11.2 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Παναθλητικός: Μοντέλο λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη

Τελικά ο δρόμος προς την επιτυχία δεν προϋποθέτει απαραίτητα την παρουσία ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα. Ο Παναθλητικός είναι ένας σύλλογος που παρότι δεν ανήκει στους λεγόμενους «μεγάλους» της Θεσσαλονίκης όχι απλά επιβιώνει αλλά κατορθώνει να πρωταγωνιστεί και να αποτελεί μοντέλο με τον τρόπο λειτουργίας του.

 

Με τη γυναικεία ομάδα του να στέκεται ανταγωνιστική στην Α1 έχοντας ίσως το μικρότερο μπάτζετ της κατηγορίας και την ανδρική να μετράει τέσσερις συνεχόμενες ανόδους συμπεριλαμβανομένης και της διαφαινόμενης φετινής, ο Παναθλητικός εύλογα δημιουργεί το εξής ερωτηματικό: Πως τα καταφέρνει; Ο Βασίλης Πρασσάς ένας δηλωμένος μπασκετάνθρωπος με θητεία σε πάγκους ομάδων των «μικρών» εθνικών κατηγοριών είναι η «ψυχή» της ομάδας των Συκεών Θεσσαλονίκης και ο καταλληλότερος για να εξηγήσει το φαινόμενο «Παναθλητικός» στο basketa.gr…

 

 

-Πόσα χρόνια ασχολείστε με την ομάδα και πως πήρατε την απόφαση να κάνετε ένα τέτοιο εγχείρημα;

 

«Πήγα στην ομάδα πριν 2,5 χρόνια μετά από αρκετά χρόνια στον Ερμή Λαγκαδα. Κατάγομαι από τις Συκιές, στην ομάδα αγωνίζεται η κόρη μου οπότε κάπως έτσι πήρα την απόφαση. Ο σύλλογος οργανώθηκε το ανδρικό, στο γυναικείο αλλά και στο κομμάτι των ακαδημιών. Από πέρσι οργανώθηκαν οι υποδομές και βάλαμε στόχο την πρόοδο των μεγάλων τμημάτων και τη δημιουργία μοντέλου με την προσέλκυση γνωστών αλλά μικρομεσαίων εταιριών ώστε ο σύλλογος να μην εξαρτάται από τις προσπάθειες ενός ή δύο ανθρώπων».

 

-Η τοπική κοινωνία των Συκεών βοηθάει με τον τρόπο της;

 

«Οι χορηγίες που έχουμε είναι αποτέλεσμα των προσωπικών γνωριμιών μου. Δημιουργήσαμε ένα μοντέλο προβολής και τμήμα μάρκετινγκ αλλά μας βοήθησε βέβαια και η πρόοδος των ομάδων μας. Το ανδρικό ανέβηκε πέρσι στη Γ’ Εθνική και το γυναικείου που αγωνίζεται στην Α1. Θεωρώ σημαντικό όμως το ότι πετύχαμε μια πολύπλευρη ανάπτυξη αφού τα παιδιά των ακαδημιών μας ήταν πριν δύο χρόνια περίπου 70 και τώρα είναι 280.

 

Ο Βασίλης Πρασσάς δεξιά με τον πρόεδρο του συλλόγου κ.Γιαρένη και τους διοικητικούς παράγοντες της ανδρικής ομάδας κ.κ. Ιατρού και Κεχαγιά

 

Τα λειτουργικά έξοδα και οι βοήθειες

 

Όλα αυτά δε σημαίνουν πως ο Παναθλητικός λειτουργεί στο ιδανικότερο και χωρίς προβλήματα περιβάλλον: «Το βασικότερο είναι οι ώρες προπονήσεων γιατί έχουμε μεγάλες ανάγκες. Ο δήμος βοηθάει αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα» λέει ο Βασίλης Πρασσάς που προσθέτει: «Έχουμε πολλά τμήματα, θεωρώ τα περισσότερα στην πόλη μετά τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Κάνουμε πολλά ταξίδια και αυτά καλύπτονται με δικά μας έξοδα όπως και τα λειτουργικά των εντός έδρας αγώνων.  Ένα παιχνίδι του γυναικείου για παράδειγμα μας κοστίζει 250€». Ποιο είναι το αντίβαρο σε αυτά; «Πέραν των χορηγιών έχουμε και 220 εισιτήρια διαρκείας που αφορούν τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία ομάδα μας. Σε όλα αυτά είναι πολύτιμη η βοήθεια του Χρόνη Κεχαγιά και του Δημήτρη Ιατρού που είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες και δεν είναι δίπλα μας μόνο ως χορηγοί αλλά και ως μέλη του συλλόγου αφού ήταν παλαιότερα παίκτες του. Θα ήθελε παράλληλα να σταθώ και στην προσφορά του Γιώργου Γιαρένη που είναι έμπειρος παράγοντας, προσέλκυσε νέα παιδιά και παράγοντες στον σύλλογο τον οποίο κράτησε στα δύσκολα χρόνια»

 

-Αυτό που κάνει τον Παναθλητικό να ξεχωρίζει είναι η συνύπαρξη δύο πολύ ανταγωνιστικών τμημάτων μπάσκετ, το γυναικείο και το ανδρικό που πρωταγωνιστούν. Πόσο δύσκολη είναι διοικητικά και οικονομικά αυτή η συνύπαρξη σε αυτό το επίπεδο;

 

«Η ομάδα του γυναικείου έχει ιστορία 20 χρόνων, θεωρείται κοιτίδα για τον σύλλογο. Η συνύπαρξη δημιουργεί πρόβλημα μόνο ως προς τις ώρες προπονήσεων. Μιλάμε για μια αρμονική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν άριστες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των δύο ομάδων» είπε αλλά παραδέχτηκε: «Όσο έρχονται επιτυχίες όλα πάνε καλά, μπορεί να βρούμε προβλήματα αλλά όλα αντιμετωπίζονται. Εμείς παραμένουμε ρομαντικοί με το μπάσκετ».

 

 

-Το ανδρικό έχει πολύ καλές πιθανότητες για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Αν αυτό συμβεί είστε έτοιμοι να αντέξετε τις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης κατηγορίας;

 

«Η φετινή χρονιά ήταν μεγάλη έκπληξη και για εμάς. Δεν περιμέναμε τέτοια πορεία, είμαστε σχεδόν με το ένα πόδι στη Β’ Εθνική. Πρέπει να αυτοκτονήσουμε για να μην το κάνουμε. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η έκπληξη είναι προϊόν που έχει υγεία, η διατήρηση του κορμού και ενίσχυση με παιδιά του δίνουν αξία. Είναι τελικά αυτονόητη η χημεία και υγεία που βγάζουν και έτσι υπάρχει πρόοδος.

 

Όταν ανέλαβα την ομάδα ήμασταν στην 2η κατηγορία της ΕΚΑΣΘ. Διατηρήσαμε την ίδια πεντάδα και τα 10/12 της ομάδας για να φτάσουμε ως εδώ. Του χρόνου εφόσον βρεθούμε στη Β’ Εθνική δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία μας. Ο κορμός δεν θα αλλοιωθεί, θα γίνουν 1-2 προσθήκες και θα προστεθούν άλλοι δύο εξαιρετικά ταλαντούχοι παίκτες μας από την Κ20».

 

 

-Η πορεία του γυναικείου τμήματος στη φετινή Α1 σας αφήνει ευχαριστημένο;

 

«Ναι γιατί έχουμε ίσως το μικρότερο μπάτζετ της κατηγορίας και ένα ρόστερ με μέσο όρο ηλικίας 21 ετών. Ήρθε η έμπειρη και διεθνής Ναυσικά Σταυρίδου και τράβηξε την ομάδα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ