16.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Συνέπεια στην άμυνα, εξέλιξη στην επίθεση

Η φετινή χρονιά είναι μια διαφορετική αρκετά από την περσινή για την Zalgiris Kaunas, καθώς έδειξε ότι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να μπει στην οκτάδα της φετινής Euroleague. Όμως, το δύσκολο είναι να κάνεις το αυτονόητο και τρεις ήττες σε παιχνίδια που υπήρχε το ΠΡΕΠΕΙ (σε ένα σχετικά μεγαλύτερο) στοίχισαν: Εντός με Unics και Red Star και εκτός με Galatasaray. Αυτή τη στιγμή απέχει τρεις νίκες από την Baskonia, στην οποία θα πάει στην τελευταία αγωνιστική, συνεπώς όλα ακόμη είναι ανοικτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

+

-

•  Πολύ ψηλά σε κατοχές και αποτελεσματικότητα στο post game .

•  Ψηλά σε κατοχές και αποτελεσματικότητα σε κινήσεις off screen ( MILAKNIS ) .

•  Καλύτερο ποσοστό σε βολές % .

•  Υψηλό ποσοστό ανανέωσης από επιθετικό ριμπάουντ !

•  Ψηλά στο ποσοστό καλάθια από assist .

•  Χρησιμοποιεί PRESS DEFENSE περισσότερο από όλες τις ομάδες .

•  Μη αποτελεσματική άμυνα ( ανά κατοχές ) .

•  Δίνει τα περισσότερα φάουλ και βολές στους αντιπάλους .

•  Μεγαλύτερο ποσοστό λαθών ανά κατοχές όπως οι αντίπαλοι έχουν τα περισσότερα κλεψίματα !

 

 

Κοιτώντας τα στατιστικά και τις επιδόσεις τους στην διάρκεια συνολικά της σεζόν, βλέπουμε ξεκάθαρα την εικόνα σχετικά εύκολα. Μια από τις χειρότερες άμυνες στην Euroleague και μια επίθεση, η οποία είναι λίγο πάνω από την μέση παραγωγικότητα. Οι αντίπαλοι σουτάρουν πολλές βολές και δέχονται τα περισσότερα φάουλ, ενώ η Zalgiris κάνει τα περισσότερα λάθη και επιτρέπει μεγάλο αριθμό από αυτά να είναι κλέψιμο (με συνέπεια κάποιες φορές εύκολα καλάθια!). Εδώ να πούμε πως ένα χαρακτηριστικό της επίθεσης είναι ότι είναι στις πρώτες οι οποίες τα καλάθια είναι assisted. Τέλος, στα αξιοσημείωτα είναι το υψηλό ποσοστό ανανέωσης επίθεσης, ένα σημείο πολύ επικίνδυνο και μάλιστα στο συγκεκριμένο παιχνίδι στην έδρα τους!

 

Στην επίθεση έχουν αρκετές «διαστάσεις». Σε αντίθεση με την Darussafaka την προηγούμενη εβδομάδα (1 εναντίον 1), η Zalgiris έχει γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και αρκετή κίνηση. Το playbook παρουσιάζει ενδιαφέρον και αλλάζει αρκετά από εβδομάδα σε εβδομάδα! Κύριοι άξονες 1)  screen επάνω στην μπάλα με χειριστές τους  Lekavicius , Pangos , Westermann, αλλά και παιχνίδι στο  2) low post με τους έμπειρους Jankunas, Kavaliauskas και σαν guard κάποιες φορές τον Ulanovas.

 

Φυσικά πρέπει να τονίσουμε και το παιχνίδι 3) off screen του Milaknis, ο οποίος μετά τον Carroll της Real Madrid είναι ψηλά σε αυτήν την λίστa .  Γενικά έχουν μια αρκετά μεγάλη γκάμα επιθέσεων, ο coach Jasikevicius παρουσιάζει ένα όμορφο μπάσκετ μπροστά, που έχει δείξει και ότι απέναντι σε δύσκολες έδρες, αλλά και ομάδες ήταν αποτελεσματικό.

Αμυντικά έχουν το μεγάλο θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θέλουν. Προσπαθούν να παίξουν σκληρά, στα όρια του φάουλ. Μετά από βολές κυρίως, ή άλλες φορές από TIME OUT του αντιπάλου (σαν... έκπληξη), θα δούμε κάποιο FULL COURT PRESS με παγίδες, ξεκάθαρα χωρίς τεράστιο ρίσκο, προσπαθώντας να ρίξει το χρονόμετρο χαμηλά και να “καμουφλάρει” την αδυναμία να αμυνθούν στο 5 εναντίον 5. Έχουν σκληρούς παίκτες που θα παίξουν με επαφή (πιέζει και ο προπονητής γι’ αυτό), αλλά από ότι φαίνεται κάτι λείπει (αθλητικά προσόντα) για να έχει σταθερά αποτελεσματικότητα.

 

Έχουν πρόβλημα και στην άμυνα Pick and Roll , που ενίοτε προσπαθούν να είναι επιθετικοί (ο ψηλός εμφανίζεται ψηλά στα screen στην μπάλα), αλλά δίνουν φάουλ και στον χειριστή, αλλά εμφανίζουν και πρόβλημα στις περιστροφές και στα close out. Η επίθεση close out σε αυτό το παιχνίδι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι γνωστή η τάση του Παναθηναϊκού να παίζει με το  τρίποντο (το οποίο έχει μείωση στην συχνότητα που πάει στις βολές). Η Fenerbahce διάβασε αρκετά καλά συγκεκριμένους παίκτες, οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμία στα close out.

Πρόβλημα έχουν επίσης και στο low post, καθώς και ο Kavaliauskas και ο Lima είναι σχετικά επιρρεπής στα φάουλ, γεγονός που τους αναγκάζει -και με την απουσία του Javtokas- να χρησιμοποιούν  τον Jankunas στο 5 αρκετά τελευταία. Χαμηλά λοιπόν στο post δεν πάνε με παγίδες και το κάνουν μόνο εάν επιδιώξει ο αντίπαλος να χτυπήσει το εσωτερικό mismatch μετά  από κάποια αλλαγή. Ίσως όταν και εάν χρειαστεί ο Jankunas να μαρκάρει στο 5 τους Μπουρούση ή Singleton ρισκάρει με κάποια παγίδα, βλέποντας τι συνέβη στο παιχνίδι στην Τουρκία, την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά αυτό είναι μόνο μια υπόθεση.

Σαφώς το παιχνίδι εξαρτάται από την απόδοση του Παναθηναϊκού, ο οποίος πρέπει να βρει τον τρόπο στην άμυνά του να μην δώσει δικαιώματα (το πετυχαίνει φέτος σε αρκετά παιχνίδια) και στην επίθεση να κάνει ένα βήμα μπροστά, κυρίως στις επιθετικές συνεργασίες, καθώς η Ζαλγκίρις δεν έχει την υπομονή και την ποιότητα να αμυνθεί με συνέπεια!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ