Τι κι αν η τελευταία ευρωπαϊκή παρουσία του ήταν πριν από 15 χρόνια; Η εικόνα του Περιστερίου στο BCL δίνει την εντύπωση μιας ομάδας έτοιμης από καιρό να σταθεί ανταγωνιστική σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου του Basketball Champions League το basketa.gr αναλύει την πορεία του Περιστερίου. Τα πρόσωπα, οι κορυφαίοι και το στατιστικό “χρηματιστήριο”.
Η άνετη χθεσινή επικράτηση επί της Νίμπουρκ, εκ των φαβορί για την πρόκριση στα πλέι οφ, επέτρεψε στο Περιστέρι να κλείσει τον πρώτο γύρο με θετικό πρόσημο (4-3). Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κανένα από τα επτά παιχνίδια του δεν κρίθηκε με διαφορά μεγαλύτερη των 10 πόντων που ήταν αυτή με την οποία επιβλήθηκε χθες των Τσέχων: +6 με Γκαζιαντέπ, +8 με Ρίγα, -4 με Τενερίφη, -3 με Νίζνι, +8 με Μόρναρ Μπαρ και -3 με Μπάμπεργκ.
Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ
Σε επίπεδο προσώπων τον άτυπο τίτλου του MVP κέρδισε και με άνεση ο Μόουζες Κίνγκσλεϊ. Ο Αμερικανός είχε 102 βαθμούς στο ranking παρότι έχασε μάλιστα και ένα παιχνίδι ενώ δεύτερος στη σχετική λίστα ήταν με 30 λιγότερους (72) ο Ουίλ Χάτσερ και στους 71 ήταν ο Σκούτσι Σμιθ. Ο Κίνγκσλεϊ ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα ριμπάουντ μεταξύ των παικτών του Περιστερίου αφού μέτρησε 58 σε έξι ματς έναντι 24 του Γιανίκ Μορέιρα σε τέσσερις συμμετοχές. Παράλληλα ήταν ο πρώτος μπλοκέρ της ομάδας με 12 τάπες ενώ οι υπόλοιποι έκαναν 19.
Ο Χάτσερ κέρδισε στο νήμα την πρωτιά των σκόρερ της ομάδας με 92 πόντους έναντι 89 του Στίβεν Γκρέι, όχι όμως και των πασέρ αφού ο Βασίλης Ξανθόπουλος μέτρησε 27 ασίστ έναντι 18 του Χάτσερ και του Σμιθ.
ΤΑ LIMIT UP KAI TA LIMIT DOWN
Το Περιστέρι κατάφερε να φτάσει στο 4-3 κυρίως μέσα από την άμυνα του. Κράτησε τρεις φορές παθητικό κάτω από τους 70 και έξι φορές κάτω από τους 80. Στην επίθεση έμεινε μακριά από τα επίπεδα του Πρωταθλήματος αφού οι 80,89 πόντοι του στην Basket League έγιναν 73,9 στο BCL με χαμηλά ποσοστά εντός παιδιάς (42,4%) και κυρίως στο τρίποντο. Οι “κυανοκίτρινοι” μέτρησαν στον πρώτο γύρο 51/161 τρίποντα και αυτό το 31,7% τους αφήνει, με τα σημερινά δεδομένα, στην 21η θέση μεταξύ των 32 ομάδων της διοργάνωσης ενώ στο Πρωτάθλημα είναι στην 4η θέση με 37,33%. Χθες πάντως το Περιστέρι εκτέλεσε με 40% (10/25) στην κορυφαία επίδοση του στον πρώτο γύρο.
Ακόμη χθες έφτασε στην πολύ σημαντική νίκη παρότι σημείωσε έξι αρνητικές επιδόσεις πρώτου γύρου. Ήταν το 33,3% στα δίποντα (12/36) και τα 19 λάθη. Στον αντίποδα τα 15 κλεψίματα ήταν η καλύτερη επίδοση του Περιστερίου που είχε 12 στο ματς με τη Μόρναρ Μπαρ. Αρνητικά ρεκόρ πρώτου γύρου ήταν ακόμη οι 24 πόντοι που δέχτηκε από τα λάθη του, οι επτά μόνο πόντοι που βρήκε στο transition, οι 22 πόντοι που επέτρεψε στους Τσέχους να πάρουν από επιθετικά ριμπάουντ και το επιμέρους -14 στο σκορ μέσα στη ρακέτα (18-32).
Στατιστικά το καλύτερο παιχνίδι του ήταν εκείνο με τη Ρίγα (117 βαθμοί στο ranking) και χειρότερο εκείνο στην Τενερίφη (71 βαθμοί) αν και έφερε σε δύσκολη θέση τους Ισπανούς.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Η ιστορία των τριών προηγούμενων σεζόν δείχνει ότι ακόμη και επτά νίκες μπορούν να αποδειχτούν αρκετές για την πρόκριση, όμως ακόμη και οι οχτώ νίκες μπορούν να μην φτάσουν. Πως γίνεται αυτό; Στο περσινό BCL υπήρξαν οι περιπτώσεις των Νίζνι, Λε Μαν και Αβελίνο που ισοβάθμησαν στο 7-7 στον 1ο όμιλο με τους Ιταλούς να μένουν εκτός και τις άλλες δύο ομάδες να περνούν στα πλέι οφ. Στον αντίποδα όμως η Στρασμπούρ στο 4ο όμιλο έμεινε εκτός παρότι είχε ρεκόρ 8-6, στο οποίο ισοβάθμησε με τον Προμηθέα και τη Νεπτούνας.
Η προπέρσινη σεζόν έκρυβε και ακραίες περιπτώσεις προκρίσεων και αποκλεισμών. Η τετραπλή ισοβαθμία (με ΑΕΚ και Μπαϊρόιτ) στο 8-6 στον 3ο όμιλο άφησε εκτός την Εστουντιάντες και τη Βενέτσια ενώ από τον 4ο όμιλο πέρασε στα πλέι οφ με έξι μόνο νίκες η Ζιελόνα Γκόρα ισοβαθμώντας με την Αβελίνο και την Οστάνδη που έμειναν εκτός. Βέβαια στον όμιλο του Περιστερίου η εικόνα της Ρίγα και της Μόρναρ Μπαρ δεν δημιουργεί λογικά τέτοιες συνθήκες αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι νωρίς για σενάρια.
Photo Credits: BCL