18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πολύ σκληρή για να πεθάνει

Σε μια μάλλον μέτρια βραδιά η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει πολύτιμη νίκη μέσα στο Βλόκλαβεκ επί της Άνβιλ με 79-77 και να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου στο BCL σε θέση ισχύος όσον αφορά τη πρόκρισή της στα πλέι οφ. Ο Κιθ Λάνγκφορντ πήρε την κατάσταση στα χέρια του στο τέλος και με τη βοήθεια των Σαν Ρος και Ματσιούλις "καθάρισαν" για την Ένωση.

Ο Λάνγκφορντ πέτυχε τους πρώτους 5 πόντους του αγώνα, αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα απέναντι στις συνδυασμένες άμυνες της Άνβιλ, μπλόκαρε και μαζί του μπλόκαρε όλο το επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ. Η Άνβιλ με τους Λίντο και Ρότεν να κάνουν όλο το παιχνίδι πήρε μετά το πρώτο πεντάλεπτο ένα μικρό προβάδισμα, σε έναν αγώνα πάντως που ήταν κακός ποιοτικά. Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και με πολλές λάθος επιλογές, που δεν επέτρεπαν σε καμία να ξεφύγει.

Παρ' όλα αυτά η Άνβιλ, έχοντας καταφέρει να θωρακίσει τη ρακέτα της, αναγκάζοντας την ΑΕΚ να εκτοξεύει... τούβλα από την περιφέρεια, βρίσκοντας κάποια καλάθια στο ανοικτό γήπεδο και με αφετηρία ένα τρίποντο του Φρεϊμάνις κατάφερε να προηγηθεί με 22-15 λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου, πριν ο Σαντ Ρος κάνει με τρίποντο στην εκπνοή το 22-18.

Στη δεύτερη περίοδο η ΑΕΚ έκανε 4,5 λεπτά για να πετύχει πόντο, ήταν όμως τυχερή, διότι η Άνβιλ, παίζοντας σε πολλές περιπτώσεις βιαστικά, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτή την αφλογιστία. Ξέφυγε μεν με 31-18 στο 14', με τον Σον Τζόουνς να κάνει σπουδαίο παιχνίδι σε άμυνα κι επίθεση, αλλά θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά απέναντι σε μια Ένωση που πελαγοδρομούσε και ήταν τραγική επιθετικά.

Μετά το 15', πάντως, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κατάφερε να βρει μια πεντάδα ικανή να παίξει λίγο μπάσκετ της προκοπής, με τους Τσάλμερς, Λάνγκφορντ και Γιαννόπουλο στην περιφέρεια, τον Μαυροειδή σε θέση σέντερ και τους Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις να εναλλάσσονται σε θέση "4". Μάλιστα με τρία διαδοχικά τρίποντα από τους Γιαννόπουλο (2) και Τσάλμερς μείωσε στον πόντο (37-36) λίγο πριν λήξει το ημίχρονο, το οποίο έληξε με 39-36, καθώς σκόραρε στην τελευταία επίθεση της Άνβιλ ο Ρότεν.

Ο Γιαννόπουλος ξεκίνησε την τρίτη περίοδο με δύο διαδοχικά τρίποντα, που έδωσαν στην ΑΕΚ το προβάδισμα με 42-39. Η πεντάδα που τελείωσε το πρώτο ημίχρονο άρχισε το δεύτερο και ήταν αποτελεσματική και στην άμυνα, μη επιτρέποντας στην Άνβιλ να σκοράρει παρά μόνο με βολές (παρόλο που το ποσοστό της ήταν μέτριο). Η Ένωση προηγήθηκε με 46-40 στο 23', αλλά στη συνέχεια "κόλλησε" και πάλι επιθετικά, καθώς ήταν άστοχη από την περιφέρεια και ο Λάνγκφορντ υπέφερε από την αντίπαλη άμυνα. Η Άνβιλ με τον Λίντο να έχει πάρει τα πάνω του και τον Φρεϊμάνις να βοηθά σημαντικά μπόρεσε, παρόλο που ούτε κι αυτή ήταν συνεπής επιθετικά, να καλύψει τη διαφορά και λίγο πριν από το τέλος της περιόδου να περάσει μπροστά με 56-55. Όμως ο Ματσιούλις με τρίποντο έδωσε ξανά προβάδισμα στην ΑΕΚ (58-56) στο τέλος του δεκαλέπτου.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση στην τελευταία περίοδο. Με τον Σαντ Ρος να ανεβάζει την απόδοσή του και τους Λάνγκφορντ και Ρέι να παίζουν μαζί στην πεντάδα, η ΑΕΚ έδειξε να λειτουργεί καλά στην επίθεση, αλλά αμυντικά είχε πρόβλημα, καθώς ο Λίντο συνέχιζε να είναι "πονοκέφαλος" και οι Φρεϊμάνις, Σάιμον να βάζουν το χεράκι τους, ώστε η Άνβιλ να ανακτήσει το προβάδισμα στο 35' (72-70).

Δύο λεπτά αργότερα ο Λίντο με τρίποντο έβαλε τους γηπεδούχους μπροστά με 75-70 ευστοχώντας σε τρίποντο, ωστόσο αίφνης ο Λάνγκφορντ "ξύπνησε" και πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Αμέσως μετά πέτυχε... τετράποντο (τρίποντο και φάουλ), που κράτησε την ΑΕΚ ζωντανή σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα, ενώ 1,5 λεπτό πριν απο το φινάλε ισοφάρισε 77-77 με 1/2 βολές. 

Οι επόμενες επιθέσεις των δύο ομάδων ήταν άστοχες, για να φτάσουμε στα 14'' πριν από τη λήξη, όταν όλη η άμυνα της Άνβιλ έπεσε πάνω στον Λάνγκφορντ, πράγμα που βοήθησε την ΑΕΚ να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα και να βγάλει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα με τον Ματσιούλις, με το οποίο προηγήθηκε 79-77. Η Ένωση είχε φάουλ να δώσει κι αυτό τη βοήθησε να κερδίσει χρόνο στο τέλος, να μπερδέψει τους παίκτες της Άνβιλ, που πάνω στη φούρια τους πέταξαν την τελευταία επίθεσή τους. Στη συνέχεια έκαναν φάουλ στον Ματσιούλις, ο οποίος αστόχησε μεν στις δύο βολές, αλλά στα 1,7'' που απέμεναν η Άνβιλ δεν μπορούσε να κάνει ένα αξιοπρεπές σουτ και η ΑΕΚ πήρε την πολύτιμη νίκη.

TO ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Όσο ο Κιθ Λάνγκφορντ υπέφερε από την αντίπαλη άμυνα, η ΑΕΚ είχε πρόβλημα. Όταν στο τέλος "ξύπνησε" ο Αμερικανός, η ΑΕΚ νίκησε. Είναι η ιστορία μιας ολόκληρης σεζόν ως τώρα, όχι μόνο του συγκεκριμένου αγώνα. Το... τετράποντο του Λάνγκφορντ 2.5 λεπτά πριν απο το τέλος όταν η Άνβιλ προηγήθηκε με 75-70 ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ είχε 14/18 βολές (η τελευταία μάλιστα από τον Ματσιούλις χάθηκε σκόπιμα) και η Άνβιλ 14/23. Αυτή η διαφορά απέβη καθοριστική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ