23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πλεύρης : «Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση – Από αύριο η εφαρμογή στα γήπεδα» (vid)

Από τις έξι αύριο (30/12) το πρωί θα ισχύσουν τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με την μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί, και τα περισσότερο εκ των μέτρων να έχουν ανακοινωθεί από τις προηγούμενες ημέρες, το μόνο που έμενε ήταν η γρηγορότερη εφαρμογή τους, γεγονός που «κλείδωσε» σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια από την επιτροπή των ειδικών.

«Όπως είχαμε προαναγγείλει η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή να συγκληθεί για να αποτυπώσει τα δεδομένα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως ασθενείς με την ΔΕΛΤΑ. 

Η Όμικρον είναι κυρίαρχη και από τα χθεσινά και τα σημερινά κρούσματα. Το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από την Δέλτα και πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες για να ανταπεξέλθει. Είμαστε σε επαφή με δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει πως η επιτροπή καλεί όλους του πολίτες να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως πρέπει να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δεν καλύπτεται η Όμικρον από τα εμβόλια.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί και είναι τα ακόλουθα : 

Σε διασκέδαση και εστίαση επιτρέπεται έως τις 12:00 το βράδυ, σε τραπέζια με καθήμενους έως έξι ατόμων και χωρίς μουσική. Για το ρεβεγιόν, το ωράριο θα ισχύει έως τις 2 το πρωί. Ωστόσο ισχύει απαγόρευση ορθίων και μουσικής. Όλα τα άλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τηλεργασία και χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την εστίαση και στα σούπερ μάρκετ, όσον αφορά επίσης στο ζήτημα των γηπέδων και τη χωρητικότητά τους ξεκινούν αύριο το πρωί. 

Αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Γι' αυτό, όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ. Μέσα στις απαγορεύσεις, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους. Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγεί σε κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή. Αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε και το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ