16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποιο ευρωπαϊκό όνειρο; Πατατράκ για τον Ηρακλή στο BCL

Ο Ηρακλής περίμενε 15 χρόνια γι' αυτή τη μέρα, όμως το όνειρο εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Έπειτα από μία αποκαρδιωτική για 30' εμφάνιση, επέστρεψε από το -12 αλλά ηττήθηκε από τον Κεραυνό Στροβόλου με 96-94 στην παράταση και έμεινε έξω από τους ομίλους του BCL. Θα περιοριστεί στο FIBA Europe League όμως το χάπι του αποψινού πατατράκ, δύσκολα θα μπορέσει να το χρυσώσει στην εξέλιξη της σεζόν.

 


Οι «κυανόλευκοι» μπήκαν από τα πρώτα λεπτά με νευρικότητα όμως ακόμη κι έτσι κατάφεραν να κλείσουν προηγούμενοι το ημίχρονο. Η εκκίνηση όμως της τρίτης περιόδου ήταν απογοητευτική κι ας μην αποδείχτηκε καταδικαστική. Ο Κεραυνός ξέφυγε με 12 και παρότι ο Ηρακλής επέστρεψε και προηγήθηκε, δεν μπόρεσε να τελειώσει το παιχνίδι το οποίο έχασε στην παράταση.

 

 

Με πέντε πόντους του Μάικ Μουρ ο Ηρακλής προηγήθηκε με 5-0 όμως αυτό δεν αποδείχτηκε προάγγελος μιας ανάλογης συνέχειας, αφού στα επόμενα λεπτά επιδόθηκε σε βιαστικές προσπάθειες, επιτρέποντας στον Κεραυνό να ισορροπήσει γρήγορα και να προσπεράσει (10-8 στο 6'). Οι «κυανόλευκοι» δεν είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους, συνέχισαν να εκτελούν από μακριά αλλά όταν πέρασαν την μπάλα κοντά στο καλάθι, πήραν και πάλι τον έλεγχο για να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 19-13 αν και είχαν 5/15 σουτ εντός παιδιάς.

 


Ο Ηρακλής διατηρούσε το προβάδισμα όμως ο Κεραυνός δεν του επέτρεπε να ξεφύγει περισσότερο. Η κυπριακή ομάδα μάλιστα προσπέρασε εκ νέου (27-26 στο 15' και 32-26 στο 17'). Η ελληνική ομάδα πλησίασε στον πόντο όμως είχε προβλήματα στην περιφερειακή άμυνα της, αφού ο Κεραυνός μετρούσε 8/17 τρίποντα στις δύο πρώτες περιόδους. Στο φινάλε του ημιχρόνου με τρίποντο του Μπόουλιν στην εκπνοή, ο Ηρακλής πήρε ξανά το προβάδισμα (37-40).

 


Η εκκίνηση της τρίτης περιόδου ήταν απογοητευτική για τον Ηρακλή. Ο Κεραυνός μπήκε με σερί 14-0 και απέκτησε διψήφιο προβάδισμα έπειτα από τέσσερα λεπτά δράσης (51-40) και λίγο μετά βρέθηκε στο +12 (57-45). Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου έπρεπε να βρουν τρόπο να κόψουν τον ρυθμό των Κύπριων στην περιφέρεια όμως όχι μόνο δεν το κατάφεραν, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τα στοιχειώδη και στην επίθεση, έχοντας μόλις πέντε πόντους στα πρώτα 7,5 λεπτά της περιόδου (57-45). Στο 30' ο Ηρακλής δεν είχε χάσει τις ελπίδες του (61-53) όμως έπρεπε να δείξει ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο από την τρίτη περίοδο.

 


Οι «κυανόλευκοι» «ροκάνισαν» ακόμη περισσότερο τη διαφορά με ένα σερί 5-0 με το οποίο μπήκαν στην τέταρτη περίοδο (61-58). Ο Τσίλντρες έβγαλε ενέργεια τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και ο Ηρακλής πλησίασε στον πόντο (64-63, 7,5 λεπτά πριν το τέλος) απόσταση που χώριζε τις δύο ομάδες και στο 35' (70-69). Το παιχνίδι είχε πάρει πια χροιά θρίλερ και τρία λεπτά πριν το τέλος, ο Ηρακλής βρέθηκε μπροστά για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο με ένα γκολ-φάουλ του Χάνλαν (74-77). Στα τελευταία λεπτά το προβάδισμα άλλαζε διαρκώς χέρια. Με τον Καναδό να το παίρνει πια προσωπικά, ο Ηρακλής ήταν μπροστά με 84-83 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό. Με καλάθι του Καββαδά έγινε το 86-86 στα 31'', ο Ροζέλ αστόχησε σε τρίποντο και ο Ηρακλής είχε την τελευταία επίθεση όμως ο Χάνλαν αστόχησε στο τρίποντο της νίκης. Ο Ροζέλ πέταξε την μπάλα από το κέντρο, δεν βρήκε τον στόχο και το ματς πήγε στην παράταση.

 


Στο επιπλέον πεντάλεπτο η κούραση ήταν εμφανής και για τις δύο ομάδες. Δύο λεπτά πριν το τέλος της παράτασης ο Κεραυνός προηγήθηκε με τέσσερις (94-90) όμως ο Ηρακλής με τέσσερις πόντους στην ίδια φάση στα 27'' ισοφάρισε (94-94). Στα 3,8'' όμως, ο Μουρ έκανε φάουλ στον Ρόρι που έκανε από τη γραμμή του φάουλ το 96-94. Ο Χάνλαν βρήκε χώρο για σουτ τριών πόντων που όμως ήταν άστοχο όπως και το φόλοου του Ντάνιελ κι έτσι ο Ηρακλής υποχρεώθηκε στην «πικρή» ήττα.

 

 

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Μόνο η περίοδος στην οποία έγινε αυτό το παιχνίδι μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει ίσως, τη συνολική εικόνα της ομάδας της Θεσσαλονίκης που κάθε άλλο παρά έτοιμη έδειξε για ένα ματς που είχε τον χαρακτήρα τελικού. Η επιστροφή από το -12 ήταν περισσότερο προϊόν της ατομικής ποιότητας κάποιων παικτών του, που όμως κουράστηκαν στο τέλος.

 


ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Οι περιφερειακοί του Κεραυνού έκαναν τους αντίστοιχους παίκτες του Ηρακλή να τρέχουν και να μην φτάνουν. Η αποτελεσματικότητα των Κύπριων από την περίμετρο ήταν ίσως αυτό που βάρυνε περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα. Τα 18/35 τρίποντα για ένα ματς αυτής της κρισιμότητας και αυτής της έντασης αποτελούν «παράσημο» για τον Κεραυνό αλλά ήταν «πληγή» που έμεινε ανοιχτή για 45' για τον Ηρακλή.

 

Σημαντικό επίσης το γεγονός της αδυναμίας του Ηρακλή να «εξαργυρώσει» την υπεροχή του στον «αέρα». Είχε 19 περισσότερα ριμπάουντ (51 έναντι 31 του Κεραυνού) και πήρε 30 περισσότερους πόντους μέσα από τη ρακέτα (42 έναντι μόλις 12 του αντιπάλου του).

 


Δείτε τη στατιστική της αναμέτρησης ΕΔΩ

 

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ

 
Α’ Όμιλος (Λευκωσία, 23/9)
Μπάκεν Μπέαρς-Χάποελ Τελ Αβίβ
Ανβίλ Βλότσλαβεκ-Μονς Αϊνό
Τελικός, 25/9

 

Β΄Όμιλος (Λευκωσία, 22/9)
Ντόναρ Γκρόνινγκεν-Ντίνπρο 88-53
Κεραυνός-Ηρακλής 96-94
Τελικός, 24/9
Ντόναρ Γκρόνινγκεν-Κεραυνός

 

Γ’ Όμιλος (Μπότεβγκραντ, 23/9)
Φρίμπουργκ Ολιμπίκ-Σπόρτινγκ
Ναπόκα Κλουζ-Ιγκοκέα
Τελικός, 25/9

 

Δ’ Όμιλος (Μπότεβγκραντ, 22/9)
Νεπτούνας Κλαϊπέντα-Λόντον Λάιονς 77-73
Τσμόκι Μινσκ-Μπάλκαν 73-65
Τελικός, 24/9
Νεπτούνας Κλαϊπέντα-Τσμόκι Μινσκ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ