…αλατιού από το φαγητό που θα σερβιριστεί στο κοινό από τις 14 ομάδες.
Οι Ερυθρόλευκοι αυτουποβιβάστηκαν στην Α2 (εκεί που θα παίζει η αναπτυξιακή τους ομάδα) και απλά από εφέτος, ο κανονισμός – που άλλαξε – και φρόντισε να τον θυμίσει στην παρουσίαση του πρωταθλήματος ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, η ομάδα που δεν θα κατέβει να αγωνιστεί με δική της υπαιτιότητα σε κάποιο παιχνίδι υποβιβάζεται αυτόματα στην Α2.
Πέρα από την απουσία του Ολυμπιακού και την αγωνιστική (και όχι μόνο) μοναξιά του Παναθηναϊκού τα προβλήματα που ταλανίζουν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ομάδες, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και του πόσο θα κρατήσει αυτή.
Το στοίχημα είναι μεγάλο για αρκετές ομάδες να τελειώσουν με ψηλά το κεφάλι το πρωτάθλημα και να μην «σκάσουν» στην πορεία.
Το ερωτηματικό είναι το ποιος θα είναι πλέον ο δεύτερος πόλος με τον Προμηθέα πέρυσι να πήρε από την ΑΕΚ αυτό το ρόλο και να δείχνει ικανός να το ξανακάνει, όσο και αν η «Ένωση» θέλει να επιστρέψει τουλάχιστον στους τελικούς.
Το άλλο στοίχημα όσον αφορά την κορυφή είναι εάν η ομάδα που θα φτάσει τελικά μέχρι το τέλος για να διεκδικήσει (τυπικά) το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό θα πάρει κάποια νίκη ή θα «σκουπιστεί» από τους Πράσινους όπως πέρυσι ο Προμηθέας.
Το σχετικό μούδιασμα στην πρεμιέρα, λόγω της απουσίας του Ολυμπιακού, αντισταθμίζει λίγο το γεγονός ότι το πρωτάθλημα αρχίζει με δύο πάλαι ποτέ παραδοσιακά ντέρμπι.
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στην κοινή τους (μέχρι τη μετακόμιση της Ένωσης στο δικό της νέο σπίτι στα Άνω Λιόσια) έδρα στο ΟΑΚΑ σήμερα και αύριο ο Άρης τον ΠΑΟΚ.
Αυτό το δεύτερο παιχνίδι είναι και το παιχνίδι που ξεχωρίζει καθώς οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο έχοντας στον πάγκο τους δύο μπαρουτοκαπνισμένους προπονητές που έχουν συνδέσει το όνομά τους ιδιαίτερα με τον ΠΑΟΚ !
Ο Σούλης Μαρκόπουλος επιστρέφει στα μπασκετικά δρώμενα κοουτσάροντας τον «αιώνιο» αντίπαλο της ομάδας που τον είχαμε συνηθίσει καθώς ήταν για μια συνεχόμενη οκταετία στον πάγκο του Δικεφάλου στην τελευταία του μέχρι σήμερα δουλειά.
Βέβαια στο παρελθόν είχε κοουτσάρει και πάλι τον Αρη (1994-96 και 1998-99) και μάλιστα την πρώτη σεζόν του αμέσως μετά τον ΠΑΟΚ και την κατάκτηση του κυπέλλου Κόρατς.
Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Φλεβαράκης επιστρέφει στον ΠΑΟΚ μετά από 11 χρόνια και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά ο έμπειρος τεχνικός ξέρει από τέτοιες καταστάσεις. Διαδέχεται τον Ηλία Παπαθεοδώρου αλλά δεν θα έχει τον πιο πολύτιμο σύμμαχο τον Μπάνε Πρέλεβιτς που έχει αποχωρήσει πλέον από την προεδρία. Η επιλογή καλών και οικονομικών ξένων είναι στα φόρτε του κόουτς που θα έχει και έναν ελληνικό κορμό, πλίν Χρυσικόπουλου που πήγε στην ΑΕΚ.
Ο Αρης πέρα από την εμπειρία του Σούλη Μαρκόπουλου το θετικό είναι ότι τελείωσε με τους διακανονισμούς και πλέον μπορεί να κάνει μεταγραφές (είχε ban από τη FIBA).
Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός που έχει χτιστεί – στην 3η θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη – όχι απλά για να πάρει ένα ακόμα ντάμπλ, αλλά για να επιστρέψει μετά από 8 χρόνια σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, πολύ δύσκολα θα χάσει παιχνίδι, ιδιαίτερα στην έδρα του. Ακόμα και από τη φιλόδοξη ΑΕΚ παρά τις αποχωρήσεις Σάκοτα και Λαρεντζάκη όπως και του Ξανθόπουλου (ήρθαν όμως παίκτες όπως ο Χρυσικόπουλος και ο Γκίκας ενώ επέστρεψε και ο Μαυροειδής).
Ένα άλλο θετικό αντίβαρο του πρωταθλήματος είναι ότι το μπάσκετ επιστρέφει σε τρεις πολύ παραδοσιακές έδρες, τη Νίκαια, το Ιβανώφειο και τη Λάρισα με Ιωνικό Νικαίας, Ηρακλή (αγωνιστικά οι δυο τους) και Λάρισα (μέσω wild card στον Ερμή Αγιάς) να επιστρέφουν στη μεγάλη κατηγορία.΄
Ο πρωταθλητής της Α2 Ιωνικός Νικαίας μάλιστα κάνει πρεμιέρα στην έδρα του κόντρα στο Λαύριο που υποβιβάστηκε, αλλά τελικά παρέμεινε μέσω (αγοράς ΑΦΜ) της Κύμης.
Τελευταία φορά που έπαιξε στην Α1 ο Ιωνικός Νικαίας, πριν από 32 χρόνια (σε πρωτάθλημα 10 ομάδων, όπου τερμάτισε τελευταίος, υποβιβάστηκε και άρχισε την περιπλάνηση στις μικρότερες κατηγορίες για τρεις και πλέον δεκαετίες) έπαιζαν μπάσκετ ακόμα μεταξύ άλλων ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ο Φώτης Κατσικάρης και ο Γιώργος Καλαφατάκης (αγωνίζονταν στον Ιωνικό μαζί με Πετρίδη, Περτέση, Σαρανταένα και σία) !
Στο Περιστέρι, η ευχάριστη έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος (4η θέση αν και νεοφώτιστο) με τον Ηλία Ζούρο να διαδέχεται τον Αργύρη Πεδουλάκη φιλοξενεί τον Ηρακλή που επανέρχεται μετά από το 2011 στη μεγάλη κατηγορία.
Στον Γηραιό αγωνίζεται και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, στην 11η ομάδα του στη Basket league (παίζει από 16 ετών) καθώς έχει φορέσει και τη φανέλα των ΠΑΟΚ, Λάρισας, Κολοσσού Ρόδου, Περιστερίου, Καβάλας, Ικάρου Χαλκίδας, Αρη, Τρίκαλων, Κύμης και πέρυσι του Ηφαίστου Λήμνου.
Στη Λάρισα, επίσης μια παλαιά γνώριμη (μέσω του Ερμή Αγιάς) η ΚΑΕ Λάρισα επιστρέφει στην Α1 μετά από 12 χρόνια, αν και μπάσκετ στο θεσσαλικό κάμπο είχαν να δουν από πρόπερσι με τον Φάρο Κερατσινίου, που μετακόμισε στη Λάρισα (και πήρε και το όνομα της πόλης).
Με τους γηπεδούχους κόντρα στον εξαιρετικό (και ενισχυμένο) Προμηθέα Πάτρας του – προπονητή της χρονιάς – Μάκη Γιατρά θα παίξει ο Νώντας Παπαντωνίου που συμπληρώνει 10 ομάδες πλέον στο παλμαρέ του (έχοντας παίξει επίσης σε Μαρούσι, ΑΕΚ, Ηλυσιακό, Περιστέρι, Κολοσσό, Προμηθέα, Γυμναστικό Λάρισας Φάρο, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο) και θα γίνει ο 4ος που θα αγωνιστεί με διψήφιο αριθμό ομάδων μετά τους Νίκο Παπανικολόπουλο (12), Σωτήρη Μανωλόπουλο (11) και Νέστορα Κόμματο (10).
Στη Λήμνο έχουμε το πρώτο νησιώτικο ντέρμπι με τον τοπικό Ηφαιστο (από τις ευχάριστες εκπλήξεις πέρυσι) να υποδέχεται το Ρέθυμνο που θέλει να μην μπλέξει εφέτος σε περιπέτειες.
Τέλος στη Ρόδο ο Κολοσσός φιλοξενεί τον Πανιώνιο, σε ένα παιχνίδι που δεν έχει την πίεση του περσινού στο οποίο οι Κυανέρυθροι με τεχνικό τον Βασίλη Φραγκιά σε ένα από τα πιο δύσκολα απογεύματα της καριέρας του (ήταν αυτός που είχε οδηγήσει τον Κολοσσό στην Ευρώπη παλαιότερα) νικώντας έκαναν το μεγάλο βήμα για τη σωτηρία υποβιβάζοντας την ομάδα της Ρόδου.
Η οποία όμως παρέμεινε παίρνοντας όχι μόνο το ΑΦΜ του Χολαργού, αλλά και τον προπονητή του (και πρώην της Ρόδου), Αρη Λυκογιάννη και θα παίζουν μάλιστα και στο νέο γήπεδο στην περιοχή της Καλλιθέας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής του Σαββατοκύριακου:

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-9-2019

Κ.Γ. ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 15:45 ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ – ΡΕΘΥΜΝΟ CRETAN KINGS BL SHOW ΕΡΤ2
Κ.Γ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΔΚ ΚΑΛΥΘΙΩΝ 15:45 ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ SU CASA BL SHOW ΕΡΤ2
Κ.Γ. ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ Δ.Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 15:45 ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ AFFIDEA – ΛΑΥΡΙΟ MEGABOLT BL SHOW ΕΡΤ2
Κ.Γ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 15:45 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ BL SHOW ΕΡΤ2
ΕΑΚ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 17:45 ΛΑΡΙΣΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΡΤ2 live
ΟΑΚΑ 19:00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ - ΑΕΚ COSMOTE SPORT 4HD live

ΚΥΡΙΑΚΗ 29-9-2019


ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ 17:45 ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ ΕΡΤ3 live



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ