29.6 C
Athens
Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024

Ποτέ δεν θα δούμε τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της ΑΕΚ

Έπρεπε να κάνει φάουλ ο Ντούσαν Σάκοτα 17'' πριν απο το τέλος με το σκορ στο +4, που οδηγεί στην παράταση, με την επίθεση της Μπάμπεργκ να θέλει 3,9'' για να εκπνεύσει και με τη γερμανική ομάδα να μην έχει δικαίωμα για βολές; Εγώ επιμένω πως δεν έπρεπε. Ας έτρωγε το καλάθι (που μπορεί και να μην το έτρωγε) κι ας είχε μετά 15'' για να εκδηλώσει μια επίθεση μετά από τάιμ άουτ κι όχι μόνο 5''. Ο Λούκα Μπάνκι από την άλλη επιμένει πως καλώς έδωσε την εντολή για φάουλ, διότι ήθελε να πάει στην παράταση παίζοντας καλή άμυνα πάνω στον Ράις. "Ήθελα ο Σαντ Ρος να σταματήσει τον Ράις", έλεγε και ξανάλεγε στα αποδυτήρια.

Το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Αλλά δεν έχει και σημασία.

Η ΑΕΚ έμεινε έξω από το φετινό φάιναλ φορ του BCL, επειδή δεν είχε τον Ματσιούλις πρακτικά σε κανένα από τα δύο παιχνίδια με την Μπάμπεργκ, αφού και στο πρώτο πρόλαβε να παίξει μόνο στην πρώτη περίοδο. Σε δύο αγώνες που πήγαν στη δύναμη και το "ξύλο" και κρίθηκαν πρωτίστως από τις άμυνες, η απουσία του Λιθουανού ήταν καθοριστική.

Δεν θα αναλύσω περισσότερο το γιατί, όλοι λίγο πολύ μπορείτε να το καταλάβετε, ο Ματσιούλις άλλωστε δεν είναι και κανένας χθεσινός στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θα πω μόνο τούτο. Αν στην επίμαχη άμυνα 17'' πριν από το τέλος ήταν ο Ματσιούλις στην πεντάδα αντί του Σάκοτα, δεν θα υπήρχε λόγος να δοθεί εντολή για φάουλ πάνω στον Ράις. Ο Λιθουανός θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Αμερικανό τόσο ώστε να περάσουν και τα υπόλοιπα 3,9'' της επίθεσης της Μπάμπεργκ και να τον αναγκάσει σε κακή επιλογή. Αφήστε που αν έπαιζε ο Ματσιούλις σε όλο το παιχνίδι, πιθανότατα το +5 να είχε εξασφαλιστεί νωρίτερα.

Ιδιαιτέρως έλειψε και ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Με τον Θίοντορ να σφίγγει τα δόντια και να ξεμένει στο τέλος από δυνάμεις, με αποτέλεσμα να κάνει πολλές κακές επιλογές στην τελευταία περίοδο, η παρουσία του πολύπειρου Ξανθόπουλου θα ήταν υπερπολύτιμη. Θα κρατούσε πιο φρέσκο τον Αμερικανό, δίνοντας ταυτόχρονα πολλές λύσεις κυρίως στην άμυνα, ακόμα και πάνω στον Ράις.

Κατόπιν όλων τούτων, μου ήρθε στο μυαλό μια ατάκα που είπε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αμέσως μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ στο BCL. "Δεν θα δούμε ποτέ τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του ΠΑΟΚ", είχει πει τότε. Κι αυτή κουβέντα ταιριάζει γάντι και στην ΑΕΚ.

Δεν θα δούμε ποτέ τις τεράστιες δυνατότητες της ΑΕΚ, που είχε στο μυαλό του ο Λούκα Μπάνκι την παραμονή της έναρξης της θερινής προετοιμασίας. Πολύ απλά, διότι δεν έπαιξε ποτέ φέτος πλήρης και ούτε πρόκειται να παίξει, αφού ο Ματσιούλις θα επιστρέψει πια την επόμενη σεζόν.

Αυτή είναι μια καλή παρηγοριά για όλα τα μέλη του οργανισμού της ΑΕΚ, που στενοχωρήθηκαν όσο δεν παίρνει από τον αποκλεισμό από το φάιναλ φορ. Κι ας μην περίμεναν οι περισσότεροι ότι η ομάδα τους θα μπορούσε να επαναλάβει το περσινό κατόρθωμά της. Αν έλεγες πέρυσι το καλοκαίρι ότι η ΑΕΚ θα έφτανε φέτος μέχρι τα προημιτελικά του BCL, οι πιο πολλοί θα χαμογελούσαν με ικανοποίηση. Τώρα στενοχωριούνται.

Και δικαίως στενοχωριούνται, διότι πράγματι η ομάδα απέδειξε πως είχε όλα τα φόντα να υπερασπιστεί τον περσινό της τίτλο. Κι είναι αυτό ένα παράσημο για τον Μπάνκι, που κατάφερε να φτιάξει μια τόσο ποιοτική ομάδα και να την κρατήσει ανταγωνιστική, παρ' όλους αυτούς τους τραυματισμούς. Μέχρι και ο Θίοντορ, που ήρθε για να κάνει τη διαφορά, επειδή είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά, πέφτει συνεχώς κάτω από τραυματισμούς και δεν μπορεί να βρει ρυθμό.

Τώρα το μόνο που έχει να κάνει η ΑΕΚ είναι να σηκώσει το κεφάλι και να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα, όπου, όπως έχουμε ήδη πει, έχει μια ιστορική ευκαιρία να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο "αιώνιους" και να φτάσει ως τον τελικό των πλέι οφ, εκμεταλλευόμενη φυσικά την τιμωρία του Ολυμπιακού. Θα πάρει οπωσδήποτε έναν ξένο στη θέση του Ματσιούλις και πιθανόν κι ένα ψηλό "πεντάρι" (σε αυτή την περίπτωση βλέπω να φεύγει ο Γκρίφιν, ειδικά αν ο αντι-Ματσιούλις είναι "τριάρι" που να παίζει και στο "δύο") και ο Λούκα Μπάνκι θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια διαφορετική ΑΕΚ με άλλες δυνατότητες.

Τις οποίες ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα δούμε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ