26.1 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Πρόστιμο 400.000 ευρώ στην ACB!

Πρόστιμο και μάλιστα βαρύ, ύψους 400.000 ευρώ, επέβαλλε η επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού της Ισπανίας στην ACB. O λόγος; Το "δυσανάλογα βαρύ" όπως το ονομάζει, ποσό που απαιτείται από τις ομάδες που κατακτούν την άνοδό τους, προκειμένου να μπορέσουν να αγωνιστούν στην ισπανική λίγκα.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση "η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ουσιαστικά ανέβει ομάδα από την 2η κατηγορία στην 1η τα τελευταία τρία χρόνια".

Η απόφαση αυτή κάνει ακόμη αναφορά σε "διαφορετική αντιμετώπιση των ομάδων της ACB, που δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τα ίδια κριτήρια" και των ομάδων που κατακτούν την άνοδό τους με αγωνιστικά κριτήρια.

H ACB εξέδωσε τη δική της απάντηση, στην οποία τονίζεται πως είναι επαγγελματική λίγκα και πως μπορεί να έχει τους δικούς της κανόνες, προσθέτοντας ωστόσο πως "υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις στην απόφαση της επιτροπής". Επίσης, τονίζει στην ανακοίνωσή της πως ο τρόπος αυτός λειτουργίας εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1991 και τελευταία φορά το 2008 από την ομοσπονδία μπάσκετ της Ισπανίας. 

Ωστόσο, αρκετές είναι οι ομάδες που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους κατά καιρούς, καθώς κερδίζουν την άνοδο μέσα από το πρωτάθλημα, αλλά αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό που απαιτείται προκαταβολικά και ακέραιο, για να διασφαλίσουν τη θέση τους στην ACB. 

Είναι από τα σημεία στα οποία στέκεται ιδιαίτερα η απόφαση για πρόστιμο της επιτροπής: "Το πόσο από 601.012 που ήταν το 1992-93, μπορεί να φτάσει τα 2,4 εκατομμύρια πλέον, τα οποία δεν έχουν καταβάλλει ποτέ οχτώ από τις ομάδες της λίγκας."

Οι λεπτομέρειες και οι αναφορές είναι πολλές, το στάνταρ ποσό που πηγαίνει στην ισπανική λίγκα είναι 1,7 εκατομμύρια με τις ομάδες να δεσμεύονται για μίνιμουμ προϋπολογισμό, μίνιμουμ πώληση εισιτηρίων και άλλα.

Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται  η συνέχεια, καθώς η ACB θα υποβάλλει τις δικές της ενστάσεις και τη δική της θέση, πέραν της ανακοίνωσης που ήδη εξέδωσε.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ