16.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Παναγιώτης Καυκής στο Basketa: «Όσο ψηλά κι αν είναι ο πήχης, δε θα τρομάξω» (pics)

Ο Παναγιώτης Καυκής ολοκλήρωσε μια τρομερή καριέρα 21 ετών και τώρα βαδίζει στο «μονοπάτι» της προπονητικής, αναλαμβάνοντας τις τύχες του Ηλυσιακού στην προσεχή Γ' Εθνική, με τον παλαίμαχο Έλληνα γκαρντ να μιλάει στο Basketa.gr για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη απόφαση να αποσυρθεί, εξηγώντας τους λόγους, την φιλοσοφία που θα ακολουθήσει ως τεχνικός, το όραμα για την ομάδα των Ιλισίων και τη συνεργασία με τους μέχρι πρότινος... συναδέλφους του στο παρκέ, Αντώνη Φώτση και Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Δείτε «κλικ» από την καριέρα του.

Κάθε φορά, που φεύγει από τα παρκέ ένας άνθρωπος, που αποτελεί «κόσμημα» για το άθλημα, πρόκειται για μια είδηση. Και όχι η πιο θετική, στις μέρες κρίσης που περνά το ελληνικό μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Καυκής ήταν ένας από αυτούς τους παίκτες και, όχι, δεν είναι καθόλου υπερβολικός αυτός ο ισχυρισμός. Ο Έλληνας «άσος», που εδώ και λίγο καιρό έχει ανακοινώσει την απόσυρση από την ενεργό δράση, ήταν μια περίπτωση παραδείγματος προς μίμηση. Τόσο αγωνιστικά όσο και ως προσωπικότητα, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στον Ηλυσιακό και περνώντας κατά σειρά από Μακεδονικό, Απόλλωνα Πατρών, Πανιώνιο, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Κολοσσό, Περιστέρι, ξανά Ηλυσιακό, Κηφισιά, Δούκα, Παγκράτι και Ιπποκράτη Κω, με 21 χρόνια γεμάτα μπάσκετ (έστω κι αν η τελευταία σεζόν δεν κύλησε ιδανικά λόγω τραυματισμού), επιτυχίες και συμμετοχή από τη Γ' Εθνική μέχρι... την Ευρωλίγκα και τον τελικό του ULEB Cup.

Ο ίδιος, όμως, δε σκοπεύει να αφήσει το άθλημα, με το οποίο έζησε ουκ ολίγες σπουδαίες στιγμές. Θα γυρίσει, μάλιστα, στην ομάδα της καρδιάς του, στα Ιλίσια, για να ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο, αυτό της προπονητικής καριέρας. Πάει εκεί, όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1998 και σε ηλικία 18 ετών, έτοιμος να οδηγήσει το σύλλογο σε νέες σελίδες δόξας. Παρέα του θα βρίσκονται ο Αντώνης Φώτσης, ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης κι ένα σωρό ταλαντούχοι αθλητές, από αυτούς που έχει συνηθίσει να αναδεικνύει η συγκεκριμένη ομάδα διαχρονικά. Όπως, άλλωστε, έκανε και με τη δική του περίπτωση.

Ο Παναγιώτης Καυκής μίλησε στο Basketa.gr για την απόφαση να σταματήσει και από το σορτσάκι του αθλητή, να φορέσει την φόρμα του προπονητή. Ο παλαίμαχος, πια, Έλληνας γκαρντ αναφέρεται, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επιλογή αυτή, στην αποδοχή της πρόκλησης του Ηλυσιακού και το πόσο σπουδαία θα είναι η συμβολή των δύο προαναφερθέντων πολύπειρων αθλητών στο πλευρό του. Παράλληλα, εξηγεί το τι θέλει να παρουσιάσει ως τεχνικός, απευθύνοντας το δικό του κάλεσμα στον κόσμο για κάτι σπουδαίο.

Κάθε απόφαση αθλητή να αποσυρθεί είναι δύσκολη. Πώς τη βίωσες εσύ;

Είναι σίγουρα δύσκολη η απόφαση αυτή, όπως την περιέγραψες, αλλά οι τραυματισμοί μου στα γόνατα με έκαναν να καταλάβω, ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Σκεφτόμουν να κυλήσω πιο ομαλά, ίσως ως βοηθός και με τον καιρό να βρεθώ σε μια ομάδα ως πρώτος προπονητής, αλλά τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία, με μια πρόταση που με δελέασε και αποδέχθηκα την πρόκληση.

Για ποιο αποφάσισες, λοιπόν, συγκεκριμένα να αποδεχθείς την πρόταση του Ηλυσιακού;

Ο Ηλυσιακός είναι η ομάδα, όπου ανδρώθηκα. Έχω παίξει μαζί της στις εθνικές κατηγορίες, γνωρίζω το σύλλογο, από τη διοίκηση μέχρι τον κόσμο. Ξέρω το περιβάλλον της ομάδας και, φυσικά, δε θα μπορούσα να πω «όχι», ειδικά από τη στιγμή που υπήρχε ο Αντώνης Φώτσης και προστίθεται η μεταγραφή του Ανδρέα Γλυνιαδάκη.

Τώρα που θα γίνεις προπονητής, ποια στοιχεία από την εποχή που ήσουν παίκτης, θέλεις να εμπνεύσεις στους παίκτες που θα έχεις στην πρώτη σου δουλειά ως τεχνικός;

Θέλω να τους εμπνεύσω μέσω των εμπειριών και των παραστάσεών μου σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που θέλω να πετύχω, είναι να μάθουν να διαβάζουν το παιχνίδι, να το ευχαριστιούνται και αυτή την χαρά, να τη βγάζουν στο γήπεδο.

Τόσα χρόνια μοιράστηκες τα παρκέ με τον Αντώνη Φώτση και τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Πώς σου φαίνεται, τώρα, που θα είσαι προπονητής τους;

Δεν είναι θέμα, κατά τη γνώμη μου, ότι θα είμαι προπονητής τους. Έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση και στους δύο, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και είναι το υπόδειγμα για όλους, σε όποια κατηγορία κι αν παίξουν. Είμαι σίγουρος, ότι θα μου κάνουν τη ζωή πολύ πιο εύκολη.

Τι θέλεις να παρουσιάσεις στον Ηλυσιακό;

Θέλω να παρουσιάσω ένα πρότζεκτ, όπου μέσω αυτών των δύο παιδιών θα έχουμε την απαραίτητη εμπειρία, για να αντεπεξέλθουμε στη Γ' Εθνική, μια κατηγορία με τις δικές της απαιτήσεις. Θέλω, φυσικά, μαζί τους να υπάρχουν τα νεότερα παιδιά, με προώθηση παικτών από την ομάδα Κ21 που είχε μια επιτυχημένη σεζόν. Να μπορέσουν οι μικροί, δηλαδή, να παίξουν στις εθνικές κατηγορίες.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί της καριέρας σου;

Είναι σίγουρα ο τελικός του ULEB Cup με τον Μακεδονικό, η καλύτερη χρονιά μου στην Α1 με τον Πανιώνιο, η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό και τα χρόνια στην ομάδα της γειτονιάς μου, τον Ηλυσιακό.

Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στον κόσμο σε αυτή την ξεχωριστή προσπάθεια;

Το μόνο που θέλω από τον κόσμο είναι να συσπειρωθεί. Έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές εδώ και θέλουμε να ζήσουμε ανάλογες στο μέλλον.

Θεωρείς, μετά τις κινήσεις που έγιναν αγωνιστικά τις τελευταίες μέρες, ότι μπορούν να έρθουν σύντομα αυτές οι μέρες;

Όταν ήρθα σε συμφωνία με την ομάδα, δεν περίμενα να προκύψει αρχικά η περίπτωση του Γλυνιαδάκη. Περίμενα να δημιουργήσουμε μια ομάδα, που θα ζούσε μια μεταβατική περίοδο, αλλά μας ήρθε η ευκαιρία και τώρα οι παίκτες που θα θέλουμε, θα μπορούν πιο εύκολα να έρθουν. Καταλαβαίνω, ότι έτσι ανεβαίνει ο πήχης, αλλά δε με τρομάζει κάτι τέτοιο κι ας είναι η πρώτη μου χρονιά ως πρώτος προπονητής. Όλα νομίζω, ότι θα πάνε καλά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ