32.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Παπανικολάου: «Οι τελικοί θα κρίνουν αν είναι επιτυχημένη η χρονιά»

Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από το τέλος του δεύτερου τελικού στο ΟΑΚΑ και σε αντίθεση με ότι μπορεί να περίμενε κάποιος, ειδικά σε σύγκριση με άλλες εποχές και χρόνια, επικρατούσε ηρεμία. Η στενοχώρια που "κουβαλάει" η ήττα μαζί της ήταν εκεί -πως θα μπορούσε να λείπει;- άλλωστε, αλλά εκεί, έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού υπήρχε και ηρεμία. Όπως ψιθύρισε κάποιος «η ομάδα έχει πλέον την αυτοπεποίθηση και την πίστη πως η αποψινή ήττα από τον Παναθηναϊκό, δεν θα τη βγάλει από την πορεία της». Όχι πως θεωρούν και τίποτα δεδομένο, όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτή. Ο Κώστας Παπανικολάου μπορεί να έλειψε για λίγο, αλλά δεν έχει ξεχάσει πως είναι οι σειρές των τελικών ανάμεσα στις δύο ομάδες, ούτε τι σημαίνουν για την καθεμιά από αυτές. Όπως και ότι είναι απρόβλεπτες. Για την ώρα πάντως βλέπει πως μετράει πολύ ένα πράγμα, όταν γίνεται κουβέντα για το «σωστό» του πρώτου αγώνα και το «λάθος» του δεύτερου.

«Το σωστό του πρώτου παιχνιδιού ήταν πως στο τέλος του είχαμε το καθαρό μυαλό, στο τέλος ενός πολύ κακού αγώνα είναι η αλήθεια, να βγάλουμε τις άμυνες και να βάλουν τα παιδιά τα μεγάλα σουτ που μας έδωσαν τη νίκη. Είναι λοιπόν το «λάθος» του δεύτεορυ αγώνα. Είναι κάτι που δεν κάναμε σήμερα. Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που είχε το καθαρό μυαλό, έβαλε τα μεγάλα σουτ στο τέλος. Εμείς κάναμε κάποιες επιλογές που δεν θα έλεγα πως ήταν κακές, απλά δεν ήταν εύστοχες και κάπως έτσι γίνεται, όταν τα παιχνίδια είναι κοντά. Το ένα το πήραμε εμείς, το άλλο ο Παναθηναϊκός».

Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός κατέγραψε μια ιδιαίτερα σημαντική απουσία, αυτή του Βασίλη Σπανούλη με τον ίδιο τον "Παπ" να βγαίνει μπροστά σε πολλές περιπτώσεις, όπως έκαναν και άλλοι συμπαίκτες του όπως ο Γκριν ή ο Πρίντεζης για παράδειγμα: «Ο Βασίλης είναι ο παίκτης που ξέρεις ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να έχει κάποια ελευθερία παραπάνω, αφού όλες οι άμυνες προσαρμόζονται πάνω του και όλοι έχουν ως κύριο μέλημα να σταματήσουν αυτόν. Αυτό δημιουργεί ελεύθερα σουτ και ελεύθερους διαδρόμους για τους υπόλοιπους. Όταν δεν τον έχεις, πρέπει να βγουν άλλοι μπροστά, να πάρουν τις επιθέσεις και να κάνουν τη δουλειά που κάνει ο Βασίλης. Σίγουρα όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία όσο αυτός, γιατί αυτό τον έχει καθιερώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το κύριο μέλημα της ομάδας και πρέπει όλοι να κάνουν το καλύτερο για να πετυχαίνει».

Οι δύο αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν είναι αυτό που λέμε «αγώνες για highlights», αλλά από την άλλη έχουν πολύ δύναμη, πολλές μάχες και πολύ... σπρωξίδι. Σε μια εποχή που υπάρχει και η συσσωρευμένη κόπωση από μια δύσκολη χρονιά. Με τον Ολυμπιακό να έχει και το... εξτραδάκι του Final Four: «Ναι... Είναι γεγονός πως υπάρχει κόπωση, αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τις δύο ομάδες. Μιλάμε για το μεγαλύτερο στόχο που μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή μια ομάδα. Είναι ο μεγαλύτερος στόχος της χρονιάς το πρωτάθλημα για εμάς και πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Οπότε αυτομάτως ξέρεις πως πρέπει να τα δώσεις όλα, είτε είσαι κουρασμένος, είτε όχι. Πρέπει να τα αφήσεις όλα, γιατί αυτή η σειρά αγώνων θα κρίνει αν η χρονιά είναι επιτυχημένη ή όχι».

Μυστικά δεν υπάρχουν για τον Παπανικολάου βλέποντας προς τον τρίτο αγώνα. Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός για τον «Παπ» είναι η «βάση» του παιχνιδιού του: «Η άμυνά μας είναι οδηγός όλη τη χρονιά και αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να προσέχουμε σε κάθε παιχνίδι. Αυτό είναι που μας έχει δώσει μεγάλες νίκες. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε για μία ακόμη χρονιά συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι σ’ αυτό».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ