23.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πολωνοί και Σλοβάκοι, 13 χρόνια μετά, είναι και πάλι εδώ (pics)

Η εποχή του διαχωρισμού των ξένων σε κοινοτικούς και μη, έχουν περάσει για το ελληνικό μπάσκετ. Από τότε που έπαψε να υφίσταται αυτή η δέσμευση και οι ομάδες δικαιούνται να έχουν από έξι ξένους, ανεξαρτήτως από πού έρχονται, ο αριθμός των Ευρωπαίων άρχισε να μειώνεται. Τις τελευταίες μέρες οι ομάδες της Basket League αύξησαν σημαντικά τον φετινό αριθμό τους.

 


Με τον ερχομό ή τον επικείμενο ερχομό των Μιχάιλο Άντριτς, Μάριν Μάριτς, Στέφαν Γιόβιτς, Γιάνις Μπέρζινς, Μάρεκ Ντολεζάι και Τόμας Γκιέλο, οι –μη Έλληνες βέβαια- Ευρωπαίοι έφτασαν τους 15 στη φετινή Basket League ξεπερνώντας, πριν καν το τέλος του πρώτου γύρου, τον αριθμό τόσο της περσινής όσο και της προπερασμένης περιόδου όταν στη χώρα μας αγωνίστηκαν από 13 Ευρωπαίοι.

 


Αναλυτικά η φετινή λίστα των παικτών που ήρθαν από χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου…


Σερβία (5): Στέφαν Μομίροφ, Στέφαν Ποτ (Κολοσσός), Νεμάνια Νέντοβιτς, Στέφαν Γιόβιτς (Παναθηναϊκός), Μιχάιλο Άντριτς (Προμηθέας)
Γαλλία (3): Κιμ Τιλί (Κολοσσός), Μουσταφά Φαλ, Λιβιό Ζαν-Σαρλ (Ολυμπιακός)
Ισπανία (1): Κίνο Κολόμ (ΑΕΚ)
Τουρκία (1): Μουχαϊμίν Μουσταφά (Ιωνικός)
Σλοβακία (1): Μάρεκ Ντολεζάι (Ηρακλής)
Κροατία (1): Μάριν Μάριτς (Κροατία)
Πολωνία (1): Τόμας Γκιέλο (Περιστέρι)
Σλοβενία (1): Μπλαζ Μέσιτσεκ (Κολοσσός)

Λετονία (1): Γιάνις Μπέρζινς (Λάρισα)

 

 

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Σλοβάκου Ντολεζάι από τον Ηρακλή, του Πολωνού Γκιέλο από το Περιστέρι και τη συμφωνία της Λάρισας με τον Λετονό Γιάνις Μπέρζινς, οι Ευρωπαίοι του φετινού Πρωταθλήματος ξεπέρασαν λοιπόν εκείνους των δύο προηγούμενων περιόδων. Η λίστα των δύο σεζόν που πέρασαν…

 

2019-20

Λιθουανία (2): Γιόνας Ματσιούλις (ΑΕΚ), Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (Άρης)
Σερβία (2): Στέφαν Γιάνκοβιτς (ΑΕΚ), Τζόρτζε Γκάγκιτς (Άρης)
Βοσνία (2): Μίλαν Μιλόσεβιτς (Άρης), Μοχάμεντ Πάσαλιτς (Πανιώνιος)
Μαυροβούνιο (1): Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς (Άρης)
Ρουμανία (1): Βλαντ Μολντοβεάνου (Ήφαιστος)
Ολλανδία (1): Ρόλαντ Σάφτενααρ (Ιωνικός)
Σερβία (1): Μιλένκο Τέπιτς (Ηρακλής)
Μ.Βρετανία (1): Τέντι Οκερέαφορ (Ηρακλής)
Κροατία (1): Τόμισλαβ Πέτροβιτς (Πανιώνιος)
Ουκρανία (1): Ολεξάντερ Λίποβιτς (Προμηθέας)

 

2020-21

Σερβία (5): Μιχάιλο Άντριτς, Νίκολα Ντράγκοβιτς (Κολοσσός), Ντανίλο Όστοϊτς (Μεσολόγγι), Νεμάνια Νέντοβιτς (Παναθηναϊκός), Νίκολα Ραντίσεβιτς (Προμηθέας)
Λιθουανία (1): Γιόνας Ματσιούλις (ΑΕΚ)
Βοσνία (1): Μίλαν Μιλόσεβιτς (Άρης)
Μαυροβούνιο (1): Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς (Άρης)
Τουρκία (2): Μουχαϊμίν Μουσταφά (Ιωνικός), Κερέμ Καντέρ (Κολοσσός)
Βέλγιο (1): Κένι Γκόινς (Κολοσσός)
Γαλλία (1): Ντάρελ Πουαριέ (Μεσολόγγι)
Κροατία (1): Μάριο Χεζόνια (Παναθηναϊκός)

 

 


Από τον Γκαβέλ στον Ντολεζάι και από τον Βόιτσικ στον Γκιέλο


Μέσα από τη φετινή λίστα Ευρωπαίων της Basket League, ανανεώνονται μετά από καιρό τρεις υπό-λίστες, αφού υποδεχτήκαμε παίκτες από χώρες που είχαν χρόνια να μας τροφοδοτήσουν. Είναι εκείνες των Πολωνών και των Σλοβάκων.

 


Χθες λοιπόν με την ανακοίνωση της απόκτηση του Μάρεκ Ντολεζάι, ο Ηρακλής φέρνει στην Ελλάδα μόλις τον τρίτο Σλοβάκο στην ιστορία του ελληνικού Πρωταθλήματος και τον πρώτο από το 2008-09 όταν ο Αντόν Γκαβέλ αγωνίστηκε στον Άρη. Πέντε χρόνια νωρίτερα (2003-04) έπαιξε στον Ηλυσιακό ο Ντέιβιντ Τόγια.

 


Χθες παράλληλα με την απόκτηση του Τόμας Γκιέλο από το Περιστέρι, διευρύνθηκε και η μικρή λίστα Πολωνών του ελληνικού Πρωταθλήματος. Θα είναι ο πέμπτος αυτής της λίστας και ο πρώτος από το 2004-05. Δύο από τους προηγούμενους τέσσερις έπαιξε επίσης στο Περιστέρι!

 


Είχαν προηγηθεί λοιπόν ο αείμνηστος Άνταμ Βόιτσικ που έπαιξε στο Περιστέρι το 2001-02, ο Μάριους Μπάτσικ που αγωνίστηκε στο Ηράκλειο (2002-04), ο Πιότρ Σιμπίλσκι που έπαιξε στο Περιστέρι (2002-03) και ο Ράφαλ Μπίγκους που πέρασε από την Ολύμπια Λάρισας (2002-03) και τη ΜΕΝΤ (2004-05).

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ