Το Παλαιό Φάληρο καμαρώνει στην κορυφή του 1ου ομίλου νότιος της Γ 'Εθνικής, έχοντας μάλιστα το αβαντάζ απέναντι στους υποψήφιους αντιπάλους του για άνοδο.
Έτσι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η χρονιά και καταμετρηθούν οι βαθμολογίες μετά το τέλος της καραντίνας θα είναι ο πρώτος από τον συγκεκριμένο όμιλο που θα ανέβει στην Β' Εθνική. από την απουσιάζει από την σεζόν 2008-2009. Τι γίνεται όμως αν η αγωνιστική περίοδος 2019-2020 θεωρηθεί ως «μη γενόμενη»; Λύση στον γόρδιο αυτό δεσμό φαίνεται πως έχει ο τεχνικός της ομάδας του ΑΟΠΦ, Αλέξης Παπαδάτος και την αναλύει στο basketa.gr.
Ο ΑΟΠΦ αυτή τη στιγμή είναι πρώτος στο πρωτάθλημα του 1ου ομίλου νότου της Γ Εθνικής, σε περίπτωση που θεωρηθεί το πρωτάθλημα ως μη γενόμενο, πιστεύεις ότι πάει στράφι όλη η φετινή προσπάθεια;
«Έχει σταματήσει το πρωτάθλημα, όπως έχει σταματήσει και εμείς καλώς η κακώς είμαστε στην πρώτη θέση. Το «χρονιά μη γενόμενη» είναι κάτι, το οποίο δεν στέκει πουθενά. Δεν έχουμε παίξει πέντε παιχνίδια για να πω ότι η χρονιά είναι «μη γενόμενη». Έχουμε παίξει ένα μεγάλο όγκο παιχνιδιών, έχουμε παίξει 17 παιχνίδια, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά για να δείξουν τι συμβαίνει στο πρωτάθλημα. Ξέρουμε ποιες ομάδες διεκδικούν για πάνω και ποιες είναι για κάτω. Ο χαρακτηρισμός «μη γενόμενος» σ' ένα πρωτάθλημα που το Φάληρο ή η Κόρινθος η το Ληξούρι έχουν επενδύσει κάποια λεφτά και έχουν μια θέση τέτοια στην βαθμολογία που τους δίνει κάτι και να τους πεις ότι, ότι κάνατε το πετάτε στα σκουπίδια δεν είναι σωστό. Το «μη γενόμενη» σημαίνει ότι δε θα αμειφθεί κανένας παίκτης από εδώ και πέρα ότι και να γίνει. Πολλές ομάδες θα βρουν και ευκαιρία, αν χρωστάνε κάποια λεφτά να μην τα δώσουν, γιατί σου λέει είναι μια χρονιά που δεν έχει γίνει. Το μη γενόμενη δεν υπάρχει για εμένα. Θα είναι κάτι πάρα πολύ κακό. Η γνώμη μου είναι, αν δεν συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, με βάση τη βαθμολογία που υπάρχει τώρα να δούνε ποιοι ανεβαίνουν και ποιοι πέφτουν, ή τουλάχιστον ποιοι ανεβαίνουν. Το ποιοι πέφτουν είναι άλλο θέμα, γιατί εξαρτάται από τι θα γίνει στα πρωταθλήματα γενικά. Αν γίνει η Α2 δυο όμιλοι και όλα αυτά».
Θεωρείς ότι θα ξανά κινήσουν τα πρωταθλήματα;
«Το να σταματήσει η καραντίνα και να πει η ομοσπονδία ή το κράτος ή όποιος είναι αρμόδιος πήγαινε να παίξετε είναι το εύκολο του θέματος. Μπορούμε να παίξουμε και Μάϊο και Ιούνιο. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια αποχή τουλάχιστον 45 μέρες, δεν μιλάμε για μια απλή αποχή, που ο αθλητής θα πάει να τρέξει εύκολα, θα παίξει τις ρακέτες του, θα έχει αθλητικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα του και θα κάνει πράγματα ή θα πάει σε ένα ανοιχτό να παίξει μπάσκετ. Μιλάμε για μια αποχή, κλεισμένος στο σπίτι, άρα δεν είναι μια απλή αποχή. Ουσιαστικά ότι δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα, προπόνηση μέσα στο καλοκαίρι, προπόνηση μέσα στη χρονιά, αυτή τη στιγμή έχει μηδενιστεί. Οπότε θα ξεκινήσουμε Μάιο μήνα, ή όποτε ξεκινήσουμε, από τη βαθμολογική θέση που έχουμε, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι θα γίνει τις τελευταίες αγωνιστικές θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η τύχη όχι αυτό που έχεις χτίσει όλη τη χρονιά. Είναι κάτι που θα αρχίσει από το μηδέν για όλους και το άλλο είναι ότι δεν ξέρω κατά πόσον είναι εύκολο στους αθλητές να τους πεις μπες μέσα και παίξε και ένα και δυο παιχνίδια που έχει ακουστεί, όταν και θα δουλεύουν και θα έχουν και την καταπόνηση στην Γ' Εθνική. Ξέρουμε ότι το συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν είναι επαγγελματικό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παίκτες να κάνουν και δεύτερη δουλειά. Πόσο θα μπορέσουν από εκεί που είναι σ έναν καναπέ χωρίς να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο να μπουν να παίξουν δυο παιχνίδια την βδομάδα, να ξεκινήσουν να δουλεύουν, που αυτό δίνει μια πολύ μεγάλη επικινδυνότητα να γίνουν πολλοί τραυματισμοί και σοβαροί τραυματισμοί. Αν ξεκινήσουν λοιπόν τα πρωταθλήματα πάμε στην τύχη πλέων. Το άλλο σοβαρό είναι οι τραυματισμοί που μπορούν να προκύψουν. Άρα για μένα αυτή τη στιγμή είναι πιο αξιόπιστο και πιο σωστό να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, το οποίο να προκύψει από την πορεία του πρωταθλήματος που είναι τα 2/3 του πρωταθλήματος, παρά να μπούμε σε μια διαδικασία που μέσα σε δέκα μέρες θα πρέπει να κάνουμε προετοιμασία προκειμένου να μπούμε και να παίξουμε αγώνες. Το θεωρώ λίγο δύσκολο. Θα μας δώσουν να κάνουμε είκοσι μέρες προετοιμασία; Και πάλι δεν είναι το ίδια αλλά κάτι είναι».
Πως μπορεί ένας προπονητής και ένας παίκτης να επιστρέψει πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς, μετά από όλη αυτή την κατάσταση;
«Για τους προπονητές είναι λίγο πιο εύκολο, γιατί ουσιαστικά δίνουν εντολές προκειμένου να παίξουν οι άλλοι. Αλλά και για εμάς είναι κάτι πρωτόγνωρο γιατί ξαφνικά θα πάρουμε μια ομάδα, την οποία είχαμε δουλέψει και ξέραμε τι έκανε μέσα στο γήπεδο, είχαμε φτάσει με μια κατάσταση που ξέραμε αν η ομάδα μας είναι καλά δεν είναι ή οτιδήποτε, τι είχαμε ανάγκη, είχαμε μια εικόνα και θα πάμε ξαφνικά σε μια ομάδα που είναι δικιά μας αλλά στην πραγματικότητα δεν θα είναι αυτό που αφήσαμε. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και εμείς στο τι έχει κάνει ο καθένα μέσα στο σπίτι του. Εγώ έχω δώσει ένα πρόγραμμα και μπορεί ο ένας αθλητής να μην έχει κάνει τίποτα, ο άλλος να έχει κάνει πολλά περισσότερα. Δεν ξέρεις πως θα ανταποκριθούν μέσα στις ομάδες. Όλο αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει χαθεί. Έχει χαθεί η φυσική κατάσταση στο 100% έχουν χαθεί τα πάντα. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο και εμείς να προσαρμοστούμε στους καινούριους παίκτες που θα έχουμε, από θέμα φυσικής κατάστασης και αντοχής μέσα στο παιχνίδι, θα πρέπει να αλλοιώσουμε το παιχνίδι μας, γιατί με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό λέω ότι κάποια πράγματα θα πάνε και στην τύχη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και ευχόμαστε ότι οι παίκτες μας στην καραντίνα που είναι να έχουν ασχοληθεί με τον εαυτό τους όσο περισσότερο μπορούν. Που και πάλι δεν μπορεί να ισοφαρίσει την μπασκετική προπόνηση που κάνεις μέσα στο γήπεδο. Την ομαδική προπόνηση και το ομαδικό κομμάτι. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και κάτι πρωτόγνωρο που μπορεί να λέμε θεωρίες τώρα και να μη ξέρουμε τι θα γίνει στην πράξη. Εμένα αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι ότι μπορεί να υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί και σοβαροί τραυματισμοί, όχι μόνο στην ομάδα μου, μακριά από εμάς, αλλά σε όλες τις ομάδες. Δεν μπορείς μετά από δυο μήνες απουσίας ξαφνικά να πεις εύκολα στους παίκτες μπείτε μέσα και παίξτε απλά για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα και να πούμε ότι κάναμε την δουλειά μας».
Θεωρείς ότι μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση εν μέσω μιας αγωνιστικής σεζόν, είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
«Αυτό τώρα δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί η δεν μπορεί να γίνει. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο να βολευτούν όλοι, δηλαδή και κάποιες ομάδες να ανέβουν που αυτή τη στιγμή έχουν δείξει ότι άξια βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και κάποιες ομάδες να μην πέσουν γιατί μπορεί να σου πει κάποια ομάδα ότι είμαι τρίτος από το τέλος έχω όμως λιγότερα παιχνίδια. Γιατί να πέσω κατηγορία. Είναι διάφορα. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυθούν αυτά τα θέματα. Το θέμα είναι στην πορεία, αυτοί που θα σκεφτούν να κάνουν κάτι τέτοιο είναι να δούνε και το μετά. Δηλαδή να δουν όχι μόνο την επόμενη χρονιά αλλά και τις επόμενες που ακολουθούν. Ουσιαστικά το να σπάσεις την Α2 σε δυο ομίλους αποδυναμώνεις και την Α2. Θα ανέβουν πολλές ομάδες που δεν μπορούν να σταθούν στην Α2, από την άλλη μπορεί να είναι πολύ καλύτερο στο οικονομικό κομμάτι, που αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει στο οικονομικό κομμάτι μετά την καραντίνα. Και δεν ξέρουμε τι μπάτζετ θα έχουν οι ομάδες μετά την καραντίνα, γιατί ξέρουμε ότι έχουν χαθεί πολλά έσοδα από παντού. Άρα είναι λίγο έτσι λίγο αλλιώς. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά, για το τι πρέπει να γίνει χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Δηλαδή θέλουμε περισσότερο μια Α2 δυνατή που να πλησιάζει την Α1 ή θέλουμε άλλη μια Β Εθνική με λίγο περισσότερη αξία προς τα πάνω».
Σε περίπτωση που η Α2 «σπάσει» σε βορρά και νότο πιστεύεις ότι η κατηγορία που θα πληγεί περισσότερο θα είναι η Γ Εθνική;
«Όντως. Γιατί ουσιαστικά στην Γ' Εθνική θα ανέβουν ομάδες που δεν θα μπορούν να σταθούν. Θα γίνει το πρωτάθλημα ακόμα πιο αδύναμο σε κάποια θέματα. Βλέπουμε δηλαδή κάποιες ομάδες που ανεβαίνουν για να ανέβουν, χωρίς να έχουν τη δυναμική να κρατηθούν, γιατί δεν έχουν τα οικονομικά ή γιατί είναι σε νησιά ή γιατί είναι σε επαρχία που δεν μπορούν να το υποστηρίξουν. Αυτό είναι λογικό, όταν αποδυναμωθεί η Α2, γιατί θα αποδυναμωθεί γιατί είναι άλλο να έχεις 14 ομάδες και άλλο να έχεις 28 ή 32 στην Α2, γιατί θα πάρει τις καλές τις Β' Εθνικής, η οποία με τη σειρά της θα πάρει τις καλές τις Γ' Εθνικής και αυτή ουσιαστικά θα πάρει τις καλές ομάδες που αγωνίζονται στα τοπικά. Έτσι ουσιαστικά θα παίζουν πιο πολλές ομάδες στις εθνικές κατηγορίες αλλά έτσι θα πέσει το επίπεδο των εθνικών κατηγοριών. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να το δούμε λίγο πιο σοβαρά για να δούμε, τι θέλουμε. Το ένα είναι το οικονομικό και το άλλο το μπασκετικά».