23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παναθηναϊκός: Η «αναγέννηση» των Αμαζονών (vids)

Ο Παναθηναϊκός επανήλθε στην κορυφή του μπάσκετ γυναικών και το Basketa.gr θυμάται όλο το χρονικό της επιστροφής, από τις δύσκολες στιγμές του υποβιβασμού το 2018 μέχρι τον απόλυτο θρίαμβο στο ΣΕΦ.

Τη σεζόν 2017-2018, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε μια από τις δύσκολες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας του, ειδικά στα τμήματα του Ερασιτέχνη. Ο οργανισμός μαράζωνε, ελπίδα δεν φαινόταν να υπάρχει και όλα τα τμήματα, σχεδόν, έπαιρναν το δρόμο για την «άβυσσο».

Το μπάσκετ γυναικών, ένα τμήμα αγαπημένο μαζί με τα βόλεϊ ανδρών και γυναικών, δεν έμεινε εκτός αυτού του κανόνα, που ίσχυε γενικά για το σύλλογο. Με τον Γιώργο Καντζιλιέρη στον πάγκο και ορισμένα κορίτσια, που έπρεπε από το πουθενά να… κολυμπήσουν στα βαθιά, το «τριφύλλι» θα περνούσε δύσκολες στιγμές.

Τρία χρόνια αργότερα, όμως, όλα αυτά θα αποτελούσαν μια μακρινή ανάμνηση. Οι «πράσινες» θα αμφισβητούσαν ανοικτά την κυριαρχία του Ολυμπιακού, που υπήρχε δίχως αμφισβήτηση την τελευταία πενταετία, και μάλιστα θα έπαιρναν ένα από τους πιο μάγκικους τίτλους στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου. Όπως το έκαναν κάποτε οι παίκτες του Σούμποτιτς και του Πασκουάλ, έτσι κι εκείνες στο τελευταίο ματς της σειράς επιβλήθηκαν και «καθάρισαν» μες στο ΣΕΦ. Το Basketa.gr θυμάται τη δυσκολία αυτής της τριετίας για τον Παναθηναϊκό και τους πιο μεγάλους σταθμούς, μέχρι την επάνοδο των Αμαζονών.

Ο διασυρμός, η αναγνώριση και η υπόσχεση

Όπως αναφέραμε, τη σεζόν 2017-2018 η κατάσταση για τον Παναθηναϊκό ήταν τραγική. Το αποτέλεσμα ήταν, από κάποιο σημείο κι έπειτα, οι «πράσινες» να παίζουν επί της ουσίας με νεάνιδες, γεγονός που, ακόμη και για τέτοια φανέλα, είναι αποτρεπτικό προς οτιδήποτε θέλεις να διεκδικήσεις, έστω και την παραμονή.

Κάπως έτσι, η ομάδα οδηγήθηκε σε μια δίνη, από την οποία και δεν μπορούσε να ξεφύγει. Το θετικό, όμως, ήταν πως εκείνη η χρονιά, αντί για εσωστρέφεια, έφερε αισιοδοξία. Και, κατά κάποιο τρόπο, για αυτό ευθύνεται… ο Ολυμπιακός, ο οποίος αποφάσισε σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι να πατήσει το «γκάζι», να νικήσει τις νεάνιδες του Παναθηναϊκού με το εμφατικό 102-29 και να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ως προς την τήρηση του fair play.

https://www.youtube.com/watch?v=75x8kRYzmjQ

Λίγες μέρες αργότερα, τα κορίτσια εκείνα και ο προπονητής τους έγιναν δέκτες αποθέωσης στο ΟΑΚΑ, συμπτωματικά σε ένα ντέρμπι του τμήματος ανδρών με τον «αιώνιο» αντίπαλο. Εκείνες χειροκροτήθηκαν, αντιλαμβανόμενες πως ο κόσμος έδειχνε κατανόηση και στήριξη. Από τη στιγμή, που γνώριζαν πως είναι στο πλευρό τους, ήξεραν και πως η ομάδα θα επανέλθει, έστω κι αν στο τέλος εκείνης της χρονιάς υποβιβάστηκε.

Η επιστροφή και… τα «κλειδιά» στην Καπογιάννη

Η έλευση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην κορυφή της ιεραρχίας του Ερασιτέχνη το καλοκαίρι του 2018 είναι βέβαιο, ότι έφερε αισιοδοξία σε όλα τα τμήματα. Και πράγματι, ακολουθώντας έναν αγωνιστικό και οικονομικό εξορθολογισμό με πρόγραμμα, η διοίκηση εκείνη κατάφερε, σε βάθος διετίας, να φέρει πίσω στην πρώτη κατηγορία όσα τμήματα είχαν πέσει και να τα κάνει ανταγωνιστικά ξανά.

Το ίδιο ίσχυσε, φυσικά, για το μπάσκετ γυναικών. Με οδηγό τον «πιστό στρατιώτη» Καντζιλιέρη και παρόντα τα κορίτσια, που έζησαν προηγουμένως τόσο δύσκολες στιγμές, το πρώτο κομμάτι της διαδρομής διεγράφη, αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει την άνοδο με το επιβλητικό ρεκόρ 21-1.

https://www.youtube.com/watch?v=-i17GmYnVno&ab_channel=%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7

Η ομάδα επανήλθε στην Α1 Γυναικών, με στόχο να απειλήσει τον απόλυτα κυρίαρχο Ολυμπιακό, που για πέντε ολόκληρες χρονιές δεν είχε καν γνωρίσει την ήττα στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ κάθε χρόνο συμμετείχε στην Ευρώπη. Για να αμφισβητηθεί, όμως, έπρεπε να γίνουν περισσότερες «ενέσεις» ποιότητας και η μεγαλύτερη της σεζόν 2019-2020 δεν ήταν εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στον πάγκο.

Η πρόσληψη της Ελένης Καπογιάννη, της γυναίκας που δημιούργησε το «τέρας» του Ολυμπιακού, που δεν έχανε από κανέναν, ήταν ένα απόλυτα καθοριστικό σημείο. Έδειχνε, ότι ο Παναθηναϊκός ήταν και πάλι διεκδικητής του τίτλου, έχοντας τον χρόνο μες στην πανδημία να ετοιμάσει την αντεπίθεσή του.

Το «σπάσιμο» του αήττητου και… τσαμπουκά για το πρωτάθλημα

Πράγματι, η Ελληνίδα κόουτς, μια σειρά από έμπειρες συμπατριώτισσές της με μεγάλες παραστάσεις, καθώς και ορισμένες εγνωσμένης ποιόητας ξένες, θα κατάφερναν να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης της Καπογιάννη.

Στο δρόμο για εκείνο τον τίτλο, όμως, υπήρχαν και στιγμές, που έκριναν την πορεία. Μία υπήρχε, συγκεκριμένα, με την 25η Οκτωβρίου να είναι μια σπουδαία ημερομηνία, με τον Παναθηναϊκό να «σπάει» με 62-61 στη Λεωφόρο το αήττητο του Ολυμπιακού και να δείχνει έτοιμος να κάνει την υπέρβασή του.

https://www.youtube.com/watch?v=M98OJAaY6eM&ab_channel=tricko13tricko13

Λίγους μήνες αργότερα και, μετά από αρκετά παρατράγουδα, έκανε αυτό που φαινόταν να προορίζεται. Έκανε το παιχνίδι του, είδε τους κόπους μιας χρονιάς να επιβραβεύονται και ο θρίαμβος στο Φάληρο ήταν το αποκορύφωμα, για να έρθουν άλλες εποχές.

Μια αφιέρωση, δε, σε εκείνα τα κορίτσια που πέρασαν τις πιο δύσκολες συνθήκες στην ιστορία του τμήματος, αξίζει να γίνει…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ