16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτίνο: «Επίθεση σαν της Ευρωλίγκας»

Στις εμπειρίες που αποκόμισε από την παρουσία του στην Ευρωλίγκα αναφέρθηκε ο Ρικ Πιτίνο, με αφορμή την επιστροφή του στο NCAA για λογαριασμό του Αϊόνα.

Ο 67χρονος προπονητής, με δηλώσεις του στην εφημερία «New York Post», ρωτήθηκε για το στιλ με το οποίο θέλει να παίξει η ομάδα του στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ τη νέα αγωνιστική περίοδο κι απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα παίξουμε επίθεση σαν της Ευρωλίγκας, με άμυνα που θα είναι πιεστική σε όλο το γήπεδο».

Αναφορικά με το κίνητρό του, μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του, εξήγησε: «Θα έλεγα πως δεν διαφέρει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τους Νιου Γιορκ Νικς, που ήμουν 30άρης ακόμα τότε. Θα έλεγα πως είμαι ακόμη πιο ορεξάτος πλέον, γιατί έμαθα δύο σημαντικές πτυχές του μπάσκετ, τι να μη λέω και τι να μην κάνω. Η εμπειρία είναι αυτή που σου τα μαθαίνει αυτά. Η Ευρωλίγκα με βοήθησε πολύ να αναπτύξω έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης αναφορικά με την επίθεση. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία μάθησης για εμένα. Νομίζω ότι το καλύτερο κομμάτι του αθλήματος εκεί έχει να κάνει με το πώς παίζεται η επίθεση. Αμυντικά, το επίπεδό τους δεν είναι κοντά σε αυτό που παίζουμε εμείς».

Ρωτήθηκε και για το τι εννοεί λέγοντας «εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης» κι απάντησε: «Στην πάσα και τα κοψίματα. Έχουν 24’’ ως χρόνο επίθεσης, αλλά θα μοιράσουν την μπάλα κάποιες φορές έξι ή εφτά φορές, μέσα σε διάστημα πολύ λίγων δευτερολέπτων, έξι ή επτά, για να δημιουργήσουν κίνηση και καλά σουτ. Μπορεί να τελειώσει η κίνηση με ένα πικ εν ρολ, όπως κάνουμε κι εμείς, αλλά θα δημιουργήσουν με αυτόν τον τρόπο όλη την κίνηση, γιατί οι αμυντικοί κανόνες τους είναι σαν του NCAA, μπορούν να μείνουν μέσα στη ρακέτα παραπάνω από τρία δευτερόλεπτα».

Ύστερα από δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε στις ΗΠΑ έχοντας πια αφήσει πίσω του όλα όσα έγιναν στο Λούιβιλ και οδήγησαν στην απομάκρυνσή του. «Για να ξεκινήσω, πήγα στην Ελλάδα, αυτό δείχνει πόσο αγαπώ την προπονητική. Δεν ήξερα κανέναν εκεί, δεν ήξερα τίποτα για την Ευρωλίγκα. Απλά έβαλα τα πράγματά μου σε μια βαλίτσα τα Χριστούγεννα και "πέταξα". Νομίζω ότι αυτό "φωνάζει" πόσο αγαπώ το παιχνίδι. Όπως είπα στον πρόεδρο του Αϊόνα, πήρα όλη την ευθύνη για ό,τι έγινε, γιατί ήμουν ο ηγέτης. Αυτό είναι κάτι που έμαθα από αυτήν την αντιξοότητα. Δεν έχω ένα πούπουλο στον ώμο μου, του είπα ότι έχω έναν βράχο», κατέληξε ο Αμερικανός.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ