21.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Παναθηναϊκός: Ο έλεγχος των πρωταθλητών και η επόμενη μέρα

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό κόντρα στον Προμηθέα Πάτρας το Basketa.gr αναλύει τις πιθανότητες παραμονής των παικτών του «τριφυλλιού» στην ομάδα.

Αρκετά σκαμπανεβάσματα είχε η σεζόν για τους «πράσινους», καθώς η χρονιά ξεκίνησε με τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο της ομάδας, αλλά ο Καταλανός τεχνικός αντικαταστάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η έλευση του Ρικ Πιτίνο άλλαξε σταδιακά την εικόνα του Παναθηναϊκού προς το καλύτερο και τον οδήγησε σε ανατροπή της κατάστασης στην Ευρωλίγκα και είσοδο στα πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με «σκούπα».

Παράλληλα το «τριφύλλι» διατήρησε τα σκήπτρα του στην Basket League, ενώ κατέκτησε ξανά το Κύπελλο μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ, φτάνοντας τις 24 σερί σεζόν με τουλάχιστον έναν τίτλο.

Με μία πρώτη... ματιά είναι φανερό ότι οι γηγενείς παίκτες θα παραμείνουν σχεδόν όλοι, ενώ οι ξένοι είναι στον... αέρα. Είναι δεδομένο πάντως ότι ρόλο θα παίξει και το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής της ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα έκανε κάθε παίκτης των πρωταθλητών Ελλάδας και οι πιθανότητες παραμονής:

Ντεσόν Τόμας

Ο Αμερικανός φόργουορντ αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη μεταγραφή ξένου παίκτη του περσινού καλοκαιριού. Έπαιξε στις θέσεις «3» και «4» και μετά την έλευση του Πιτίνο ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του. Εφόσον συνεχίσει στην άκρη του πάγκου ο 66χρονος τεχνικός είναι αρκετά πιθανό να παραμείνει στους «πράσινους», παρά το γεγονός ότι πέρσι υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας και δεν έχει μείνει ποτέ στην έως τώρα καριέρα του στην ίδια ομάδα για δεύτερη σερί σεζόν.

Κιθ Λάνγκφορντ

Ο έμπειρος σκόρερ έδειξε για μία ακόμα φορά την αξία του, αλλά απουσίασε από αρκετούς αγώνες εξαιτίας ενός τραυματισμού που υπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο. Με δεδομένο ότι βρίσκεται στη δύση της μεγάλης καριέρας του οι πιθανότητες παραμονής του δεν είναι πολλές. Θα αποτελέσει έκπληξη αν αγωνιστεί και του χρόνου στους πρωταθλητές Ελλάδος, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αναζητήσουν κάτι πιο φρέσκο για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ.

Γιώργος Παπαγιάννης

Ο Έλληνας ψηλός γύρισε στην Ευρώπη μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από το ΝΒΑ όπου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Μετά από ένα μάλλον νωθρό ξεκίνημα ήταν κι αυτός από τους παίκτες οι οποίοι βελτιώθηκαν σημαντικά κι ανέβασαν την απόδοσή του από τη στιγμή που στο τιμόνι του συλλόγου βρέθηκε ο Πιτίνο. Ο τελευταίος δούλεψε αρκετά μαζί του και η διαφορά στην παρουσία του στο παρκέ ήταν σημαντική. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023 και θα συνεχίσει ακόμα και σε πιθανή αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Βαγγέλης Σακελλαρίου

Αποτέλεσε μία από τις συμπληρωματικές λύσεις στο ρόστερ και γι' αυτόν τον σκοπό αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από το πέρασμά του από τον Πανιώνιο. Κατά τη διάρκεια της σεζόν βρέθηκε κοντά στη μετακόμισή του σε άλλη ομάδα, όμως τελικά έμεινε στους «πράσινους». Υπάρχει οψιόν και για την επόμενη χρονιά αλλά δεν αναμένεται να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.

Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο διεθνής φόργουορντ αποτέλεσε τη σημαντικότερη μεταγραφή του 2018 για τους πρωταθλητές και κυπελλούχους Ελλάδας. Η συνεισφορά του στο νταμπλ ήταν σημαντική, ενώ είχε συνολικά καλή παρουσία και στην Ευρωλίγκα. Από τη μέρα που ανέλαβε ο Πιτίνο ανέβασε κι αυτός κατακόρυφα την απόδοσή του κι αποτέλεσε σημαντική σταθερά στο παιχνίδι του «τριφυλλιού». Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και θα αποτελέσει και του χρόνου ένα από τα βασικά «γρανάζια» της ομάδας, ενώ αποτελεί μέρος και του ελληνικού κορμού του κλαμπ.

Νίκος Παππάς

Έπειτα από ένα καλοκαίρι στο οποίο βρέθηκε πιο κοντά στην έξοδο από κάθε άλλη φορά, ο διεθνής γκαρντ τελικά επέκτεινε τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό μέχρι το 2020. Ήταν ο μεγάλος άτυχος όμως, καθώς στα τέλη Γενάρη υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και δεν αγωνίστηκε ξανά. Μέχρι τότε είχε πραγματοποιήσει μία μέτρια σεζόν με καλές και κακές στιγμές. Έχοντας συμβόλαιο με την ομάδα της καρδιάς του θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα προσπαθήσει να είναι διαθέσιμος στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Τζέιμς Γκιστ

Έχει γίνει πλέον ένας από τους μακροβιότερους ξένους στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το 2017 η συνέχεια της συνεργασίας των δύο πλευρών ήταν αμφίβολη, όμως τελικά είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο το οποίο ολοκληρώθηκε με το φινάλε της σεζόν. Βαδίζοντας προς τα 33 του χρόνια είναι δεδομένο ότι έχει παρουσιάσει κάμψη στην απόδοσή του, ενώ η χρονιά του δεν ήταν ιδιαιτέρως καλή. Ο ίδιος θέλει να μείνει στην Ελλάδα και το δήλωσε, αλλά η παραμονή του δεν είναι σίγουρη. Για την ακρίβεια θα υπάρξουν πιθανότητες να παίξει και του χρόνου για το «τριφύλλι» μόνο αν ρίξει αισθητά το κασέ του.

Ίαν Βουγιούκας

Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό πριν δύο καλοκαίρια, παίρνοντας τη θέση του Γιάννη Μπουρούση στο ρόστερ της ομάδας. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητά του και το μπάσκετ που ξέρει. Αδυναμίες στο παιχνίδι του αποτελούν η έλλειψη ταχύτητας και αλτικότητας. Στην επίθεση μπορεί να σκοράρει και να δημιουργήσει, αλλά στην άμυνα δυσκολεύεται απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους. Ο 34χρονος σέντερ είναι πολύ πιθανό να δεχτεί πρόταση για να επεκτείνει τη συνεργασία του με τους πρωταθλητές, καθώς οι «πράσινοι» επιθυμούν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες στο ρόστερ τους. Αν συνεχίσει, θα έχει ξανά το ρόλο του τρίτου σέντερ.

Γιώργος Καλαϊτζάκης

Ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν ο Παναθηναϊκός είχε ανακοινώσει την απόκτηση του 16χρονου Γιώργου Καλαϊτζάκη. Το ταλέντο του δεν αμφισβητείται, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ρικ Πιτίνο έχει σχολιάσει με κολακευτικά λόγια τη δουλειά και την προσπάθειά του στις προπονήσεις. Αποτελεί ένα ψηλό γκαρντ με πολλά στοιχεία που ταιριάζουν στο σύγχρονο μπάσκετ. Στο λίγο χρόνο που έχει πάρει σε επίσημα παιχνίδια δεν έχει εντυπωσιάσει, ενώ η συμμετοχή του και τη φετινή χρονιά ήταν μικρή. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020. Σε περίπτωση που μείνει ο Αμερικανός προπονητής θεωρείται αρκετά πιθανό να παραχωρηθεί δανεικός για να «ψηθεί».

Λούκας Λεκαβίτσιους

Ο Λιθουανός πόιντ γκαρντ είχε μετακομίσει από τη Ζαλγκίρις Κάουνας το 2017 κι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Τσάβι Πασκουαλ για να έχει το ρόλο του δεύτερου πόιντ γκαρντ πίσω από τον Νικ Καλάθη. Παρ' όλα αυτά δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τον Καταλανό τεχνικό, ενώ και ο Ρικ Πιτίνο δεν έμεινε ικανοποιημένος από αυτόν. Οι καλές εμφανίσεις αποτέλεσαν εξαίρεση και είναι σίγουρο ότι θα φύγει από την ομάδα. Μάλιστα φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη με τη Ζαλγκίρις για να αγωνιστεί ξανά υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Σον Κιλπάτρικ

Ο Αμερικανός πρώην ΝΒΑερ έκανε για πρώτη φορά το ταξίδι για να παίξει στην Ευρώπη. Αποκτήθηκε τον περασμένο Γενάρη με τη φήμη του σπουδαίου σκόρερ. Στο εκτελεστικό κομμάτι δεν εντυπωσίασε, καθώς εμφανίστηκε καλύτερος στο τρανζίσιον παιχνίδι παρά στο σετ. Στα υπέρ του οι σημαντικές αμυντικές ικανότητές του καθώς ανέλαβε και έφερε εις πέρας δύσκολες αποστολές. Παρ' όλα αυτά ακόμα κι αν συνεχίσει ο Πιτίνο και παρά το γεγονός ότι έχει εκφραστεί πολλές φορές με κολακευτικά λόγια για τον χαρακτήρα του, δύσκολα θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Το συμβόλαιό του έχει λήξει.

Ματ Λοτζέσκι

Ο Αμερικανός με βέλγικο διαβατήριο είχε μία... τυπική χρονια. Έχασε πολλούς αγώνες εξαιτίας της ευπάθειας του στους τραυματισμούς. Για μία ακόμη σεζόν πάντως στο φινάλε και στα πλέι οφ του πρωταθλήματος εκτόξευσε την απόδοσή του και ήταν από τους καλύτερους παίκτες, στην πορεία προς τον τίτλο. Ο Πιτίνο τον αποθέωσε για την παρουσία του, αλλά με δεδομένο ότι το συμβόλαιό του έχει ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει πολύ μεγάλη έκπληξη αν συνεχίσει. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος.

Νικ Καλάθης

Αποτελεί τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη της ομάδας. Ήταν για μία ακόμα σεζόν εκείνος που ξεχώρισε και φλέρταρε με το βραβείο του MVP στην Ευρωλίγκα, αλλά δεν θα μπορούσε να το πάρει εξαιτίας της μέτριας πορείας της ομάδας και της κατάληψης της έκτης θέσης στην κανονική περίοδο. Παρά τις δεδομένες αδυναμίες στο τρίποντο και τις βολές, δεν παύει να είναι ένα από τους κορυφαίους πόιντ γκαρντ της Γηραιάς Ηπείρου. Πραγματοποίησε κάποιες... εξωπραγματικές εμφανίσεις, όμως όταν δεν έπαιζε καλά επηρεαζόταν όλη η ομάδα. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και ανεξάρτητα από τον επόμενο προπονητή, θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Τα φυσικά προσόντα του 27χρονου φόργουορντ δεν τα συναντά εύκολα κανείς στην Ευρώπη. Οι αρκετές αδυναμίες στο παιχνίδι του όμως τον αναγκάζουν να είναι ρολίστας στο κορυφαίο επίπεδο. Η χρονιά του ήταν... συμπαθητική, αν και πρωταγωνίστησε σε πολλά από τα highlights της σεζόν. Μεγάλα του μειονεκτήματα η αδυναμία στο σουτ, ενώ πολλές φορές παρασύρεται από τον ενθουσιασμό του και το πάθος του και κάνει εύκολα φάουλ. Το συμβόλαιό του έληξε όμως είναι πολύ πιθανό να μείνει στον Παναθηναϊκό, καθώς είναι δεδομένη η επιθυμία της «πράσινης» ΚΑΕ για να έχει στο έμψυχο δυναμικό της όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες.

Ντίνος Μήτογλου

Στη δεύτερή του χρονιά με την πράσινη φανέλα, ο διεθνής φόργουορντ ξεκίνησε πολύ δυνατά κι άρπαξε την ευκαιρία του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος πίστευε στο ταλέντο του και του έδινε όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Μέχρι να τραυματιστεί στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Γκραν Κανάρια τον Φλεβάρη έπαιζε αρκετά και με τον Ρικ Πιτίνο. Δεν επέστρεψε ποτέ στα επίπεδα των εμφανίσεων του προ του τραυματισμού στο χέρι και ο χρόνος του στο παρκέ μειώθηκε σημαντικά. Είναι σίγουρο πάντως ότι θα συνεχίσει καθώς έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021.

Ρικ Πιτίνο

Πρόκειται για το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό. Η συμφωνία του με τους «πράσινους» τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς είναι μέλος του Hall of Fame κι έχει γράψει τη δική του ιστορία με τη μεγάλη πορεία του ως προπονητής σε κολέγια, αλλά και στο ΝΒΑ. Οι αμφιβολίες που υπήρχαν σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσει να εγκλιματιστεί στην Ευρώπη, κάνοντας για πρώτη φορά το βήμα αυτό στα 66 του χρόνια διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Κατόρθωσε να κερδίσει τον σεβασμό των παικτών του και τα αποδυτήρια, ενώ το σύνολο απέδιδε όλο και καλύτερα όσο αφομοίωνε αυτά που ζητούσε στο παρκέ. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε χτίσει ο ίδιος την ομάδα πήρε από τους περισσότερους παίκτες τον καλύτερό τους εαυτό. Πιστώνεται την κατάκτηση του νταμπλ όπως φυσικά και την είσοδο στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, όταν κάτι τέτοιο έμοιαζε αδύνατο μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν δίστασε να εκφραστεί δημόσια για όσα τον απασχόλησαν. Υπάρχει θετική προδιάθεση και από τον ίδιο για να μείνει στο «τριφύλλι», όμως τα πάντα είναι ανοικτά. Από την πλευρά της ομάδας είναι δεδομένη η επιθυμία για να συνεχιστεί η συνεργασία, καθώς η κίνηση ήταν πλήρως επιτυχημένη. Έπειτα από την οριστική εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, θα μπει στην τελική του ευθεία ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ