17 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Προμηθέας-ΑΕΚ 80-78: Ο Τζέριαν Γκραντ έκρινε τη ματσάρα (vid)

Ένα ντέρμπι να το πιεις στο ποτήρι έγινε στην Πάτρα και κρίθηκε από τις μεγάλες προσωπικότητες του Προμηθέα και της ΑΕΚ. Ο Τζέριαν Γκραντ ήταν «αόρατος» για τρεις περιόδους αλλά «μίλησε» στην τέταρτη και χάρη στον Προμηθέα τη νίκη. Το σερί συνεχίστηκε, έφτασε τους έξι νικηφόρους αγώνες και οδήγησε τον Προμηθέα στην εξασφάλιση της τρίτης θέσης της κανονικής περιόδου. Η αχαϊκή ομάδα πήρε το ντέρμπι με την ΑΕΚ που ήταν εξ αναβολής από τη 15η αγωνιστική, αφού επικράτησε με 80-78.

 


Μπορεί να μην προλαβαίνει πια τη δεύτερη θέση -θα πρέπει να ηττηθεί το Λαύριο εντός έδρας από τη Λάρισα στην τελευταία αγωνιστική και να νικήσει ο Προμηθέας τον Παναθηναϊκό εντός και τον Ηρακλή εκτός έδρας- όμως η τρίτη είναι δική του. Αυτή τον διασταυρώνει στην πρώτη φάση των πλέι οφ με το Περιστέρι και εφόσον βρεθεί στα ημιτελικά θα αποφύγει τον Παναθηναϊκό. Η νίκη του Προμηθέα ήρθε με προσωπικό ντεμαράζ με 11 πόντους του Τζέριαν Γκραντ που έκρινε το ντέρμπι.

 

 

Μετά το αρχικό 7-2 του Προμηθέα, η ΑΕΚ με παιχνίδι κυρίως από κοντά ισοφάρισε στους εννιά πόντους στα μισά της πρώτης περιόδου για να προσπεράσει λίγο μετά με 13-12 και να κλείσει την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 18-15. Το σερί του Δικεφάλου συνεχίστηκε και στο 13', βρέθηκε στο +8 (15-23) αφού είχε ηρεμία στο παιχνίδι του και «διάβαζε» ότι του έδινε ο Προμηθέας. Οι γηπεδούχοι όμως μέσα από την άμυνα τους και βρίσκοντας αρκετές δεύτερες ευκαιρίες -είχαν 10 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ- έκλεισαν το ημίχρονο με τη διαφορά στους δύο (33-35).

 

 

Η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα στην τρίτη περίοδο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο +7 στο 22' (36-43) όμως ο Προμηθέας είχε και πάλι απάντηση και μετά από τέσσερα λεπτά προσπέρασε με 53-50 αφού εκμεταλλεύτηκε τα μεγαλύτερα μεγέθη που είχε στο παρκέ, απέναντι στο σχήμα τριών γκαρντ της ΑΕΚ. Όμως ο Κιθ Λάνγκφορντ το πήρε προσωπικά και κράτησε την «Ένωση» που έκλεισε το δεκάλεπτο έχοντας το προβάδισμα με 58-56.

 

 

Το ντέρμπι είχε αποκτήσει πια μια άγρια ομορφιά, με τις δύο ομάδες να βγάζουν ακόμη περισσότερη επιθετικότητα. Η ΑΕΚ βρήκε λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ από τον Κίνγκσλεϊ Μόουζες που της έδωσε και πάλι «αέρα» πέντε πόντων (59-64 στο 33') και στα μισά της τέταρτης περιόδου επτά πόντων (63-70) αφού ο Προμηθέας από την πλευρά του δεν είχε «καθαρό» μυαλό και καλές επιθετικές επιλογές. Ήταν όμως μέσα στο παιχνίδι και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους του άστοχου σήμερα Τζέριαν Γκραντ, πλησίασε στους δύο (70-72, στα 2:20 από το τέλος). Ο Κατσίβελης και ο Τζέριαν Γκραντ σκόραραν για το 72-74 λίγο πριν μπει το παιχνίδι στο τελευταίο λεπτό.

 

 

Ο Αμερικανός έφτασε τους εννιά στην τέταρτη περίοδο και ισοφάρισε με «μεγάλο» τρίποντο στους 75 πόντους και στα 14,2'' με τρίποντο του Δημήτρη Αγραβάνη από τα εννιά μέτρα έκανε το 78-75! Η απάντηση όμως ήταν εξίσου εντυπωσιακή από την ΑΕΚ αφού ο Ματσιούλις ευστόχησε στα 6,9'' από το τρίποντο με τον Λούντζη κρεμασμένο πάνω του! Ο Τζέριαν Γκραντ όμως κρατούσε στα χέρια του τον επίλογο και τον έγραψε με ένα ακόμη μεγάλο σουτ, που ήταν και το νικητήριο στην εκπνοή.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Έτσι είναι οι μεγάλες προσωπικότητες. Ο Τζέριαν Γκραντ έδειχνε μακριά από τον καλό εαυτό του στις τρεις πρώτες περιόδους όμως στην τέταρτη πήρε τον Προμηθέα στις πλάτες του, σημειώνοντας 11 πόντους και φυσικά το καθοριστικό καλάθι.

 

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Ο Προμηθέας εκτελούσε με πολύ χαμηλά ποσοστά στα δίποντα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Κατάφερε να τον κλείσει όμως με 47% που μπορεί να ήταν μακριά από το 58% της ΑΕΚ όμως ήταν αρκετό για να την οδηγήσει στην ανατροπή του -7 και τελικά στη νίκη.

 

Δείτε τη στατιστική της αναμέτρησης ΕΔΩ

 


Photo Credits Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ