26 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Πράσινα δίχτυα στα ελληνικά νερά

Ο Μπεν Μπέντιλ είναι μία περίπτωση παίκτη που ντύθηκε στα πράσινα και δεν χρειάζεται να τη σκαλίσει κανείς για να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Τον έχουμε δει όλοι και κυρίως τον ξέρει πολύ καλά ο προπονητής του, Αργύρης Πεδουλάκης. Είναι το πλεονέκτημα μιας επιλογής ξένου παίκτη, απευθείας από το ελληνικό Πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός πάντως δεν συνηθίζει να ρίχνει δίχτυα σε αυτά τα γνώριμα νερά.

 

 

Δεν συνηθίζει δηλαδή να αποκτά παίκτη δηλαδή που μερικούς μήνες πριν ήταν στην Ελλάδα, αντίπαλος και των “πράσινων”. Ο Γκανέζος είναι ο 11ος αυτής της λίστας και ο τελευταίος ήταν ο Ματ Λοτζέσκι, χωρίς να υπολογίζουμε τον Καναδό Ουέιν Γίαργουντ που έπαιξε στον Απόλλωνα Πάτρας στην περίοδο 1989-90 αλλά ένα χρόνο μετά έπαιξε με τον Παναθηναϊκό αποκλειστικά στο Κύπελλο Κόρατς.

 

 

Την αρχή έκανε το καλοκαίρι του 1994, ο Ζάρκο Πάσπαλι. Μετά από την πολύ παραγωγική τριετία του στον Ολυμπιακό, μετακόμισε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο είχε σε 35 παιχνίδια Πρωταθλήματος, μέσους όρους 18,2 πόντους, 5,5 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 1,25 κλεψίματα.

 

 

Δύο χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός εκτίμησε τις ικανότητες που έδειξε ο Μπάιρον Ντίνκινς στον Πανιώνιο και τον έκανε δικό του. Ο “Λόρδος Βύρωνας” είχε στο Πρωτάθλημα της σεζόν 1996-97 μέσους όρους 13,1 πόντων, 4,9 ασίστ και 1,1 κλεψιμάτων, σε 27 αγώνες.

 

 

Το καλοκαίρι του 1999, ο Παναθηναϊκός επέλεξε ξένο παίκτη για δεύτερη φορά απευθείας από τον “αιώνιο” αντίπαλο του. Ο Τζόνι Ρότζερς ήταν μέλος του Ολυμπιακού στη διετία 1997-99 και πέρασε την επόμενη τριετία στα πράσινα. Σε 91 παιχνίδια Πρωταθλήματος είχε μέσους όρους 8,98 πόντων και 2,78 ριμπάουντ. Μετά τον Πάσπαλι και τον Ρότζερς, ο Παναθηναϊκός δεν ξαναπήρε ξένο παίκτη απευθείας από τον Ολυμπιακό. Ενδιαφέρθηκε και κινήθηκε για τον Στρέλνιεκς αλλά ο Λετονός κατέληξε στην ΤΣΣΚΑ.

 

 

Συνέχεια σε αυτή τη λίστα έδωσε το καλοκαίρι του 2001, ο Ίμπο Κουτλουάι. Ο Τούρκος σκόρερ κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας με την “Ένωση” για να βρεθεί στον Παναθηναϊκό, τη φανέλα του οποίου μάλιστα φόρεσε σε δύο θητείες και σε συνολικά τρεις σεζόν, από το 2001 ως το 2003 και στην περίοδο 2004-05. Έτσι μέτρησε 75 παιχνίδια Πρωταθλήματος που τον κατατάσσουν στη 14η θέση της λίστας των ξένων του “τριφυλλιού”, με 11,78 πόντους. Είναι ένας από τους επτά ξένους παίκτες στην ιστορία του Παναθηναϊκού με τριψήφιο αριθμό εύστοχων τρίποντων (113).

 

 

Η επιλογή που έμοιαζε να έχει το μεγαλύτερο αγωνιστικό ρίσκο από όλες, περισσότερο γιατί προερχόταν από ομάδα των χαμηλών στρωμάτων του ελληνικού μπάσκετ, ήταν αυτή του Γιούριτσα Ζούζα. Ο Κροάτης έπαιξε στο Ηράκλειο το 2001-02 και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς εκτίμησε τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, παίρνοντας τον στον Παναθηναϊκό. Δεν δικαιώθηκε ωστόσο, αφού ο Ζούζα σε 16 παιχνίδια Πρωταθλήματος της περιόδου 2002-03, έμεινε σε ρηχά νερά με 4 πόντους και 2,3 ριμπάουντ. Πως να βρει όμως χώρο σε μία ομάδα με Φώτση και Τσαρτσαρή στη θέση “4”;

 

 


Εναν χρόνο μετά, στην περίοδο 2003-04, οι “πράσινοι” επέλεξαν τον Κένιον Τζόουνς που στις δύο προηγούμενες σεζόν αγωνίστηκε στον Πανιώνιο και στο Μαρούσι. Ο Αμερικανός σέντερ όμως έκανε τρία όλα κι όλα παιχνίδια Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό αφού αποδεσμεύτηκε για να συνεχίσει εκείνη τη χρονιά στην Ντιναμό Μόσχας. Επέστρεψε στο Μαρούσι για τη σεζόν 2004-05 και τον Αύγουστο του 2005, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών από καρδιακή προσβολή.

 

 

Το καλοκαίρι του 2007, ο Παναθηναϊκός έριξε και πάλι τα δίχτυα του στην ελληνική αγορά, επιλέγοντας τον Κένεντι Ουίνστον που αγωνίστηκε στην προηγούμενη σεζόν (2006-07) στον Πανιώνιο. Ο Αμερικανός φόργουορντ σε 35 ματς Πρωταθλήματος με τους “πράσινους” είχε 7,4 πόντους και 2,9 ριμπάουντ.

 

Στην ίδια περίοδο, οι "πράσινοι" επέλεξαν τον επί μία διετία αντίπαλο τους, Άντρια Ζίζιτς. Ο Κροάτης πέρασε μία διετία στον Ολυμπιακό (2005-07) πριν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού στην περίοδο 2007-08. Σε 33 παιχνίδια Πρωταθλήματος είχε μέσους όρους 6,1 πόντων και 2 ριμπάουντ.

 

 

Ακολούθησε ο Στίβεν Σμιθ. Ο Αμερικανός φόργουορντ έπαιξε αρχικά στον Κολοσσό την περίοδο 2008-09, για να επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανελληνίου στη σεζόν 2010-11. Τον επέλεξε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στην τελευταία σεζόν του στον Παναθηναϊκό με τον Σμιθ να έχει σε 32 παιχνίδια Πρωταθλήματος της περιόδου 2011-12, 6,5 πόντους και 3,8 ριμπάουντ.

 

 

Τελευταίος στη λίστα, μέχρι χθες όταν και ανακοινώθηκε η απόκτηση του Μπεν Μπέντιλ και πιθανώς μέχρι να ανακοινωθεί ο Ράιον Μπράουν, ήταν ο Ματ Λοτζέσκι. Πέρασε τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό για να μετακινηθεί απευθείας στον Παναθηναϊκό το προπερασμένο καλοκαίρι. Στη διετία που πέρασε μέτρησε 8,5 πόντους και  σε 44 παιχνίδια της Basket League.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ