17.1 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Πραχαλιάς: “Η ΑΕΚ φέρνει στη Φυλή τεράστιο πολιτισμικό πλούτο”

Αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ο διευθυντής του κλειστού των Άνω Λιοσίων, Γιώργος Πραχαλιάς, παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ ΑΕΚ, στην οποία μιλά για το γήπεδο και τη μορφή που θα πάρει τώρα που θα φιλοξενήσει την Ένωση.

-Αναλαμβάνετε Διευθυντής του «Παλατιού» της ΑΕΚ, ίσως στην πιο σημαντική περίοδο της Ιστορίας της «Βασίλισσας». Έχετε κι εσείς την ίδια εντύπωση;

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη συγκίνηση. Είναι μεγάλη τιμή διότι η οικογένεια της ΑΕΚ και προσωπικά ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος μού εμπιστεύονται το βάρος της ευθύνης για το «Παλάτι» της «Βασίλισσας», αλλά και μεγάλη συγκίνηση διότι ζω το παιδικό μου όνειρο. Μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στον ελληνικό στρατό, που έχει ως έμβλημα τον δικέφαλο αετό, συνεχίζω να υπηρετώ με τον δικέφαλο αετό πάλι στο στήθος την ομάδα της καρδιάς μου. Μετά από μία μακρά περίοδο αστεγίας, η ΑΕΚ επιτέλους βρίσκει το «σπίτι», που της αξίζει. Μπαίνει στο «Παλάτι» της. Είναι μία εξαιρετικά σημαντική και κομβική στιγμή στην Ιστορία της ομάδας, και τα καλύτερα έρχονται».

-Είστε ο εμπνευστής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Φυλή 2021». Πώς προέκυψε η ανάγκη να συμπεριλάβετε το γήπεδο της ΑΕΚ στο Σχέδιο;

«Καταρχήν, κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι, ότι στην πόλη της Φυλής υπάρχει η θεσμική μνήμη.  Όταν χωροθετήθηκε αρχικά αυτό το στάδιο, χωροθετήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων στη συγκεκριμένη θέση έναντι του ΟΔΔΥ που ήταν να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σκεφτήκαμε να χωροθετηθεί εκεί το συγκεκριμένο στάδιο, έτσι ώστε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποδοθεί στην ΚΑΕ ΑΕΚ, και ίσως και σε άλλα Τμήματα για να στεγαστεί ολόκληρη η οικογένεια της ΑΕΚ. Γι’ αυτό και όλες οι οδοί γύρω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ έχουν λάβει από το 2004 τα ονόματα των αυτοκρατόρων και τα ονόματα της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης. Βασικός άξονας στο σχέδιο «Φυλή 2021» είναι η δημιουργία μίας νέας πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης και μίας νέας επωνυμίας, ενός νέου «brand name». Σ’ αυτό το κομμάτι κομβική σημασία παίζει ο ερχομός της ΑΕΚ στην πόλη, ο οποίος θα βοηθήσει όχι απλώς στο να δοθεί μία άλλη πολιτισμική ταυτότητα στην πόλη, αλλά θα της δώσει μια νέα επωνυμία. Πλέον, την πόλη της Φυλής θα τη γνωρίζει το πανελλήνιο γιατί θα ταυτίσει και θα συνθέσει την πορεία της με την πορεία της ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά μαζί με την ΑΕΚ θα ταξιδέψει το όνομα της πόλης μας στα πέρατα της Οικουμένης».

-Εσείς προσεγγίσατε, ως Δήμος, πρώτοι, τον κύριο Αγγελόπουλο;

«Ήταν και δική μας η ιδέα, όλων όσοι ετοιμάζαμε το «Φυλή 2021» όπως είπα, και συμπεριλάβαμε την ΑΕΚ στο σχέδιο, αλλά ήταν και του κυρίου Αγγελόπουλου. Ετοιμάζαμε πρόταση, αλλά ο κύριος Αγγελόπουλος μάς πρόλαβε για δύο εβδομάδες! Μας προσέγγισε πρώτος. Αυτό καταδεικνύει την προνοητικότητα του ανδρός».

-Πόσο ψηλά είναι ο πήχης στο εγχείρημα «Φυλή-ΑΕΚ»;

«Με την πάροδο του χρόνου, όταν αρχίσει να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το επιχειρησιακό σχέδιο «Φυλή 2021», θα δείτε ότι το εγχείρημα αυτό είναι χωρίς υπερβολές αντάξιο της μεγάλης επένδυσης, που γίνεται αυτή τη στιγμή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ό,τι συμβολίζει για την Ανατολική Αττική η συγκεκριμένη επένδυση, θα συμβολίζει για ολόκληρη τη Δυτική Αττική το επιχειρησιακό σχέδιο «Φυλή 2021». Η κορωνίδα του είναι η εγκατάσταση της ΑΕΚ στην πόλη. Αυτό που θα φέρει η ΚΑΕ ΑΕΚ στην πόλη δεν είναι απλώς το αθλητικό της τμήμα και οι αγωνιστικές της υποχρεώσεις, αλλά ένα τεράστιο πολιτισμικό πλούτο, που λείπει από την Δυτική Αττική, μία πολύ υποβαθμισμένη περιοχή, ίσως η πιο υποβαθμισμένη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όλος ο κόσμος της Δυτικής Αττικής που ξεπερνάει τις 700.000 ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, περιμένει τον ερχομό της ΑΕΚ ως «μάννα εξ’ ουρανού». Είναι μια περιοχή που την έχουν ξεχάσει όλοι και είναι προς τιμήν του κυρίου Αγγελόπουλου, ο οποίος δεν στάθηκε σε στερεότυπα και σε επιφανειακές προσεγγίσεις, διείδε με πολύ μεγάλη ενάργεια την τεράστια ευκαιρία και για την ΑΕΚ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Όχι απλώς είμαι αισιόδοξος αλλά έχω την απόλυτη βεβαιότητα και είμαι πεπεισμένος, ότι η πορεία και της ΑΕΚ αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής τα επόμενα χρόνια θα είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι είναι σήμερα».

-Είστε ΑΕΚ από τα γενοφάσκια σας. Το συναίσθημα έπαιξε ρόλο, όπως είπατε, στο να αποδεχτείτε την πρόταση της Διοίκησης της ΑΕΚ. Αποφασίσατε όμως και με τεχνοκρατικά κριτήρια;

«Θα ξαναπώ, είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, και έγινε με αμιγώς συναισθηματικά κριτήρια η προσέγγιση με την ΚΑΕ ΑΕΚ και προσωπικά με τον κύριο Αγγελόπουλο. Και θέλω να κάνω μία πρόβλεψη, επειδή εξειδικεύομαι στη γεωπολιτική πρόγνωση με τεχνητή νοημοσύνη. Ο κύριος Αγγελόπουλος θα διαγράψει μία μεγάλη πορεία ως διοικητικός ηγέτης, όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ διότι αυτό που έχω «εισπράξει» από τον ίδιο είναι, ότι πάνω από τον εαυτό του βάζει δύο μεγάλες έννοιες, την Ομάδα και το Άθλημα ολόκληρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι μεγάλο προτέρημα χαρακτήρα, και τα επόμενα χρόνια θα του αναγνωρίσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ότι βοήθησε το ελληνικό μπάσκετ να πάει πολλά βήματα μπροστά».

-Θέλετε να γίνετε πιο αναλυτικός;

«Το κύριο χαρακτηριστικό ενός ευφυούς ανθρώπου είναι, ότι καταλαβαίνει και διαβάζει τα πράγματα πέρα από ταμπέλες και στερεότυπα. Ποιος επιχειρηματίας θα τολμούσε ένα τέτοιο μεγάλο, μετέωρο βήμα στο κενό, να πάει δηλαδή σε μία πόλη όπως η Φυλή, σε μία αθλητική εγκατάσταση «λιμνάζουσα», που δεν την θυμόταν κανείς; Πέρα λοιπόν από τα αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια με τα οποία σίγουρα αποφάσισε και είδε την αξία του γηπέδου, μπόρεσε και έβγαλε αυτά τα στερεότυπα από την κρίση του και είδε ότι σ’ αυτήν την πόλη η πορεία της ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από λαμπρή. Αυτό τον καθιστά όχι μόνο ευφυέστατο αλλά έναν άνθρωπο που ανοίγει μεγάλα μονοπάτια στο ελληνικό μπάσκετ».

-Υπήρξατε στρατιωτικός, έχετε εμπλακεί με την πολιτική, είστε πανεπιστημιακός δάσκαλος, τώρα μπαίνετε στην ΑΕΚ. Θεωρείτε, ότι θα είναι η ευκολότερη ή η δυσκολότερη έως τώρα αποστολή σας;

«Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής μου. Πέρα από το διοικητικό και τεχνικό κομμάτι της Διεύθυνσης των Εγκαταστάσεων της οικογένειας της ΚΑΕ ΑΕΚ, υπάρχει ακόμη μία μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι η υπηρεσία προς το γεωπολιτισμικό πρότυπο και όλη την γεωπολιτισμική κληρονομιά, που εκπροσωπεί η ΑΕΚ στην έννοια του ελληνικού έθνους. Είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι με την εγκατάστασή μας στο νέο γήπεδο θα ακολουθήσει μια «Παλαιολόγια» περίοδος στον ελληνικό αθλητισμό, που ο ιστορικός του μέλλοντος, σας ξαναλέω, θα την καταγράψει με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του αθλήματος».

- Η νέα «επτάλοφος πόλη», που έχετε στο μυαλό σας για τη νέα Φυλή πώς συνδέεται γεωπολιτικά και ιστορικά με την ΑΕΚ;

«Η πόλη της Φυλής περιβάλλεται από επτά μεγάλους ορεινούς όγκους και λόφους, είναι μια «επτάλοφος πόλη», όπως λέτε, όπως ήταν και η Βασιλίδα των πόλεων, η Κωνσταντινούπολη. Όπως τα τείχη της Κωνσταντινούπολης φύλασσαν την θεοφρούρητη Πόλη, έτσι και δίπλα από το νέο γήπεδο υπάρχουν το αρχαίο τείχος «Δέμα» της πόλεως των Αθηνών. Καταλαβαίνουμε και μόνο ως μια ένδειξη της Θείας Πρόνοιας, ότι υπάρχουν συμπτώσεις  οι οποίες μας κάνουν να χαμογελάμε. Αυτό που συμβολίζει η ΑΕΚ, μαζί με την πόλη της Φυλής είμαι σίγουρος, ότι θα «ταξιδέψει» το νέο πολιτισμικό πρότυπο και το νέο «brand name» της πόλης σε ολόκληρη την Οικουμένη». 

-Άρα η οδός Κωνσταντινουπόλεως 59 προϋπήρχε και είχε στόχευση την ΑΕΚ. Δεν «βαφτίστηκε» τυχαία έτσι η κεντρική πύλη του γηπέδου. Σωστά;

«Ο δρόμος, που περνάει μπροστά απ’ όλους του σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας φέρει πάντοτε το όνομα «Κωνσταντινουπόλεως». Αυτό γιατί συνδέεται με τους θρύλους και τις παραδόσεις που κουβαλάνε η Αγία Σοφιά και η Βασιλίδα των πόλεων. Αυτό ακριβώς διακονεί κοντά έναν αιώνα η ΑΕΚ. Έτσι και αποδόθηκε αυτό το όνομα στον δρόμο, που περνάει μπροστά από τη βόρεια είσοδο του γηπέδου, διότι η βόρεια είσοδος η οποία έχει κατεύθυνση – μέτωπο προς την Πάρνηθα, έχει ακριβώς την κατεύθυνση προς την Πόλη».

-Τι άλλο έχετε στο μυαλό σας, σε σχέση με όσα έχετε συζητήσει με τον κ. Αγγελόπουλο, και το οποίο κρίνετε, ότι μπορείτε να πείτε δημόσια σχετικά με όσα σκοπεύετε να συμπεριλάβετε στη δημιουργία της «κιτρινόμαυρης» Πολιτείας;

«Είναι κάτι το οποίο θα ξεδιπλωθεί σταδιακά με τον τρόπο που πρέπει και στον χρόνο που πρέπει. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι, ότι τα όσα θα γίνουν στο νέο «Παλάτι» της «Βασίλισσας»  θα κάνουν υπερήφανους όχι μόνο τους ΑΕΚτζήδες, αλλά και όλους τους πολίτες του τόπου».

-Απ’ ό,τι γνωρίζουμε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΑΕΚ, ή όπως θα λέγεται, αποτελεί ακόμη ένα «στοίχημα» για τη Διοίκηση, αλλά και για σας; Θα αναλάβετε δράσεις και εκεί;

«Είναι και ηθικά και συνειδησιακά κάτι το οποίο αξίζει στην ΑΕΚ και θα το παράξει με μεγάλη ενάργεια σε όλο το φίλαθλο αλλά και τον πνευματικό κόσμο της χώρας».

- Η Φυλή, τα Λιόσια, πώς ζουν το ενδεχόμενο να έρθει ένα Φάιναλ Φορ Διηπειρωτικού Κυπέλλου στην περιοχή, ή μία τελική φάση BCL;

«Θα το καταλάβετε μόνο όταν αντικρίσετε τα μάτια των κατοίκων της Φυλής και κυρίως τα μάτια των νέων, των παιδιών. Ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων περιμένουν την ΑΕΚ, διότι επιτέλους είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για την πόλη τους, κάτι το οποίο είναι ανεκτίμητο στο συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων και των κατοίκων της πόλης».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ