17 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός: Λιγότερο… λαμπερός, πιο ορθολογιστικός (pics)

Το Basketa.gr συγκρίνει το περσινό ρόστερ του Παναθηναϊκού με το φετινό, μετά τις ριζικές αλλαγές που υπήρξαν το φετινό καλοκαίρι στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στους «πράσινους» έκαναν όνειρα για διάκριση, έχοντας προσθέσει αρκετούς «λαμπερούς» παίκτες στο έμψυχο δυναμικό τους. Ωστόσο υπήρχε ένα μεγάλο λάθος κι αυτό δεν ήταν άλλο από την παρουσία του Αργύρη Πεδουλάκη στην άκρη του πάγκου. Ένας προπονητής που φημίζεται για την αμυντική συμπεριφορά των ομάδων του δημιούργησε ένα ρόστερ στο οποίο υπήρχαν ξεκάθαρες «τρύπες» στο κομμάτι αυτό. Ο ίδιος άνθρωπος κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να χάσει τα αποδυτήρια, με τους ξένους παίκτες να μην έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν μαζί του και το αποκορύφωμα ήταν ότι στον αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου ξέχασε να κάνει αλλαγές, με τον Παναθηναϊκό να θυμίζει ομάδα της δεκαετίας του '90, βγάζοντας το παιχνίδι με πέντε παίκτες που «έλιωσαν» στο παρκέ.

Ο «Άρτζι» έφυγε διότι δεν μπορούσε να γίνει κι αλλιώς και ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε μετά Βαΐων και κλάδων. Η δεύτερη θητεία του Αμερικανού Hall of Fame δεν θύμισε σε τίποτα την πρώτη, το ρόστερ δεν του άρεσε, η προσθήκη του Άντι Ράουτινς δεν άλλαξε το παραμικρό και πριν τη διακοπή λόγω της πανδημίας του Covid-19, το «τριφύλλι» έμοιαζε να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αναφορικά με την πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Η νέα σεζόν

Πλέον ο Παναθηναϊκός με το Γιώργο Βόβορα στην άκρη του πάγκου του θα προσπαθήσει να κινηθεί σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Φραγκίσκου Αλβέρτη στα διοικητικά δρώμενα προσφέρουν μία σιγουριά κι ασφάλεια, ωστόσο η απουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σημαίνει ότι αυτόματα το μπάτζετ μειώθηκε αρκετά ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο βασικός στόχος είναι η ομάδα να βρεθεί όσο πιο ψηλά μπορεί, να παίξει το καλύτερο δυνατό μπάσκετ και παράλληλα να είναι ανταγωνιστική και να παλεύει μέχρι τέλους. Πέρσι γίνονταν όνειρα για Final 4, φέτος δεν σκέφτεται κανείς που θα τερματίσουν οι πρωταθλητές Ελλάδας. Κι αυτό ίσως εξελιχθεί στο «μυστικό» μίας ενδεχόμενης καλής πορείας.

Η σύγκριση

Πάμε όμως να δούμε μία προς μία τις θέσεις και να συγκρίνουμε το περσινό με το φετινό έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού.

Πόιντ γκαρντ 2019/20

Νικ Καλάθης, Ταϊρίς Ράις, Γιάννης Αθηναίου

Πόιντ γκαρντ 2020/21

Πιερ Τζάκσον, Λευτέρης Μποχωρίδης, Γιώργος Καλαϊτζάκης

Συμπέρασμα:

Ο Παναθηναϊκός σε αυτήν τη θέση εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένος. Από τη στιγμή που το κενό του Νικ Καλάθη δεν μπορεί από κανέναν παίκτη στην Ευρώπη να καλυφθεί, ήταν δεδομένο ότι θα ήταν πιο αδύνατοι σε αυτήν τη θέση. Δεν πείθει ούτε η δεύτερη επιλογή με τον Λευτέρη Μποχωρίδη να μην έχει πείσει στα 26 του χρόνια ότι είναι ικανός να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο, πόσω μάλλον να μπει στα παπούτσια του έμπειρου Τάιρις Ράις. Κρυφή ελπίδα να αρπάξει την ευκαιρία ο Γιώργος Καλαϊτζάκης ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη στην ηλικία του.

Σούτινγκ γκαρντ 2019/20

Τζίμερ Φριντέτ, Νίκος Παππάς, Ρίον Μπράουν/Άντι Ράουτινς

Σούτινγκ γκαρντ 2020/21

Νεμάνια Νέντοβιτς, Μάρκους Φόστερ

Συμπέρασμα:

Εδώ είναι φανερό ότι οι κινήσεις του «τριφυλλιού» ήταν έξυπνες κι ελπίζει βάσιμα ότι η θέση «2» θα έχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά σε σχέση με πέρσι. Η επένδυση στον Τζίμερ Φριντέτ αποδείχτηκε αποτυχημένη, ο Νίκος Παππάς δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα και τόσο ο Ρίον Μπράουν όσο και ο Άντι Ράουτινς δεν είχαν σημαντικό ρόλο και δεν επηρέασαν. Φέτος ο υγιής Νεμάνια Νέντοβιτς είναι ικανός να ηγηθεί και να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Μάρκους Φόστερ θεωρείται μία ψαγμένη κίνηση, αφού ο 25χρονος θεωρείται ότι έχει όλα τα στοιχεία για να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο.

Σμολ φόργουορντ 2019/20

Ιωάννης Παπαπέτρου, Ουέσλι Τζόνσον

Σμολ φόργουορντ 2020/21

Ιωάννης Παπαπέτρου, Χάουαρντ Σαντ-Ρόος, Λεωνίδας Κασελάκης

Συμπέρασμα:

Κι εδώ ο Παναθηναϊκός μπορεί να νιώθει κερδισμένος και να περιμένει ότι θα υπάρχει μεγάλη προσφορά από τους παίκτες που υπάρχουν στη θέση «3». Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αποτελεί σταθερά στην τρίτη του σεζόν στο σύλλογο και πρώτη ως αρχηγός, ενώ ο Χάουαρντ Σαντ-Ρόος είναι μία έξυπνη «βόμβα», καθώς ο Κουβανός είναι ικανός να παίξει από το «1» έως το «3» στην επίθεση, ενώ είναι κι αμυντικό πολυεργαλείο. Συμπληρωματικός θα είναι ο ρόλος του Λεωνίδα Κασελάκη ο οποίος θα παίρνει περισσότερο χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε σχέση με την περσινή αποτυχημένη μεταγραφή του Ουέσλι Τζόνσον, υπάρχει αισιοδοξία στους «πράσινους» ότι θα είναι πιο ισχυροί.

Πάουερ φόργουορντ 2019/20

Ντεσόν Τόμας, Ντίνος Μήτογλου, Μπεν Μπέντιλ, Νίκος Περσίδης

Πάουερ φόργουορντ 2020/21

Ντίνος Μήτογλου, Άαρον Ουάιτ, Μπεν Μπέντιλ, Νίκος Περσίδης

Συμπέρασμα:

Ο Ντεσόν Τόμας και τα δύο χρόνια που έπαιξε στην ελληνική ομάδα αποτέλεσε σταθερά στο επιθετικό κομμάτι, όμως στην άμυνα όλοι γνώριζαν ότι ήταν «τρύπα» και τον χτυπούσαν σε κάθε ευκαιρία. Πλέον ο Ντίνος Μήτογλου θα έχει την ευκαιρία του για να βγει μπροστά και να διαπρέψει. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξει, είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερός στην απόδοσή του. Στο πλευρό του θα έχει τον 28χρονο Αμερικανό Άαρον Ουάιτ ο οποίος από το 2017 κι έπειτα τράβηξε τα βλέμματα στην Ευρωλίγκα, ως παίκτης της Ζαλγκίρις, αλλά πέρσι η χρονιά ήταν γι' αυτόν πισωγύρισμα. Μοιάζει να είναι ταιριαστό το δίδυμο αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματικό από το περσινό. Όσο για τον Μπεν Μπέντιλ είναι αρκετά καλός για να έρχεται από τα βάθη του πάγκου και να προσφέρει με τον όγκο του, τα σουτ του, αλλά να μπορεί και να βοηθήσει στη φθορά των φάουλ. Όσο για τον Νίκο Περσίδη, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια και στο πρωτάθλημα αναμένεται να πάρει λεπτά συμμετοχής.

Σέντερ 2019/20

Γιώργος Παπαγιάννης, Τζέικομπ Ουάιλι, Ίαν Βουγιούκας

Σέντερ 2020/21

Γιώργος Παπαγιάννης, Ζακ Όγκαστ

Συμπέρασμα:

Ο Γιώργος Παπαγιάννης για δεύτερη διαδοχική σεζόν ξεκινάει ως πρώτος σέντερ. Για ακόμα ένα καλοκαίρι δούλεψε σκληρά και μένει να φανεί αν θα κάνει το επόμενο βήμα και θα βγει μπροστά. Στο πλευρό του θα έχει τον Ζακ Όγκαστ. Μία κίνηση που δημιούργησε ερωτηματικά, αλλά ο μόνος τρόπος για να μην αποδειχθεί καλύτερος από τον προκάτοχό του Τζέικομπ Ουάιλι, θα είναι να μην βγει ποτέ στο παρκέ. Άλλωστε ο Ουάιλι κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους χειρότερους ξένους ψηλούς. Κι αν στην επίθεση είχε ικανότητες, το επίπεδό του στην άμυνα δεν ήταν ούτε για το EuroCup. Ο Ίαν Βουγιούκας έπαιρνε λεπτά κι έδινε λύσεις και η αποχώρησή του είναι σαφώς σημαντικότερη από του Ουάιλι, γι' αυτόν το λόγο ίσως αποκτηθεί ένας ακόμα Έλληνας σέντερ.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός με λιγότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε ένα σύνολο που μπορεί να είναι μαχητικό κι αν δουλευτεί καλά και αυτό βγει στο γήπεδο, θα κάνει ζημιές στην Ευρωλίγκα. Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά τη θέση του πόιντ γκαρντ, αφού ο Πιερ Τζάκσον είναι ένας παίκτης με δεδομένα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, ενώ Νικ Καλάθη δεν μπορεί να βρει καμία ομάδα πέρα από την Μπαρτσελόνα που πλέον τον έχει στις τάξεις της... Το βέβαιο είναι ότι το ταβάνι της φετινής έκδοσης των πρωταθλητών Ελλάδας μοιάζει χαμηλότερο, αλλά το ρόστερ σαφώς πιο καλοσχηματισμένο... Για τα υπόλοιπα καθρέφτης είναι το παρκέ!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ