23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ και… ομογένεια: Από τον Κόρφα στον Μήτρου-Λονγκ

Οι εποχές που παιδιά από την ελληνική ομογένεια έψαχναν την τύχη τους στο ελληνικό μπάσκετ, μοιάζουν πολύ μακρινές. Το ίδιο βέβαια και εκείνες στις οποίες οι ελληνικές ομάδες χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο προκειμένου να ενισχυθούν και σε αυτά ήταν η φάμπρικα παραγωγής «ομογενών», εκείνων που τότε χαρακτηρίζονταν και... εξώγαμα. Η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ είχε στο ρόστερ του έναν ομογενή, με ή χωρίς εισαγωγικά, χάνεται στο millenium. 20 χρόνια μετά φέρνει έναν παίκτη που μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

 


Ο Ελάιτζα Μήτρου-Λονγκ μπορεί στα χαρτιά να μην θεωρείται ακόμη συμπατριώτης μας, να μην έχει δηλαδή την ελληνική ιθαγένεια οπότε μέχρι νεοτέρας να πρέπει να αγωνίζεται ως Καναδός, όμως είναι περισσότερο Έλληνας από πολλούς άλλους που έπαιξαν μπάσκετ ως Έλληνες, αφού η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν ισχύει αυτό τυπικά, μπορεί να θεωρείται μέρος της λίστας των παικτών που φόρεσαν τα ασπρόμαυρα έχοντας διπλή υπηκοότητα, ήταν αυτό που λέμε ομογενείς.

 


Ο απόφοιτος του UNLV γίνεται ο πρώτος που έρχεται από τον Καναδά, αφού από το 1986 μέχρι σήμερα, φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ επτά Έλληνο-Αμερικανοί, ένας Ελληνο-Ρουμάνος και ακόμη δύο παίκτες από τη Σερβία και ένας από τη Ρωσία. Θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα ένας ακόμη Σέρβος και ένας Σλοβένος, ωστόσο ο Μίλαν Ρέλιτς και ο Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα για χάρη και χάρη στον ΠΑΟΚ, δεν έπαιξαν ποτέ γι' αυτόν....

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ