28.3 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Παπαθεοδώρου: ” Περήφανος που είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ “

Το όραμά του για τον ΠΑΟΚ εξέφρασε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος παρουσιάστηκε επίσημα ως προπονητής του "Δικέφαλου", παρόντων των Μπάνε Πρέλεβιτς και Νίκου Σταυρόπουλου, οι οποίοι μίλησαν για τους λόγους των επιλογών της διοίκησης.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι – και επίσημα πλέον – ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ. Από την Κηφισιά των μικρών κατηγοριών, την Εθνική ομάδα των Εφήβων και την Αστανά, ο 41χρονος τεχνικός αποτελεί τον εκλεκτό του Μπάνε Πρέλεβιτς και τον αντικαταστάτη του Σούλη Μαρκόπουλο. Κατά την παρουσίαση του, ξεκάθαρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, στοιχεία πουν τον χαρακτηρίζουν, τόνισε πως ο “Δικέφαλος του Βορρά” αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του, έσταξε μέλι για τον προκάτοχο του. Συγκεκριμένα, ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ μίλησε…

Για τους λόγους που αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ: “Νιώθω πάρα πολύ περήφανος, χαρούμενος που βρίσκομαι σ' αυτή τη θέση. Είναι για μένα πολύ μεγάλη τιμή για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί είμαι σ' έναν πολύ μεγάλο σύλλογο και σε μια ομάδα με ιστορία και παράδοση και η οποία αποτελείται από ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου και αγαπούν την ομάδα τους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στη δική μου θέση μέχρι πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν ο Σούλης Μαρκόπουλος για τον οποίον έχω μεγάλο σεβασμό και τον θαυμάζω γι' αυτά που έχει πετύχει στην καριέρα του και στον ΠΑΟΚ. Αντιλαμβάνομαι ότι το φορτίο στις πλάτες μου είναι βαρύ αλλά είμαι προετοιμασμένος και αποφασισμένος να δώσω όλο μου το 'είναι' για να πετύχει ο ΠΑΟΚ τους στόχους του”.

Για τον πως φαντάζεται και τι θέλει να πετύχει στον ΠΑΟΚ: “Ο πρώτος μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία νέα ομάδα που θα έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θα μπορεί να υποστηρίξει τη φιλοσοφία μας στο παιχνίδι αλλά και στην προπόνηση, στον τρόπο λειτουργία μας. Η μαχητικότητα, το πάθος, η αγωνιστικότητα είναι στοιχεία που θα πρέπει να βάλουμε ως βασικό στόχο σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα και η αθλητικότητα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε θέαμα στον κόσμο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τους στόχους μας. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων όσων νοιάζονται για τον ΠΑΟΚ και τον αγαπούν. Εμείς θα δουλέψουμε σκληρά, μεθοδικά, με συνέπεια και αυτοπεποίθηση και μεγάλο ενθουσιασμό. Το ότι με επέλεξε ο ΠΑΟΚ για μένα είναι ένα σημαντικό γεγονός και θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να πετύχει τους στόχους του. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ομάδας για τον τρόπο προσέγγισης και για την ευκαιρία να δουλέψω σε αυτή τη μεγάλη ομάδα”.

Για τους στόχους της ομάδας: “Ο βασικός είναι να δημιουργήσουμε ομάδα με κάποια χαρακτηριστικά. Ο βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη, να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, θέλουμε να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα προς τα πάνω. Στο Πρωτάθλημα ο στόχος είναι η 4άδα, στο Κύπελλο έτσι όπως είναι θέλουμε ίσως τον τελικό και στην Ευρώπη, πέρσι ο ΠΑΟΚ έφτασε στους “16” άρα αν κάνουμε το ίδιο θα είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με το υλικό που θα έχουμε”.

Για το ενδεχόμενο να συγκριθεί με τον Σούλη Μαρκόπουλο: “Το μέγεθος του κ.Μαρκόπουλου είναι πραγματικά μεγάλο αλλά δεν έχω να φοβηθώ κάτι. Έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά, ήρθα γνωρίζοντας ποιον θα αντικαταστήσω. Έχω αυτοπεποίθηση, έχω ανθρώπους που θα με στηρίξουν. Είναι βήμα στην καριέρα μου και θα βάλω όλες τις δυνάμεις μου”.

Για το ότι υπάρχει μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ που είναι επιφυλακτική με την αλλαγή: “Η παρουσία μου στην προπονητική έγινε με αργά και σταθερά βήματα και μου δίνει τη δυνατότητα να νιώσω σιγουριά ερχόμενος σε αυτήν την ομάδα. Αναγνωρίζω τη δυσκολία αλλά αν δεν ήμουν σίγουρος δεν θα έκανα αυτό το βήμα. Χρειαζόμαστε δουλειά, ταπεινότητα και όχι πολλά λόγια. Δεν με αγχώνει και είναι κατανοητό. Κάθε φορά που κλείνει ένας μεγάλος κύκλος κάποιου που έχει ταυτιστεί με μία ομάδα να αιωρείται ένα ερωτηματικό στην ατμόσφαιρα. Ήρθα να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά, ο κόσμος θα την κρίνει όταν τη δει. Κοιτάω μπροστά. Έχω δίπλα μου ανθρώπους που τους έχω εμπιστοσύνη. Στο τέλος της χρονιάς θα μπορούμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα”.

Για το πλάνο του: “Έχουμε χρόνο μπροστά μας και θα χρειαστεί να κάνουμε και άλλες κουβέντες με τη διοίκηση. Ήδη συμφωνούμε σε κάποια πράγματα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον ελληνικό κορμό, αυτή είναι προτεραιότητα. Θέλουμε παίκτες που θα έχουν φιλοδοξία και κίνητρο, θέλουμε να χτίσουμε κάτι καινούργιο και υπάρχει πλάνο για τα επόμενα χρόνια. Θα ενισχύσουμε την ομάδα με ξένους που θα μας δώσουν άλλα χαρακτηριστικά ώστε να δημιουργήσουμε κορμό. Υπάρχουν παίκτες στο μυαλό μας αλλά είναι νωρίς για στόχους”.

Ο Κασελάκης και οι άλλοι

Για τους συνεργάτες του τα σενάρια περί Κασελάκη: “Ο άμεσος συνεργάτης μου θα είναι ο Δημήτρης Μενουδάκος που ήταν συνεργάτης μου δύο χρόνια στην Κηφισιά και στην Αστάνα. Είναι εργατικός και του έχω εμπιστοσύνη. Οπως και ο Κώστας Χαραλαμπίδης αν και θα ήθελα να τον έχω παίκτη ακόμη. Οσο για τα παιδιά που έχουμε μία καλή επαφή και επικοινωνία, όλοι οι Ελληνες παίκτες που έχουν κίνητρο και θέλουν να ενταχθούν είναι στόχοι μας”.

Για την επιστροφή στην Ελλάδα μετά από ένα μόνο χρόνο στο εξωτερικό: “Το πέρασμα μου από το Καζακστάν έγινε για να μετρήσω τις δυνάμεις μου σε ένα Πρωτάθλημα δυστυχώς πιο ποιοτικό από το δικό μας σε παίκτες, ομάδες και οργάνωση. Όταν τελείωσε η χρονιά και επειδή ήμουν μακριά από την οικογένεια μου, ήξερα ότι θέλω να προχωρήσω. Η προσέγγιση του ΠΑΟΚ έπαιξε σημαντικό ρόλο, γιατί ήταν στόχος μου να έρθω, γιατί ξεχωρίζει στο μπασκετικό περιβάλλον. Ο τρόπος προσέγγισης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, η ζεστασιά που μου έδειξαν και η φιλοδοξία που έχει ο σύλλογος να μεγαλώσει έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο”.

Για το αν θα κρατήσει κάτι από τον ΠΑΟΚ του χθες: “Αντιμετώπισα τον ΠΑΟΚ επί μία 3ετία αλλά με διαφορετικές συνθέσεις. Τη χρονιά που τον αντιμετώπισα στα πλέι οφ νομίζω ήταν η καλύτερη χρονιά του ΠΑΟΚ. Είχε καλό υλικό, εμπειρία και ενθουσιασμό. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Ο τρόπος λειτουργίας του με ιντριγκάρει και θέλω να κρατήσω κάποια πράγματα”.

Για τα ματς με την ΤΣΣΚΑ, όταν ήταν προπονητής της Αστανά: “Νταν ένα μικρό φροντιστήριο σε όλες τις απόψεις. Παίζει ολοκληρωτικό μπάσκετ και ας μην πήρε φέτος την Ευρωλίγκα. Έχει παίκτες με ποιότητα και προπονητική προσέγγιση με μεγάλη επίδραση του κόουτς Ιτούδη”.

Για την απουσία του κόσμου του ΠΑΟΚ από το γήπεδο είπε: “Όλοι γνωρίζουμε τη δυναμική του κόσμου της ομάδας. Όσες φορές ήρθαμε υπήρχε συγκεκριμένος κόσμος, θέλουμε να βοηθήσει την ομάδα γιατί θέλουμε γεμάτο γήπεδο. Θέλουμε όμως να το προκαλέσουμε και όχι να παρακαλέσουμε. Θέλουμε να ερεθίσουμε τον κόσμο για να έρθει. Έχω την πεποίθηση ότι θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον κόσμο, σιγά σιγά αλλά σταθερά. Αν τα καταφέρουμε θα σημαίνει ότι θα έχουμε παρουσιάσει”.

Για τις ανανεώσεις των Κλάντον και Πέινερς: “Και οι δύο είχαν σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Επειδή έχουν γίνει όλα σχετικά γρήγορα, η ομάδα έκανε κάποιες προτάσεις. Θα δούμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Ο Τσόχλας είχε μια ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα και είναι ένα παιδί για τον οποίον έχω ακούσει πολλά καλά λόγια. Ο Χρυσικόπουλος έχει κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην καριέρα του. Στην Κηφισιά τελείωσε τη χρονιά δίχως τραυματισμό. Είχε κακές και κακές στιγμές, αλλά η παρουσία του πέρυσι στον ΠΑΟΚ ήταν βήμα μπροστά για τον ίδιο. Έχει ποιότητα και μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Ο Κόνιαρης είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα. Ήταν τυχερός-άτυχος λόγω του τραυματισμού του. Λειτούργησε πέρυσι σ' ένα περιβάλλον όπου με την υποστήριξη όλων κέρδισε πολλά κι έγινε βασικός παίκτης του ΠΑΟΚ. Για μένα είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστώ και πάλι μαζί του γιατί τον θεωρώ κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ”.

Σχέση και αγάπη χρόνων, αυτή με τον Κόνιαρη

Για τον Κόνιαρη και το περιστατικό που είχε λάβει χώρα πριν χρόνια. “Δεν θέλω να πω σε ποιο επίπεδο ακριβώς είναι η σχέση μας. Ο Αντώνης πέρυσι είχε συμφωνήσει να έρθει στην Αστάνα πριν παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ. Και ήταν 19 χρονών. Για λόγους που αφορούσαν την προηγούμενη ομάδα του δεν κατάφερε να έρθει αλλά πιστεύω ότι μπορείτε να καταλάβετε τη σχέση που υπάρχει. Σε κάθε επαγγελματική σχέση υπάρχει η φθορά. Οι απαιτήσεις του προπονητή, το παράπονο του παίκτη αλλά αν υπάρχει και αγάπη όλα ξεπερνιούνται”.

Για το μπάτζετ: “Για να είμαι εδώ είναι κάτι που με άφησε ικανοποιημένο. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά και σκληρά”.

Για το αν τον αγχώνει κάτι: “Η προπονητική είναι δουλειά που έχει απαιτήσεις, άρα άγχος υπάρχει κάθε μέρα, είτε η ομάδα λέγεται Κηφισιά, μία συνοικιακή ομάδα, με περιορισμένη πίεση, είτε λέγεται ΠΑΟΚ που κουβαλάει κόσμο, παράδοση και κόσμο. Άγχος υπάρχει αλλά για επιτυχία. Υπάρχει κυρίως την ώρα του αγώνα, τώρα είμαστε σε φάση του να δημιουργήσουμε κάτι. Έκανα μια βόλτα στους χώρους του γηπέδου. Είχα μία αίσθηση για την οργάνωση του γηπέδου μπορώ να πω ότι είναι ένας μικρός παράδεισος για έναν αθλητή αυτό που έφτιαξαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Γύρισα μέρη και δεν συνάντησα κάτι ανάλογο, τόσο οργανωμένο στη λεπτομέρεια, είναι κάτι που μου άρεσε πολύ”.

Για τη λογική των επιλογών παικτών ο Ηλίας Παπαθεοδώρου: “Δεν θα βάλω καλούπια στους παίκτες, αν θα πάρουμε νέους ή μπαρουτοκαπνισμένους. Θα χτίσουμε κάτι ανάμεσα στις δύο ηλικίες. Εχουμε τρεις παίκτες και των τριών κατηγοριών, τον Κόνιαρη, τον Χρυσικόπουλο και τον Μαργαρίτη. Αν βρεθεί βέβαια κάποιος παίκτες που θα μπορεί να μας βοηθήσει, θα αρνηθούμε”.

Για το αν πάει σε δοκιμασμένες λύσεις: “Δεν μπορώ να απαντήσω ξεκάθαρα. Θέλουμε να κάνουμε καλές επιλογές. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου. Αν κάποιο παιδί που τελείωσε το κολέγιο ή έχει εμπειρία στη λίγκα και έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί μαζί μας, θα είναι στόχο μας. Είμαστε ανοιχτοί, θέλουμε ανθρώπους με φιλοδοξία και κίνητρο”.

Για τις παράλληλες υποχρεώσεις του στην Εθνική: “Στην Αθήνα θα γίνει η προετοιμασία και στην Κρήτη το τουρνουά. Υπάρχει πλάνο να υποστηρίξει αυτή την κατάσταση”.

Αν είχε κάποιο πρότυπο προπονητικά: “Υπάρχουν πολλοί που επηρέασαν τη σκέψη μου και τον τρόπο που θα ήθελα να ακολουθήσω. Ελληνες και ξένοι. Ο καθένας έχει άλλη προσέγγιση της προπονητικής, υπάρχουν πράγματα για να πάρεις από τον καθένα. Ο τρόπος που πορεύτηκε ο Ομπράντοβιτς για παράδειγμα. Έχουμε αναπτύξει όμως τον Έλληνα προπονητή, είχαμε δύο προπονητές στο φάιναλ φορ φέτος και πέρσι. Δεν έχουμε δημιουργήσει την σχολή μας αλλά έχουμε κερδίσει τον σεβασμό στην Ευρώπη, δυστυχώς περισσότερο από όσο εδώ”.

Σταυρόπουλος: "Εργασιομανής και φιλόδοξος ο Παπαθεοδώρου"

Στο πλευρό του Ηλία Παπαθεοδώρου βρέθηκε ο Νίκος Σταυρόπουλος με τον Γενικό Διεθυντή της ΚΑΕ να αναφέρεται στις δυσκολίες που υπήρξαν αναφορικά με τις αλλαγές στον πάγκο της ομάδας: "Ευχαριστώ στον Σούλη Μαρκόπουλο που δουλέψαμε μαζί οχτώ χρόνια. Τον ευχαριστώ θερμά μέσα από την καρδιά μου. Η προπονητική διαδικασία είναι δύσκολη, κάποιος φεύγει σε μία μέρα και κάποιος σε 10 χρόνια. Αυτή είναι η διαδικασία που εγώ αρνήθηκα. Κάθε πρόσωπο αφήνει το στίγμα και την ιστορία του, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει. Αποφασίσαμε από κοινού να πάμε στο επόμενο βήμα, σε μία λύση ενός προπονητή με φρέσκο πρόσωπο με πιθανά φρέσκες ιδέες. Πριν από ένα μήνα δέχτηκα τηλέφωνο από τον ατζέντη του και του είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση γιατί είχαμε προπονητή. Του είπα όμως ότι είναι προπονητής που μας ενδιαφέρει. Πήρα πληροφορίες για έναν σκληρό, εργασιομανή και φιλόδοξο προπονητή. Στοιχεία που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η επιλογή μας είναι η καλύτερη. Είναι επιλογή που θα στηρίξουμε όπως κάναμε με τον Σούλη Μαρκόπουλο. Μοναδικός στόχος είναι να πάει ο ΠΑΟΚ καλά. Καλωσορίζω τον Ηλία, του εύχομαι καλή δουλειά και να αισθανθεί όμορφα γιατί εμείς αγαπάμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση μας στις κακές στιγμές για να φτάσουμε τον ΠΑΟΚ εκεί όπου ονειρευόμαστε”.

 

 

Photos: eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ