26.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

«Πράσινο» βάθος για πολλά στιλ…

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ολοκληρώσε τις κινήσεις του στο φετινό μεταγραφικό «παζάρι» και πλέον όλα θα φανούν στο παρκέ...

Η περσινή χρονιά βρήκε τους «πράσινους» να κατακτούν το νταμπλ και τον Τσάβι Πασκουάλ να συλλέγει τους πρώτους δύο τίτλους του στην Ελλάδα. Ωστόσο το ρόστερ απαρτιζόταν από τους παίκτες που είχε επιλέξει ο προκάτοχος του Καταλανού, ο Αργύρης Πεδουλάκης. Το φετινό καλοκαίρι λοιπόν ο 45χρονος τεχνικός με τη βοήθεια της διοίκησης έβαλε τη «σφραγίδα» του στις μεταγραφικές κινήσεις.

Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν τρεις. Ο πρώτος να διατηρηθεί ένα σημαντικό κομμάτι του «κορμού». Ο δεύτερος να αποκτηθούν οι αθλητές που θα ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο και ο τρίτος κι εξίσου σημαντικός να υπάρχει «βάθος» στο ρόστερ. Αλλωστε το πρόγραμμα πλέον είναι πολύ επίπονο για τους παίκτες που δίνουν περισσότερα από εξήντα παιχνίδια μέσα σε μία σεζόν.

Αρχικά οι «πράσινοι» κράτησαν πολύ σημαντικούς –με βάση πάντα τα «θέλω» του προπονητή- παίκτες όπως οι Σίνγκλετον, Γκιστ, Ρίβερς και Γκάμπριελ. Παράλληλα διατήρησαν στο ρόστερ τους και αθλητές με συμβόλαιο όπως οι Καλάθης, Παππάς έχοντας έναν «πυρήνα» από πέρσι, με μπασκετμπολίστες που γνωρίζουν τον τρόπο δουλειάς του Πασκουάλ και τι ζητάει μέσα στο παρκέ, ο άλλοτε τεχνικός της Μπαρτσελόνα. Όσον αφορά τους Ελληνες, προστέθηκαν οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Κώστας Μήτογλου, Ίαν Βουγιούκας, αλλά και ο Ζακ Όγκαστ. Στο «τριφύλλι» θέλουν να έχουν μία «βάση» από γηγενείς αθλητές και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν τις περιπτώσεις όλων των διαθέσιμων -καλών- Ελλήνων παικτών. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι στον Παναθηναϊκό ανήκουν και οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μιχάλης Λούντζης.

Στο θέμα «βάθους», ο Πασκουάλ πλέον έχει να διαχειριστεί πολλές επιλογές σε κάθε θέση. Πίσω από τον Νικ Καλάθη προστέθηκε ο «καθαρός» πόιντ γκαρντ Λούκας Λεκαβίτσιους. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχηγός των νταμπλούχων θα γνωρίζει πως πίσω του υπάρχει λύση όταν κουράζεται ή «φορτώνεται» με φάουλ, γεγονός που θα τον κάνει να παίζει πιο ελεύθερα. Παράλληλα υπάρχει και ο Λευτέρης Μποχωρίδης.

Στο «2» ο Νίκος Παππάς αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μάρκους Ντένμον θα τον βοηθάει, ενώ στη θέση του σούτινγκ γκαρντ μπορούν να παίξουν υπό προϋποθέσεις τόσο ο Κέι Σι Ρίβερς όσο και ο Ματ Λοτζέσκι. Αρκετές είναι οι επιλογές και στη θέση του σμολ φόργουορντ. Ο Ρίβερς είναι η πρώτη επιλογή κι από πίσω του υπάρχει ο «μπαλαντέρ» Λοτζέσκι, αλλά και οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Κένι Γκάμπριελ.

Ως βασικός πάουερ φόργουορντ υπολογίζεται ο Κρις Σίνγκλετον, έχοντας πίσω του τους Γκάμπριελ και Μήτογλου, ενώ στο «4» θα ανεβαίνει συχνά και ο Αντετοκούνμπο. Τέλος στη θέση του σέντερ υπάρχουν επίσης τρεις επιλογές. Ο λόγος για τον Τζέιμς Γκιστ, τον Ίαν Βουγιούκα και τον Ζακ Όγκαστ.

Μπάσκετ συνεργασίας

Έτσι όπως δομήθηκε πέρσι το «τριφύλλι» ήταν δεδομένο ότι στο επιθετικό κομμάτι θα υπήρχε μπόλικη ατομική πρωτοβουλία και φάσεις ένας εναντίον ενός. Ο Πασκουάλ όμως συνήθως αρέσκεται σε διαφορετικό τρόπο δουλειάς στην επίθεση. Ο Καταλανός είναι άνθρωπος που θέλει να δουλεύει πολλά πράγματα στην προπόνηση και στη συνέχεια να τα «βγάζουν» οι παίκτες του στο παρκέ. Επιθυμεί οι παίκτες του να εργάζονται αρμονικά προκειμένου να βρεθούν οι «εκτελεστές» στα καλύτερά τους σημεία, μέσα από πολλά σκριν. Φυσικά δημιουργεί τα «safe plays», δηλαδή τις καταστάσεις αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να σκοράρει η ομάδα του την κρίσιμη στιγμή. Για παράδειγμα μία post επίθεση του Κέι Σι Ρίβερς ο οποίος είναι αρκετά αποτελεσματικός σε αυτές τις καταστάσεις ή ένα ελεύθερο τρίποντο του Λοτζέσκι από τη γωνία. Ο Νικ Καλάθης θα έχει το «ελεύθερο» για να τρέχει, αλλά το σετ παιχνίδι θα είναι επίσης από τα δυνατά «χαρτιά» του Πασκουάλ. Αυτό που στην πραγματικότητα επιθυμεί ο έμπειρος τεχνικός είναι μία ομάδα που λόγω του «βάθους» και των λύσεων που διαθέτει θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αντιπάλους όλων των στιλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός θα... ακολουθεί και δεν θα ορίζει τον ρυθμό, αλλά ότι θα μπορεί να αντιπαρατάξει τα ίδια «όπλα» σε ομάδες που φαίνεται να μην του ταιριάζουν.

Το σίγουρο είναι ότι μετά το τέλος των φετινών μεταγραφικών κινήσεων ο Παναθηναϊκός είναι πιο πλήρης από πέρσι. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο παρκέ...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ