18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ποιος το περίμενε; Ξένοι της Basket League που… ξέμειναν (pics, vids)

Ο Σεπτέμβριος είναι εδώ, η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν έχει αρχίσει, οι εκκρεμότητες στα ρόστερ των ομάδων της Basket League ολοένα και μειώνονται ωστόσο για κάποιες από αυτές υπάρχουν ακόμη κενά και ανάγκες που θα μπορούσαν να καλύψουν με ξένους παίκτες. Ιωνικός, Άρης, Απόλλων, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν μία ή και περισσότερες θέσεις ξένων να καλύψουν.

 


Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και ξένοι παίκτες που πέρασαν την προηγούμενη (τουλάχιστον) σεζόν στη χώρα μας αλλά εξακολουθούν να είναι χωρίς συμβόλαιο. Παρότι η αγορά του μπάσκετ είναι ανοιχτή σε όλη τη σεζόν, δεν είναι ευχάριστο για κανέναν παίκτη να είναι στην αγορά των ελεύθερων, λιγότερο από ένα μήνα πριν εκκινήσει η νέα σεζόν.

 


Η λίστα αυτή απαριθμεί μια 11άδα παικτών κάποιους από τους οποίους δεν γίνεται να προσπεράσεις. Κάποιοι κουβαλάνε ένα βαρύ όνομα αλλά είναι πια στη δύση της καριέρας τους. Κάποιοι άλλοι με μικρότερο βιογραφικό αλλά στοιχεία που μπορούν να τους βρουν συμβόλαιο. Όσο κυλάει όμως ο τελευταίος μήνας της προαγωνιστικής περιόδου, τόσο περιορίζονται και γι’ αυτούς οι επιλογές, στην ευρωπαϊκή τουλάχιστον αγορά. Ποιοι είναι αυτοί;

 

 


Οι «Ευρωλιγκάτοι» της ΑΕΚ

 


Το «ξέμειναν» ασφαλώς και δεν μπορεί να ισχύει για περιπτώσεις παικτών όπως ο Κιθ Λάνγκφορντ και ο Γιόνας Ματσιούλις. Ίσως όμως να ισχύει το ότι όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο δυσκολότερο είναι να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που βάζεις για να επιλέξεις την επόμενη ομάδα σου.

 


Ο δύο φορές πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας Κιθ Λάνγκφορντ, πέρασε τα τρία προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Μία σεζόν στον Παναθηναϊκό και δύο στην ΑΕΚ. Ήταν απών ουσιαστικά από τα πλέι οφ –τραυματίστηκε στην αρχή του πρώτου προημιτελικού με τον ΠΑΟΚ- αλλά στην κανονική περίοδο και στο BCL μόνο ως παίκτης που «περπατάει» προς τα 38 του δεν έπαιζε. Στο Πρωτάθλημα είχε 15,79 πόντους, 3,11 ριμπάουντ, 3,37 ασίστ και 6,11 κερδισμένα φάουλ. Στο BCL είχε 17,5 πόντους, 1,8 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Πολλές ομάδες θα τον ήθελαν, λίγες θα μπορούσαν να τον προσεγγίσουν και να τον πείσουν. Το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός έχει αρκετό ακόμη μπάσκετ μπροστά του. Το ερώτημα είναι πού και πότε θα τον δούμε ξανά…

 

 


Στην ίδια θέση βρίσκεται και ο Γιόνας Ματσιούλις. Με ένα «βαρύ» βιογραφικό αλλά σε μία προχωρημένη, μπασκετικά, ηλικία αφού είναι στα 36 του, ο Λιθουανός πέρασε τα τρία προηγούμενα χρόνια στην ΑΕΚ. Στο Πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν είχε 9,35 πόντους, 5,19 ριμπάουντ, 1,32 ασίστ και 1,03 κλεψίματα σε 31 παιχνίδια. Χαμηλότερα ήταν τα νούμερα του στο BCL αφού σε 11 αγώνες είχε 6,7 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 0,8 ασίστ και 0,9 κλεψίματα. Είναι στην αγορά ακόμη αφού οι καλοκαιρινοί μήνες δεν τον οδήγησαν σε συμφωνία με κάποια ομάδα. Ποιος όμως μπορεί να αδιαφορήσει για έναν παίκτη με την εμπειρία, την ποιότητα και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του;

 

 

 

Οι πρώην του Άρη

 

 

Εξαιρουμένου του Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς που αποφάσισε να αποσυρθεί, μόνο ένας από τους ξένους τους περσινού Άρη έχει βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, είναι ο Κουίντον ΝτεΚόζι που θα παίξει στην Πολωνία. Ο πρωταθλητής του NCAA και δύο φορές του ΝΒΑ Μάριο Τσάλμερς είναι ακόμη στην αγορά μετά από μία σεζόν που επιβεβαίωσε την κάμψη του, αφού είχε στο Πρωτάθλημα 10,45 πόντους, 1,91 ριμπάουντ, 2,23 ασίστ και 1,55 κλεψίματα. Είναι όμως ακόμη στα 35 του οπότε, θεωρητικά, έχει ακόμη κάποια χρόνια μπάσκετ.

 

 


Ο έτερος Μάριο του περσινού Άρη βρίσκεται επίσης ελεύθερος στην αγορά. Ο Λιτλ δεν ξέφυγε από τη μετριότητα της ομάδας της περασμένης σεζόν, δίνοντας της 8,14 πόντους, 1,64 ριμπάουντ και 1,55 ασίστ με 37,23% από το τρίποντο.

 

 

 


Στα 36 του είναι πια ο Μίλαν Μιλόσεβιτς αλλά υπό κανονικές συνθήκες θα είχε βρει ήδη δουλειά. Τα συχνά προβλήματα του όμως δεν τον κάνουν ελκυστική επιλογή. Στη σεζόν που πέρασε έχασε έξι από τα 22 ματς του Πρωταθλήματος στο οποίο πάντως δεν είχε κακά νούμερα, μετρώντας 9,63 πόντους, 5,88 ριμπάουντ και 4,25 κερδισμένα φάουλ.

 

 


Με σκαμπανεβάσματα αλλά… αντέχουν

 

 

Η λίστα των ξένων παικτών που έκλεισαν την περασμένη σεζόν στην Ελλάδα και παραμένουν ελεύθεροι, περιλαμβάνει δύο ακόμη ξεχωριστούς παίκτες που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Δύο παίκτες που στη σεζόν που πέρασε είχαν σκαμπανεβάσματα αλλά έδειξαν ότι μπορούν να έχουν ρόλο σε κάποιες ομάδες.

 


Ο Ουίλ Χάτσερ μετά τις τρεις θητείες στον ΠΑΟΚ και το πέρασμα από το Περιστέρι, έπαιξε στον Ηρακλή. Η μπερδεμένη κατάσταση στο ρόστερ των «κυανόλευκων» παρέσυρε και τον 37χρονο πια Αμερικανό γκαρντ που σε 17 ματς είχε αριθμούς πολύ μακριά από αυτούς που μας είχε συνηθίσει: 6,59 πόντοι με 34,15% στα δίποντα και 24,53% στα τρίποντα (συνολικά 27/94 σουτ), 1,65 ριμπάουντ και 2,35 ασίστ.

 

 


Ένα χρόνο μικρότερος του Χάτσερ, αλλά λίγο-πολύ στην ίδια κατάσταση είναι και ο Μπράντον Ρας που έπειτα από δύο χρόνια στη Λάρισα, δεν έχει ακόμη συμβόλαιο. Δεν έκανε κακή σεζόν πάντως, αφού στα 22 παιχνίδια του Πρωταθλήματος είχε 10,86 πόντους με 44% στα τρίποντα κι ακόμη 3,55 ριμπάουντ και 1,41 ασίστ.

 

 

 

Τη λίστα συμπληρώνει μια τετράδα Αμερικανών με μέτρια σεζόν στην Basket League. Κάτι παραπάνω από αυτό έκανε ο Σαγίντ Πρίτζετ που σε 24 ματς με τον Ιωνικό είχε 8,17 πόντους, 2,63 ριμπάουντ, 2,75 ασίστ και 1,17 κλεψίματα. Στην αγορά παραμένουν ο συμπαίκτης του Μάικλ Χόλιφιλντ και ακόμη ο Τζέι Κρόκετ του Περιστερίου και ο Ουέσλι Γκόρντον της Λάρισας.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ