19.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός: Από τον Γίαργουντ στον Μέικον, 31 χρόνια απόσταση (pic, vids)

Αυτό το «πολυβόλο» θα ήταν κρίμα να χαθεί από τα ελληνικά γήπεδα και ο Παναθηναϊκός που, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ήθελε έναν παίκτη με το «δολοφονικό» ένστικτο του και ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός» δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ, ούτε και να πάει μακριά. Τον είχε άλλωστε μέσα στα… πόδια του, μέσα στο ΟΑΚΑ. Έτσι έκανε δικό του τον Ντάριλ Μέικον που γίνεται κρίκος μιας μικρής αλυσίδας ξένων παικτών. Είναι εκείνοι τους οποίους «ψώνισε» ο Παναθηναϊκός απευθείας από το ελληνικό Πρωτάθλημα.

 


Η λίστα αυτή περιλαμβάνει κάποιους από τους πιο επιτυχημένους ξένους στην ιστορία της ομάδας αλλά και κάποιους που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, αφού δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες των «πράσινων» που δεν πήραν αυτά που είχαν δει ένα χρόνο πριν σε άλλες ομάδες. Άρχισε να γράφεται πριν από 31 χρόνια…

 


Ήταν το καλοκαίρι του 1990 όταν «γυάλισε» στον Παναθηναϊκό ένα… καθαρόαιμο από τον Καναδά. Ήταν ο Ουέιν Γίαργουντ που έκανε τα καλάθια της τότε Α1 κατηγορίας να αναστενάξουν στη σεζόν 1989-90. Παίζοντας για τον Απόλλωνα Πάτρας είχε σημειώσει 853 πόντους σε 28 αγώνες Πρωταθλήματος. Παρεμπιπτόντως για να αντιληφθούμε πόσο άλλαξε το μπάσκετ από τότε, ο πρώτος σκόρερ του φετινού Πρωταθλήματος, Τάισον Κάρτερ, είχε 457 πόντους σε 33 αγώνες.

 


Ο Γίαργουντ, με συμπαίκτες τους Γεράσιμο Τζάκης, Γιάννη Παπαγιάννη, Πλάτωνα Χοτοκουρίδη, Έντι Κατσαρό και Ζαχαρία Κατσούλη, ήταν πραγματική ορχήστρα. Είχε 30,46 πόντους με 82% στις βολές, 54% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 8,42 ριμπάουντ, 0,64 ασίστ, 0,57 κλεψίματα και 0,92 τάπες. Αυτά είδε ο Παναθηναϊκός και… τον τσίμπησε. Το καθεστώς όμως της μιας θέσης ξένου για κάθε ομάδα στο Πρωτάθλημα, του επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσει μόνο στο Κύπελλο Κόρατς της περιόδου 1990-91. Ο Καναδός πρωταγωνίστησε στην πορεία μέχρι τους ομίλους της διοργάνωσης, κάνοντας μία σπουδαία εμφάνιση στο καθοριστικό, εντός έδρας ματς με τη γαλλική Αντίμπ στη 2η φάση των προκριματικών, σημειώνοντας 24 πόντους.

 

 

Ήταν ο πρώτος από τους 13 –ο Μέικον θα είναι ο 14ος- ξένους που μεταπήδησαν απευθείας από ελληνική ομάδα στον Παναθηναϊκό…

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ