17.2 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Πρωταθλητής εντός και ο εκτός παρκέ ο Ουέστ

Η ανακοίνωση της απόσυρσής του από τα παρκέ πέρασε λίγο κάτω από τα ραντάρ. Άλλωστε υπήρχε αυτή του Μανού Τζινόμπιλι που κάλυπτε τα πάντα. Αφιερώματα, δηλώσεις, τουίτ, φωτογραφίες, βίντεο... Η καριέρα του Ντέιβιντ Ουέστ δεν ήταν αναλόγου βεληνεκούς άλλωστε. Δεν είχε ένα έθνος πίσω του να τον λατρεύει για περισσότερο από 20 χρόνια τώρα. Η ανακοίνωσή του ωστόσο βοήθησε να έρθει στην επιφάνεια και να μάθει αρκετός κόσμος πως δεν ήταν μόνο ένας παίκτης που τα έδινε όλα για την ομάδα του, δεν ήταν μόνο τα δύο δαχτυλίδια με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. 

Μένοντας για λίγο στο μπάσκετ, να πούμε πως είναι απόφοιτος του Χavier. Τόσο καλός που ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Α10 στο NCAA τρεις συνεχόμενες χρονιές και άλλες τόσες αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης. Τόσο καλός που η φανέλα του αποσύρθηκε πριν καν αποφοιτήσει! Πάμε στα άλλα τώρα, σε αυτά που προσθέτουν στο βιογραφικό του κάτι παραπάνω από τίτλους, διακρίσεις και φανέλες.

Πολύ πριν από τον Κάπερνικ

Τον Κόλιν Κάπερνικ τον ξέρετε; Ο τύπος στο NFL που γονατίζει στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο για τις κοινωνικές αδικίες. Την ανισότητα... Ο Ουέστ είχε κάνει τη δική του διαμαρτυρία την ώρα ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου, πριν το τζάμπολ, πολλά χρόνια πριν. Με έναν διαφορετικό τρόπο. Καθόταν δύο βήματα πιο πίσω από την ευθεία γραμμή που σχημάτιζαν οι συμπαίκτες του. Ήθελε να δείξει με αυτόν τον τρόπο πως οι μαύροι στις ΗΠΑ βρίσκονται πιο πίσω και δεν υπάρχει ισότητα.

Ο Πλάτωνας

Ίσως να του είχε έρθει η ιδέα διαβάζοντας, αναλύοντας. Τα δικά του αναγνώσματα δεν είναι ένα γρήγορο scroll down στα νέα της ημέρας στο διαδίκτυο, δεν διαβάζει σπρώχνοντας με τον αντίχειρα σελίδες στο κινητό του. Προτιμά να γυρίζει σελίδες και να μελετά Πλάτωνα και Νίτσε ή τον σύγχρονο Τα-Νεχίσι Κοτς ο οποίος είναι με τη σειρά του συγγραφέας, δημοσιογράφος, δημιουργός της σειράς Black Panther της Marvel και ακτιβιστής.

Η δική του βοήθεια

Από τα χρήματα που έβγαλε από το ΝΒΑ και είναι κάτι παραπάνω από 90 εκατομμύρια, πολλά πήγαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αρκετά βοήθησαν για να βελτιωθεί η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Πήγε μόνος του χωρίς την ομπρέλα κάποιας ομάδας ή του ΝΒΑ σε κρατητήρια ανηλίκων να μιλήσει με παιδιά, να παίξει μαζί τους. Πήγε με δικά του έξοδα και όχι του ΝΒΑ στην Αφρική και έκανε καμπ για μπάσκετ στην Γκάνα.

Τα δικά του λόγια

"Δεν έχει νόημα να πας κάπου ως celebrity. Πρέπει να πας ως ίσος. Να κάτσεις  κάτω, να μιλήσεις, να ακούσεις, να καταλάβεις. Ακόμη και η διαμαρτυρία είναι κάτι προσωπικό, κάτι ατομικό. Βασίζεται στα δικά σου πιστεύω", είχε πει πέρυσι, όταν ρωτήθηκε για την δική του κίνηση, αλλά και για του Κάπερνικ: "Η δουλειά μου, αυτά που κάνω, μιλάνε καλύτερα για μένα. Δεν είναι μόνο η διεφθαρμένη αστυνομία που θα έπρεπε να προφυλάσσει και να υπηρετεί. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι. Αυτό που κάνει ο Κόλιν Κάρπενικ είναι υπέροχο, αλλά κι αυτό θα περάσει. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τα πάντα όσο φαίνεται να είναι όλοι. Μεγάλωσα, ωρίμασα σε ότι αφορά τη σκέψη μου. Αλλά κατανοώ τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι να μπορέσεις να χειριστείς το γεγονός πως είσαι άνθρωπος, την ανθρωπιά πως γίνεται να μιλάς για μαζικές φυλακίσεις, για παιδιά που δεν έχουν μόρφωση, για ένα σύστημα υγείας που δεν υπάρχει. Πώς μπορείς να φτάσεις ως εκεί αν δεν φτάνεις καν να σκεφτείς πως είσαι άνθρωπος πρώτα; Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε όλες οι χειρονομίες, οι κινήσεις έχουν γίνει, όλες οι συζητήσεις είναι στο τραπέζι, έχουν ανοίξει. Το θέμα είναι να προχωρήσεις μπροστά. Να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά".

Τα δικά του παιδιά

Και μπορεί να μην έγραψε μηνύματα για την αποχώρησή του από το μπάσκετ ο... μισός πλανήτης, αλλά τα μηνύματα που ο ίδιος έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει με την πορεία του είναι πολύ πιο σημαντικά. Όπως αυτά που θα δώσουν τα 400 παιδιά για τα οποία φρόντισε ο ίδιος να πάρουν υποτροφίες και να σπουδάσουν! Το μπάσκετ είναι ο σκοπός, η αγάπη, αλλά είναι και το μέσο για να βοηθήσεις πολλούς. Ο Ντέιβιντ Ουέστ το ήξερε αυτό πολύ καλά! Και ακολουθεί αυτό που έχει "χαράξει" στο χέρι του: "Μy life, my way",



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ