28.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πρώτος τελικός προ των πυλών για τους Παίδες

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16. Όχι μόνο για την ελληνική ομάδα, αλλά για όλες όσες θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Οι πρώτοι νοκ άουτ αγώνες είναι προ των πυλών και η Ελλάδα καλείται να νικήσει το εμπόδιο που ακούει στο όνομα Λιθουανία στη φάση των 16. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν σήμερα (13/8, 19.45, youtube.com/fiba) με έπαθλο μια θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την Α’ Φάση με μία βαριά ήττα στην πρεμιέρα από τους Σέρβους, μια ευρεία νίκη επί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και μία ήττα στο νήμα από τη Γαλλία, που θεωρείται από τα φαβορί της διοργάνωσης. Η πιο σημαντική απώλεια όμως για τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον ομοσπονδιακό προπονητή, ήταν αυτή του Άγγελου Γιαννόπουλου. Ο 16χρονος φόργουορντ/σέντερ τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Γαλλία, οι εξετάσεις έδειξαν πως υπέστη κάταγμα σκαφοειδούς στο δεξί χέρι και δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την ομάδα από εδώ και πέρα.

Η Λιθουανία μπήκε στη διοργάνωση με μια μεγάλη νίκη επί της αδύναμης Εσθονίας (94-56), ηττήθηκε στη συνέχεια από την Τουρκία, ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης (83-80) και χρειάστηκε μία τάπα στα τελευταία δευτερόλεπτα για να εξασφαλίσει τη νίκη επί της Σλοβενίας (64-65). Είναι μια ομάδα που... υψομετρικά ταιριάζει λίγο περισσότερο στην ελληνική, τουλάχιστον θεωρητικά, με μέσο όρο που φτάνει το 1.98. Δύο πόντους πιο... ψηλοί από τους Έλληνες παίκτες. Διαθέτει όμως δύο παίκτες στο 2.08, τους Κόγενετς και Γιότσιους που είναι και από τους πλέον επικίνδυνους της ομάδας, υπάρχει ο Μουράουσκας που προηγείται στους σκόρερ, ενώ την μπαγκέτα κρατά και διευθύνει το παιχνίδι ο Σαργιούνας.

Η ελληνική ομάδα θα χρειαστεί να επιστρατεύσει και πάλι την άμυνά της, να παρουσιάσει και πάλι πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και, εννοείται, όλα θα γίνουν πιο εύκολα αν μπουν και τα μακρινά σουτ. Οι δυο τους άλλωστε δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Με μια αρκετά διαφορετική σύνθεση, η Ελλάδα είχε ηττηθεί δύο φορές από τους Λιθουανούς στο Μπακού, στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας: 77-71 στην Α’ Φάση και 86-76 στον αγώνα κατάταξης. Αν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, μένει να το δούμε απόψε, από το «Πρίμο Καρνέρα» του Ούντινε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ