Ολυμπιακός και Μπασκόνια είναι κάθε άλλο παρά άγνωστοι. Θα βρεθούν αντιμέτωποι για 38η φορά στην ιστορία τους. Μια ιστορία που δίνει στους «ερυθρόλευκους» ένα σημαντικό προβάδισμα που μεταφράζεται σε ένα 22-15 και ένα 15-3 εντός έδρας. Οι Βάσκοι έχουν καταφέρει να φύγουν νικητές από το ΣΕΦ τρεις φορές. Δύο από αυτές τις φορές στοίχισαν στον Ολυμπιακό, καθώς ήταν ήττες που ήρθαν στα play offs της διοργάνωσης.
Η ζώνη του Ιβάνοβιτς
Η πρώτη φορά ήταν την παρθενική χρονιά της διοργάνωσης με την τότε Τάου να επικρατεί 78-72 (και στη συνέχεια 98-76 στη Βιτόρια). Η Μπασκόνια είχε κυριαρχήσει στο ζωγραφιστό(38-24 τα ριμπάουντ) με τον Βίκτορ Αλεξάντερ πρώτο σκόρερ με 18 πόντους και τον Φαμπρίτσιο Ομπέρτο να μαζεύει 12 «σκουπίδια». Στεφάν Ρισασέ (18) και Δημήτρης Παπανικολάου (16) ήταν οι πρώτοι σκόρερ για τους «ερυθρόλευκους» με τον Ντίνο Ράτζα να έχει 7 και 8 ριμπάουντ. Όπως παραδέχθηκε μετά το τέλος του αγώνα ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, προπονητής τότε των Βάσκων η επιθετική ζώνη με δύο πόιντ γκαρντ ήταν όλη η δουλειά καθώς «στόχος ήταν να περιορίσουμε τη δράση του Ράτζα. Αφήσαμε τον Παπανικολάου και τον Οικονόμου να σουτάρουν, έβαλαν πόντους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη ζημιά που μπορεί να κάνει ο Ράτζα. Αρχίσαμε με αυτή τη ζώνη και τελικά παίξαμε έτσι για 25’ γιατί έφερε το αποτέλεσμα που θέλαμε».
Λατινοαμερικάνικη σφραγίδα
Η δεύτερη φορά ήταν στα play offs του 2007. Η Τάου είχε επικρατήσει 95-89, αφήνοντας τον Ολυμπιακό έξω από το φάιναλ φορ του ΟΑΚΑ. Βασικοί... υπαιτιοι ο Λουίς Σκόλα και ο Τιάγκο Σπλίτερ με 20 και 18 πόντους αντίστοιχα και τον πρώτο να μαζεύει 10 ριμπάουντ και τον δεύτερο 9. Τομέας πάντως που σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει έξι χρόνια νωρίτερα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον πρώτο λόγο (46-32) με τον Μπουρούση να μαζεύει 13, διαπράττονας όμως και 22 λάθη! Οι τρεις πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που έκαναν και τα περισσότερα: Άκερ 19-6, Ντόμερκαν 17-4, Ματσιγιάουσκας 13-5. O Πίνι Γκέρσον έκανε λόγο «για νέα ομάδα που δεν επικοινωνεί ακόμη σωστά όπως η Τάου που έχει πολλούς παίκτες που παίζουν μαζί για χρόνια» και «ομάδα που έχει το χαμηλότερο μπάτζετ από όσες θα πάνε στο φάιναλ φορ». Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς πάλι ξεχώρισε τον Σέρχι Βιδάλ (13π) που «έκανε εξαιρετική δουλειά» και δήλωσε «ευτυχισμένος που θα επιστρέψω στην Αθήνα, καθώς εκτιμώ τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του». Τάου και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν στον ημιτελικό στο ΟΑΚΑ με τους «πράσινους» να επικρατούν 67-53 στο δρόμο για το τέταρτο ευρωπαϊκό τους με το 93-91 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Περισσότερες οι καλύτερες στιγμές
Ο Ολυμπιακός έχει να θυμάται αυτές τις δύο στιγμές, αλλά έχει να θυμάται πολύ περισσότερες ευχάριστες από τις αναμετρήσεις του με τους Βάσκους, με ξεκάθαρο στόχο να προσθέσει μία ακόμη, προκειμένου να εδραιωθεί στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας μαζί με Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Αναντόλου Έφες. Αν η προϊστορία μπορεί αν δείχνει κάτι, ο αγώνας του πρώτου γύρου φέτος μπορεί να δείξει περισσότερα. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να δίνει το στίγμα για το τι θα ακολουθούσε αφήνοντας το παρκέ της Φερνάντο Μπουέσα Αρένα με 23 πόντους και 11 ριμπάουντ, είχαν νικήσει 85-80.
Ο Βασίλης Σπανούλης έχει κάνει το ατομικό του ρεκόρ στις ασίστ απέναντι στην Μπασκόνια με 15 (2016), αλλά το ίδιο και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 9 (2011), ενώ ως ομάδα ο Ολυμπιακός έχει τα περισσότερα εύστοχα δίποντα απέναντι στους Βάσκους με 36 (2010), αλλά και τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα (2016).
Γενικότερα, η εικόνα του Ολυμπιακού φέτος δείχνει ομάδα που πατάει καλύτερα στα πόδια της και βρίσκει τον ρυθμό της, απέναντι σε μια Μπασκόνια που έχει το μεγαλύτερο δυνατό κίνητρο με το Φάιναλ Φορ να φιλοξενείται στην έδρα της την Άνοιξη, αλλά και πολλούς τραυματισμούς και ήδη μια αλλαγή προπονητή με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να επιστρέφει στη θέση του Πέδρο Μαρτίνεθ. Οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στο 10-6, ενώ οι Βάσκοι στο 7-9, ισόβαθμοι με Παναθηναϊκό και Ζαλγκίρις Κάουνας.