13.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πράσινη κυριαρχία, “πληγωμένο” το πρωτάθλημα και το μπάσκετ.

Η παρουσία του Προμηθέα Πάτρας συνολικά αλλά και του Περιστερίου ήταν ότι πιο θετικό μπορεί να κρατήσει κανείς από ένα πρωτάθλημα που θα μπει – με όσα συνέβησαν εντός και εκτός παρκέ – εύκολα στο τοπ-3 των χειρότερων όλων των εποχών.
Διότι σε ένα πρωτάθλημα που θέλουμε να το λέμε ως ένα από τα κορυφαία να αποσύρεται τόσο ο Ολυμπιακός όσο και δύο ομάδες που είχαν αφήσει το δικό τους στίγμα (η μια, η Κύμη, περισσότερα χρόνια και η άλλη ο Χολαργός, για μια σεζόν) και ουσιαστικά να μην υποβιβάζεται κανείς μοιάζει ως κακόγουστο αστείο.
Οσο και αν ο (βαθμολογικός) αρχικός υποβιβασμός του Λαυρίου θα ήταν πέρα για πέρα άδικος καθώς δεν ήταν προϊόν αγωνιστικού αποτελέσματος.
Καθώς η Κύμη σώθηκε επειδή ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην κατέβει στο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για να «ματσάρει» με τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ μια ώρα αρχύτερα.
Οπως και να έχει – δυστυχώς – το πρωτάθλημα 2018-19 θα το θυμόμαστε και θα το αναφέρουμε περισσότερο για τα αρνητικά του θέματα παρά για τα θετικά.
Η αποχώρηση του Ολυμπιακού, ο οποίος για δεύτερη φορά στην ιστορία του υποβιβάστηκε στην επόμενη χαμηλότερη κατηγορία (είχε γίνει και τη δεκαετία του 1960 αλλά εκεί καθαρά για αγωνιστικούς λόγους) δημιούργησε μεγάλους κλυδωνισμούς και πλήγωσε ανεπανόρθωτα το πρωτάθλημα.
Ηταν 13 Φεβρουαρίου όταν οι Πειραιώτες αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου και ενώ ήταν πίσω στο σκορ με 40-25.
Ο λόγος τα έντονα παράπονα που είχαν από την τριάδα των διαιτητών που είχαν οριστεί ( Αναστόπουλος-Μάνος-Παναγιώτου) και για την οποία είναι αλήθεια ότι είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα και από τη μέρα του ορισμού.
“Αυτή είναι η απόφαση της διοίκησης. Τα έχουμε πει, κάναμε προσπάθειες αλλά αηδιάσαμε. Έχουμε αηδιάσει. Έπρεπε να φύγουμε και πιο πριν στο παιχνίδι. Αλλά τέλος.
Πρέπει να δώσουμε τέλος στην κωμωδία. Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα μέτρα της για να καθαρίσει η βρωμιά. Μάλλον ο κ.Γιαννακόπουλος αυτό εύχεται
να φύγουν οι Αγγελόπουλοι” τόνισε ο γενικός διευθυντής των Ερυθρολεύκων Χρήστος Σταυρόπουλος την ώρα που ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε μια κίνηση που δεν τον τιμά (ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη μετά από λίγο καιρό) άφηνε ένα κόκκινο γυναικείο εσώρουχο στον άδειο πάγκο του Ολυμπιακού.
Λίγο αργότερα τοποθετήθηκε:
«Όλα είναι μεθοδευμένα. Έχουν παίκτες απλήρωτους, έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Και δεν κατεβαίνουν επειδή λένε ότι δεν τους αρέσει η διαιτησία! Είναι ο λόγος και μία πρόφαση για να σηκωθεί η οικογένεια και να φύγει. Τα παιχνίδια παίζονται στο παρκέ. Έχουμε παίξει και εμείς στο ΣΕΦ, μία, δύο, τρεις. Έχουμε νιώσει αδικία, αλλά βγαίνουμε και παίζουμε».
Οπως και να έχει αυτή ήταν η αρχή του #mexri telous των αδελφών Αγγελόπουλων με τον Ολυμπιακό να μην ξανακατεβαίνει σε αγώνα που θα «σφύριζαν» οι συγκεκριμένοι διαιτητές (έστω και ένας) αλλά και ούτε σε ντέρμπι με Παναθηναϊκό στο οποίο θα σφύριζαν γενικότερα Ελληνες διαιτητές.
Δεν κατέβηκε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για την κανονική περίοδο και όταν δεν εμφανίστηκε και στον πρώτο αγώνα των πλέι οφς στο ΟΑΚΑ, και πάλι με αντιπάλους τους Πράσινους αυτόματα αποβλήθηκε και υποβιβάστηκε.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός του Ρικ Πιτίνο δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να πάρει τον τίτλο και μάλιστα άνετα με 3-0 νίκες στους τελικούς απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος τον Προμηθέα Πάτρας.
Απλά η εικόνα του άδειου ΟΑΚΑ στον πρώτο τελικό και των πολλών κενών θέσεων στον τρίτο τελικό (με γενική είσοδο μάλιστα μόλις 1 ευρώ και ανακοινωμένο sol out, πράγμα που σημαίνει ότι απείχαν φίλαθλοι που είχαν διαρκείας) δείχνει ένα μέρος του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Ολυμπιακού.
Οι Πράσινοι επικράτησαν 103-77 στον πρώτο τελικό στο ΟΑΚΑ, έκαναν το 2-0 στην Πάτρα (92-80) και σφράγισαν το 38ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους με το εντυπωσιακό 111-77 στον 3ο τελικό.

Αναλυτικά οι συνθέσεις σε αυτόν τον αγώνα που έκρινε και τον τίτλο:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πιτίνο): Παπαγιάννης 16 (7/9 δίποντα, 9 ριμπάουντ, 2 μπλοκ), Παπαπέτρου 5 (6 ριμπάουντ), Καλάθης 12 (3/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 9 ασίστ), Τόμας 16 (8/12 δίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κιλπάτρικ 7 (1), Λοτζέσκι 13 (3), Γκιστ 8 (5 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 3 (1), Βουγιούκας, Μήτογλου 9 (1), Αντετοκούνμπο 12 (6/6 δίποντα), Λάνγκφορντ 10 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ)

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Κασελάκης 5 (2/8 σουτ), Γκίκας 8 (2), Λίποβι 1, Έλις 4, Ματζούκας 6 (1), Κατσίβελης 5 (1), Τσαϊρέλης 9 (1), Μέγιερ 10 (2), Γερομιχαλός 6, Χολ 12 (2), Μπράουν 6, Καφέζας 4

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 39/55 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 6/8 βολές, 46 ριμπάουντ (31 αμυντικά - 15 επιθετικά), 24 ασίστ, 9 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 15 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Προμηθέα Πάτρας: 22/43 δίποντα, 9/27 τρίποντα, 6/9 βολές, 22 ριμπάουντ (15 αμυντικά - 7 επιθετικά), 22 ασίστ, 13 κλεψίματα, 2 μπλοκ, 13 λάθη.

Δικαίως προπονητής της χρονιάς πάντως αναδείχθηκε ο Μάκης Γιατράς του Προμηθέα Πάτρας που έκανε την υπέρβαση και έφτασε μέχρι τον τελικό αποκλείοντας με μειονέκτημα έδρας την ΑΕΚ στα ημιτελικά.
Μια ομάδα πρότυπο, κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας της και τις εγκαταστάσεις της συνολικά στην Πάτρα, με τον πρόεδρό της Βαγγέλη Λιόλιο να μη διστάζει να θέσει τους επόμενους – μελλοντικούς – στόχους της ομάδας μιλώντας για πρωτάθλημα και συμμετοχή στην Ευρωλίγκα !
Το Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη, η μοναδική ομάδα που νίκησε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ έφτασε μέχρι την τετράδα και ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν.
Οπως και ο πρωτοεμφανιζόμενος (από την οικογένεια του Παντελή Μπούμπουρα) Ηφαιστος Λήμνου που εξαγόρασε τον Φάρο Λάρισας και η Λήμνος για πρώτη φορά έχει ομάδα στη μεγάλη κατηγορία.
Ο Χολαργός εντυπωσίασε στην πρώτη του (και τελευταία μέχρι την επόμενη) συμμετοχή στη Basket League αλλά τελικά αποχώρησε και τη θέση του εξαγόρασε ο Κολοσσός Ρόδου που είχε (αγωνιστικά) υποβιβαστεί.
Το ίδιο έγινε και με το Λαύριο που έμεινε στη μεγάλη κατηγορία αγοράζοντας τη θέση από την Κύμη (η οποία σώθηκε χάρις στη νίκη της στα χαρτιά με 20-0 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ) που μετά από κάποια χρόνια που τη γνωρίσαμε στη Basket League, αποφάσισε την αναστολή του τμήματος μπάσκετ.
Η οικογένεια Θεοδώρου είχε στηρίξει ένα εξαιρετικό πλάνο για μια παρέα αρχικά από την Ευβοια (με παίκτη και τον πρόεδρο Αλέξανδρο Θεοδώτου) που άρχισε να «καταπίνει» τις κατηγορίες και έφτασε μέχρι την Α1 όπου συμμετείχε για τρία χρόνια.
Πλέον η ομάδα δεν υπάρχει καθώς δεν δήλωσε συμμετοχή σε κανένα πρωτάθλημα !
Απογοήτευση της χρονιάς η ΑΕΚ που όμως έτσι και αλλιώς μετά από μια χρονιά με την κατάκτηση του τίτλου του Τσάμπιονς Λίγκ και του Κυπέλλου Ελλάδος, η κληρονομιά που άφησε ο Ντράγκαν Σάκοτα στον Λούκα Μπάνκι ήταν βαριά και δεν αρκούσε απλά η άνετη κατάκτηση του Διηπειρωτικού.

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ - ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ

Οσον αφορά το κύπελλο, ο ΠΑΟΚ ήταν ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον τελικό στο Ηράκλειο και στο κλειστό στα «Δύο Αοράκια» με τον Δικέφαλο να αντιστέκεται μέχρι το τέλος (73-75 είχε μειώσει στα 52΄΄) σε έναν συναρπαστικό τελικό που τελικά έγυρε στην πλευρά των Πρασίνων που επικρατώντας με 79-73 πήραν ένα ακόμα τρόπαιο.
Μέσα σε εξαιρετική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 4500 μαθητές.

Αναλυτικά η ταυτότητα του τελικού:

Παναθηναϊκός (Πιτίνο): Τόμας 12 (2 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Πέιν, Λάνγκφορντ 17 (3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ),Παπαπέτρου 10 (1), Γκιστ 14 (8 ριμπάουντ), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Κιλπάτρικ, Καλάθης 19 (2 τρίποντ,α 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 5 λάθη), Αντετοκούνμπο 5 (1), Μήτογλου 2.

ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου): Τζόουνς 9 (3), Τζέφερσον, Χρυσικόπουλος, Κόνιαρης, Τέπιτς (5 ριμπάουντ), Μαργαρίτης 13, Ζάρας 3 (1), Χάτσερ 23 (4/6 τρίποντα), Γκάρετ 10 (15 ριμπάουντ), Γκος 15 (4/10 τρίποντα).

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 14/17 βολές, 19/32 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 32-5 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 6 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 13 λάθη.

Τα ομαδικά στατιστικά του ΠΑΟΚ: 11/17 βολές, 13/38 δίποντα, 12/28 τρίποντα, 24-8 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 9 λάθη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ