14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός: Χωρίς σωστό σημείο αναφοράς (vids)

Ο ΠΑΟ έχασε στην Ισπανία από την Valencia σε ένα παιχνίδι που ξεκάθαρα κρίθηκε στην αμυντική ανεπάρκεια του. Δεν χρειάζεται αυτό ιδιαίτερη ανάλυση καθώς και τον αγώνα να μην έχεις δει , βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα οι πόντοι μιλούν από μόνοι τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει να αντιμετωπίζω ένα παιχνίδι ως το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν σε σχέση με το πως το σχολιάζουμε αλλά και το αναλύουμε. Το λέω αυτό γιατί κλασσικά μετά από μια ήττα ( η και νίκη ) κάνουμε μια κριτική και βάζουμε μια κάτω τελεία για όλους ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να βάζουμε μια άνω τελεία. Ειδικά φέτος η αγωνιστική σεζόν είναι δύσκολη και με πολύ περισσότερα σκαμπανεβάσματα ( κάθε χρόνο έχει τέτοια ) από άλλες σεζόν και εάν πούμε μεγάλες κουβέντες μπορεί να χρειαστεί να τις πάρουμε πίσω πολύ σύντομα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα αρκεί να καταλάβεις τι πρόβλημα έχεις και να το παλέψεις.

ΑΜΥΝΑ

Όταν το καλοκαίρι χτίζεις το ρόστερ , παίρνεις συγκεκριμένους παίκτες με ιδιαίτερες ικανότητες σε κάθε θέση. Χοντρικά και απλά κάποιοι έχουν ένα προβάδισμα στην επίθεση και κάποιοι στην άμυνα. Το ένα δεν αναιρεί φυσικά το άλλο αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι ένας παίκτης που είναι σκόρερ με ικανότητα υψηλή θα είναι κάπως χειρότερος στην αμυντική αποτελεσματικότητα και το αντίθετο. Το μεγάλο πρόβλημα για μια ομάδα είναι όταν ο παίκτης δεν μπορεί να βγάλει στο γήπεδο το καλό του στοιχείο. Νομίζω πως αυτό κυρίως ήταν ένα σημείο του χτεσινού αγώνα που θα προβληματίσει τους προπονητές του ΠΑΟ. Πέρα από τους συνήθεις ύποπτους στην άμυνα οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν και ήταν αναμενόμενο , υπήρχαν παίκτες οι οποίοι αν μη τι άλλο θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να παλέψουν και δεν το έκαναν. Από την άλλη αυτό δεν αποτελεί αιτία αφορισμού και υπερφίαλων σχολίων σε σχέση με την ποιότητα τους. Ήταν ένα παιχνίδι και την σούμα την κάνεις σε κάποιο σημείο της χρονιάς κοιτώντας προς τα πίσω. Έχοντας αυτό λοιπόν κατά νου αλλά και τους μέχρι τώρα αντιπάλους ο ΠΑΟ σήμερα είναι η 3η χειρότερη άμυνα στην Euroleague ανά κατοχή. Αυτό σίγουρα θα πρέπει να δημιουργεί κάποιο προβληματισμό.

Πηγαίνοντας λίγο στο παιχνίδι ο ΠΑΟ αντιμετώπισε πρόβλημα σε όλους τους πιθανούς τομείς του παιχνιδιού. 

Το πρώτο καλάθι που δέχεται είναι χαρακτηριστικό του πνεύματος που μπήκε στον αγώνα. Μετά από ένα πλαϊνό Pick and Roll η ρακέτα μένει άδεια και κανένας δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο να καλύψει την δυσλειτουργία των 2 περιφερειακών που εμπλέκονται στην αρχική δράση.

 

 

Λίγο αργότερα μετά από μια σχετικά κακή επίθεση γίνεται μια παρόμοια φάση στην οποία ενώ η αρχική αντίδραση είναι καλύτερη από πριν στην συνέχεια “χάνεται” ο παίκτης του ΠΑΟ και δέχεται ένα κόψιμο στην πλάτη.

 

 

Προβλήματα υπήρξαν επίσης και όταν μετά από αλλαγές επιλέχτηκε με κάποιους συγκεκριμένους παίχτες να γίνει παγίδα από την δυνατή πλευρά και σε άλλες περιπτώσεις μια υποστήριξη από την αδύνατη πλευρά. Εδώ βλέπουμε ότι μετά την αρχική υποστήριξη από την αδύνατη πλευρά , στις περιστροφές υπήρξε δυσλειτουργία και η Valencia σκόραρε ένα εύκολο καλάθι. 

 

 

ΕΠΙΘΕΣΗ

Κάποιες στιγμές η επίθεση λειτούργησε πολύ καλά. Υπήρχε προσπάθεια να μοιραστεί η μπάλα και ένα πολύ καλό πλάνο. 

 

 

Γενικά μέχρι σήμερα ήταν πολύ χαμηλά στα καλάθια που βάζει από assist το οποίο ως συνέπεια έχει ότι είχε πολύ χαμηλό συντελεστή λαθών ανά κατοχή στην Euroleague. Το χτεσινό ματς ήταν εξαίρεση σε σχέση με την μέχρι τώρα πορεία του στα συγκεκριμένα στατιστικά καθώς 60% από τα καλάθια του μπήκαν με πάσα το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι ο μέσος όρος στην Euroleague. Συμπληρωματικά όμως σε αυτό το ματς έγιναν πολλά λάθη και όπως είπε ο προπονητής του ΠΑΟ με 18 λάθη εκτός έδρας δεν έχεις μεγάλη τύχη. Πάντα σε έναν αγώνα είτε μιλάμε για επίθεση είτε για άμυνα , σαν προπονητής ψάχνεις να βρεις τις λεπτομέρειες. Σίγουρα λάθη θα γίνουν , αλλά το θέμα είναι ποια από αυτά θα μπορούσες να είχες αποφύγει. Στον χτεσινό αγώνα υπήρχαν πολλά τέτοια. Οι παίκτες παρασύρθηκαν σε έναν ρυθμό επειδή εξαρχής αισθάνθηκαν άνετα στο παιχνίδι , καθώς η Valencia με την σειρά της δεν ήταν πολύ αποτελεσματική στην άμυνα. 

 

 

Παρόλα αυτά ο ΠΑΟ που παίζει με 1.11 πόντους ανά κατοχή φέτος έπιασε 1.10 σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι με τον έναν η τον άλλο τρόπο στην επίθεση έπιασε το στάνταρ του. Εννοείται ότι τα 18 λάθη είναι πολύ άσχημο νούμερο και σίγουρα κάποια από αυτά δημιουργήσαν και πρόβλημα στην άμυνα του , από την άλλη όμως είχε και μια πολύ καλή ευστοχία στα σουτ 3π. Πέρα από αυτά όμως ακόμη και στο παιχνίδι μισού γηπέδου υπήρχαν προβλήματα στην άμυνα που πρέπει να απασχολήσουν. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τον ΠΑΟ περιμένει ένα πολύ δύσκολο , ίσως ακόμη πιο δύσκολο από εκείνο με την Valencia. Πρέπει να κρατήσει τα καλά σημεία της επίθεσης και την ομαδικότητα που επέδειξε σε κάποια σημεία του αγώνα και να δείξει όμως ότι η προτεραιότητα είναι η άμυνα. Θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει μέσα στην σεζόν με παρόμοιες αμυντικές επιδόσεις. Υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ