16.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Παναθηναϊκός πιο σκληρός και πιο… ψηλός (videos)

Άλλη μια πολύ δυνατή σειρά που αναμένουμε με ενδιαφέρον, ξεχωριστό αφού πρόκειται για την πρώτη από τις δύο σειρές με ελληνική συμμετοψή . Το να μιλήσουμε ξανά για το στύλ της FENER είναι περιττό , μπορείτε να ανατρέξετε εδώ . Ο ΠΑΟ κατάφερε με ένα δυνατό τελείωμα να πάρει τον αβαντάζ και να έχει το πλεονέκτημα της έδρας . Τα playoffs βέβαια είναι μια άλλη διοργάνωση , ό,τι έκανες μέχρι εδώ καλό η κακό σβήνει στο πρώτο δευτερόλεπτο . Είναι κατανοητό ότι τίποτα δεν θα δοθεί δωρεάν σε κανέναν . Ας δούμε κάποια από τα σημεία κλειδιά της σειράς :

1. ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ .
• Εδώ έχουμε 2 συγκεκριμένα δεδομένα … ο ΠΑΟ είχε πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά , ακόμη και πριν την επάνοδο του Gist . Θα λέγαμε ότι η άμυνα κράτησε ζωντανή την ομάδα στο δύσκολο διάστημα της αλλαγής προπονητή , τραυματισμών και πειραματισμών μέχρι η ομάδα να βρει μια ταυτότητα . Με την επάνοδο τoy Gist ο Pascual επανέφερε τις σωστές ισορροπίες . Βγήκε εκτός ο Gentile , μπήκε στην πεντάδα ο Gist και ο Nichols και η ούτως η άλλος σκληρή άμυνα έγινε ακόμη πιο δυνατή . Εδώ βέβαια θα ήταν άδικο να μην πούμε ότι ο Pascual παίρνει ενίοτε και κάποια ρίσκα τα οποία κάποιες φορές αποδίδουν άλλες φορές όχι . Παράδειγμα με την Fener εντός έδρας έπαιξε για κάποιες κατοχές ζώνη , το ίδιο με Real Madrid . Όπως έπραξε και στην Vitoria για να πάρει το παιχνίδι με τα κοψίματα των Ισπανών .

Τελευταίο χτύπημα είναι το τρίτο δεκάλεπτο στο Ισραήλ εκεί που άλλαξε αρκετούς από αυτούς που είχε ξεκινήσει στην αρχή του ματς ( 3o δεκάλεπτο αρέσκεται να βάζει την αρχική πεντάδα ) και κατέβασε ένα σχήμα που άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα . Φυσικά αυτά τα ρίσκα δεν μπορούν πάντα να έχουν επιτυχία αλλά δείχνει ότι βασίζει αρκετά στις διάφορες εκπλήξεις ( πάντα βάση ανάλυσης του αντιπάλου ) . Μιλάμε για την άμυνα του ΠΑΟ γιατί η Fener δείχνει γενικά να έχει ούτως η άλλως τεράστιο επιθετικό πρόβλημα . Ο τραυματισμός των Σλούκα , Bogdanovic , το έλλειμμα σε ψηλούς παίκτες ( προστέθηκε ο Benett αλλά ακόμη δεν έχει προσφέρει το παραπάνω ) έχουν παίξει τον ρόλο τους . Ένα επίσης όχι τόσο φανερό πρόβλημα είναι η πιο μικρή επιρροή στο παιχνίδι του Datome φέτος . Ξεκίνησε την χρονιά με έναν τραυματισμό και σίγουρα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός όσο πέρσι . Στο παιχνίδι της Τουρκίας που εμφανίστηκαν όλοι ο Fener επικράτησε με 84-63 με 16 πόντους από τον πρώτο σκόρερ σε εκείνο το παιχνίδι Datome .

Άρα με δεδομένο ότι έχουμε δει τον ΠΑΟ να “τραβάει” πολλά χαρτιά αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις αλλά και την εξέλιξη της τακτικής ( game plan , match-ups ) στην διάρκεια της σειράς στην Pick and Roll άμυνα στους χειριστές ( ALI , ΣΛΟΥΚΑΣ , BOGDANOVIC ) αλλά και στα πολλά post που θα επιχειρήσει σίγουρα η FENER , ιδιαίτερα μετά από τις αλλαγές που σίγουρα θα δούμε από τον ΠΑΟ .

2. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ
• Σε αυτό το σημείο που φτάσαμε όλες οι ομάδες είναι πολύ υψηλού επιπέδου . Πλέον και το κάτι παραπάνω μετράει . Ο ΠΑΟ στους ψηλούς έχει πολλούς παραπάνω . Είναι δεδομένο ότι με βάση το κλειστό ούτως η άλλος rotation του coach Obradovic έχει τεράστια υπεροπλία σε αυτές τις θέσεις . Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει στην διάρκεια της σειράς ο ΠΑΟ όταν θα δούμε 4άρι τον KALINIC η ίσως και τον DATOME . Αναφέρουμε αρκετά το θέμα με τους ψηλούς καθώς η FENER και στατιστικά πάει στο post πολλές φορές φέτος . Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αθήνα είχε 18 κατοχές και στην Τουρκία 13 με μέσο όρο κατοχών σε ένα παιχνίδι EUROLEAGUE 6-7 κατοχές . Άρα αφοπλίζοντας αυτό το κομμάτι η μην δημιουργώντας εύκολα mismatch και στόχους για χτύπημα αμέσως βραχυκυκλώνεται ένα σημαντικό όπλο για τους Τούρκους . Να σημειώσουμε ότι η FENER χρησιμοποίησε παγίδες όταν ο ΠΑΟ έπαιζε στο post με Μπουρούση ( και στα mismatch ) στο παιχνίδι της Αθήνας .

 

3. ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ + ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ REBOUND
• Η FENER είναι δεδομένο ότι αλλάζει πολύ και εύκολα . Στην φετινή EUROLEAGUE μια μέση ομάδα παίρνει περίπου 6-7 κατοχές σε καταστάσεις απομόνωσης . Ο ΠΑΟ στο παιχνίδι της Αθήνας είχε 17 και στην Τουρκία 13 καταγεγραμμένες πάντα με βάση το SYNERGY SPORT . Η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις καταστάσεις οι οποίες θα είναι μετά από αλλαγές η σε τελειώματα και σπασίματα επιθέσεων θα είναι κομβική στην απόδοση της επίθεσης . Ένα σημείο που δεν έχει ο ΠΑΟ στην διάρκεια της σεζόν και θα μπορούσε να ψάξει είναι το επιθετικό ριμπάουντ με συνέπεια . Είναι δύσκολο καθώς παρά τις πολλές αλλαγές η FENER δεν επιτρέπει μεγάλο ποσοστό από αυτά στους αντιπάλους αλλά υπάρχουν τα όπλα από τον ΠΑΟ για να το κυνηγήσει .

4. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ
Ο λόγος που η απόδοση του συγκεκριμένου είναι σημαντική είναι ότι στο κομμάτι της δημιουργίας ο ΠΑΟ στηρίζεται πολύ στον συγκεκριμένο παίκτη . Με δεδομένο ότι δεν έχει τους χειριστές που μπορούν να διαβάσουν το παιχνίδι μετά από dribble και να πάρουν αποφάσεις , αλλά έξοχους εκτελεστές , το πως θα ανταποκριθεί στο διάβασμα του αγώνα αλλά και τον ρυθμό που θα δώσει στην ομάδα του θα είναι κομβικό στην διάρκεια της σειράς . Το πότε θα πατάει γκάζι και φρένο η ομάδα του είναι κάτι που αυτός θα το ορίσει . Από τον Καλάθη είχε κριθεί σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι στην Αθήνα που εκτός από τις 11 assist που είχε μοιράσει είχε και 16 πόντους χαλώντας ταυτόχρονα και την απόδοση του ALI , ο οποίος τελείωσε με 0-6 σουτ και 2 μόνο πόντους ! Άρα η απόδοση του θα είναι ένα μεγάλο βαρόμετρο καθώς από όλα τα άλλα ο ΠΑΟ έχει σε αφθονία στο κομμάτι των εναλλακτικών . Να σημειώσουμε στο ματς της Αθήνας την έξυπνη χρήση του στο ποστ ενάντιων του ανεπαρκή αμυντικά ALI , έξυπνη επινόηση του προπονητή του.

 


5. FOUL GAME και SHOT SELECTION
Στα τελευταία 2 πολύ δύσκολα παιχνίδια εντός με CSKA και Real Madrid ο ΠΑΟ έδειξε το δρόμο για το πως πρέπει να παίξει αυτά τα ματς . Ένα στοιχείο που άλλαξε σε σχέση με προηγούμενα ματς ήταν ότι χαμήλωσε το συντελεστή τρίποντα ανά σουτ , πήγε το παιχνίδι στις επαφές και είχε ένα πολύ ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού . Αύξησε κατά 50% αναλογικά με τις κατοχές του την επίσκεψη στις βολές και αυτό ήταν καθοριστικό για να πάρει την νίκη . Στο επόμενο παιχνίδι όμως με την MACCABI σχεδόν πήγαινε σε επιθέσεις μόνο από την γραμμή του τρίποντου και πήγε 50% κάτω από το μέσο όρο του σε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι που θα καθόριζε πολλά για την σεζόν . Είναι αυτό που λέμε “ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥΤ” … είναι μια πολύ ικανή ομάδα στο τρίποντο όμως πρέπει να σταθεροποιήσει την σωστή επιλογή . Και σίγουρα αυτό είναι κάτι που εντός έδρας μπορείς να το καλύψεις ( κάποιες κακές επιλογές ) αλλά εκτός έδρας δεν είναι τόσο εύκολα να πάρεις την νίκη αν δεν το έχεις .

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ