27.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΠΑΟ για ΟΑΚΑ και το δίλημμα της Πολιτείας

Μπορεί η ΚΑΕ να συντάχθηκε τελικά με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ και να συναίνεσε στη μετεγκατάσταση του Παναθηναϊκού στου Γουδή, ωστόσο την περίπτωση του ΟΑΚΑ δεν την εγκατέλειψε τελείως. Αντιθέτως, αποφάσισε να την ενεργοποίησει προκειμένου να λύσει το γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας μπάσκετ. Για το λόγο αυτό ζήτησε επισήμως από την Πολιτεία την αποκλειστική χρήση του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ!

Το θέμα δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα sdna.gr αποκαλύπτοντας ότι σήμερα Πέμπτη 23/3 έγινε συνάντηση επί τούτου στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού. Ο υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης, άκουσε τον γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Παναγιώτη Τριαντόπουλο, να του μεταφέρει το αίτημα για παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του γηπέδου για 99 χρόνια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και να του παρουσιάζει ταυτόχρονα το πλάνο αξιοποίησης που έχει καταρτίσει ο Παναθηναϊκός.

Η λέξη-κλειδί από όσα διαβάσατε παραπάνω είναι το "αποκλειστική". Ο Παναθηναϊκός θέλει να είναι ο μόνος κάτοχος και νομέας του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ προκειμένου να το εκμεταλλευτεί όπως αυτός νομίζει, έναντι ετήσιας αποζημίωσης ύψους ενός εκατομμυρίου Ευρώ, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, οι οποίες πάντως μάλλον δεν είναι ακριβείς. Διότι φαίνεται πως το ποσό που δίνουν οι "πράσινοι" είναι αρκετά πιο μικρό.

Ο υφυπουργός άκουσε με προσοχή το αίτημα του Παναθηναϊκού και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του basketa.gr, η Πολιτεία αντιμετωπίζει ένα αρκετά σοβαρό δίλημμα όσον αφορά την αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων με αυτόν τον τρόπο, με την παραχώρησή τους δηλαδή σε ανώνυμες αθλητικές εταιρείες (υπάρχει αντίστοιχο αίτημα της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το ΣΕΦ, που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι).

Από τη μια μεριά έχει καταστεί σχεδόν επιτακτική η ανάγκη να πετάξει το κράτος από πάνω του εγκαταστάσεις, που έχουν πολύ μεγάλο κόστος συντήρησης και δεν μπορεί να κάνει απόσβεσή του με τίποτα. Γι΄αυτό και συζητά αιτήματα, όπως αυτό του Παναθηναϊκού. Από την άλλη πλευρά, αν δεχθεί η Πολιτεία να παραχωρήσει το κλειστό του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό ή το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό, μαζί φυσικά με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις τους, τότε όποιες ομοσπονδίες χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις (μεταξύ αυτών και η ΕΟΚ στο ΟΑΚΑ), θα πρέπει να αποχωρήσουν και να αναζητήσουν αλλού στέγη. Μεγάλο πρόβλημα αυτό, που μπορεί να ξεσηκώσει θύελλα εύλογων αντιδράσεων.

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα όσον αφορά το ΟΑΚΑ. Καθώς έχει ήδη μεταβιβαστεί στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκποιηθεί, εφόσον βρεθεί επενδυτής να αγοράσει το σύνολο των εγκαταστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, ποια θα είναι η τύχη της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης στον Παναθηναϊκό; Μήπως θα τιναχθούν όλα στον αέρα;

Και είναι και η ΑΕΚ... 

Στο θέμα του ΟΑΚΑ εμπλέκεται και η ΑΕΚ, η οποία επίσης χρησιμοποιεί το κλειστό για τους αγώνες της. Αν παραχωρηθεί η αποκλειστική χρήση του στον Παναθηναϊκό, τότε η Ένωση θα πρέπει να φύγει. Αλλά να πάει πού; 

Στη ΑΕΚ τηρούν σιγήν ιχθύος προς το παρόν περιμένοντας να δουν ποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν. "Αν είναι να φύγουμε πάντως, πρέπει να μας βρουν ένα γήπεδο για να πάμε", έλεγαν κάποιοι στην ΚΑΕ την Πέμπτη, επαναφέροντας εμμέσως το θέμα του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ. Μετά το θόρυβο που ξεσήκωσε αυτό το θέμα όταν δημοσιοποιήθηκε, τώρα έχει "παγώσει", ωστόσο αν προχωρήσει το αίτημα του Παναθηναϊκού, τότε είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η Πολιτεία θα το δει με άλλο μάτι, με όλες τις επιφυλάξεις και τα διλήμματα που αναφέραμε και πιο πάνω. Άλλωστε η ΑΕΚ έχει ζητήσει μία ακόμα αθλητική εγκατάσταση που ανήκει στο κράτος, το κλειστό του Γαλατσίου, αλλά ούτε εκεί έχει δει προκοπή.

Σε κάθε περίπτωση, αν η Κυβέρνηση κάνει δεκτό το αίτημα του Παναθηναϊκού και παραχωρήσει άμεσα τη χρήση του κλειστού του ΟΑΚΑ σε αυτόν, θα πρέπει να βρεθεί και μία λύση για την ΑΕΚ. Αυτό που διαρρέει είναι ότι για την επόμενη χρονιά θα μπορεί να χρησιμοποιεί το γήπεδο μαζί με τον Παναθηναϊκό, αφού οι διαδικασίες παραχώρησης δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τόσο γρήγορα. Αλλά στην ΑΕΚ αναζητούν κάτι πιο μόνιμο, όπως είναι φυσικό...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ