24.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Παιχνίδι οδηγός για τη συνέχεια

 

Είτε νικούσε με έναν πόντο (θα υπερτερούσε και πάλι σε ισοβαθμία καθώς στην Τουρκία η νίκη του δεν μέτρησε ως διαφορά καθώς ήρθε στην παράταση) είτε όπως το έκανε χθες, υποχρεώνοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην 3η βαρύτερη ήττα στην ευρωπαϊκή του καριέρα (25 πόντοι) για τον Ολυμπιακό η δουλειά έγινε και αυτή ήταν ότι έπρεπε να πάρει τον τελικό με την Φενέρμπαχτσε.

Ο επιβλητικός και άκρως εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο το έκανε (καθώς μην ξεχνάμε ότι η Φενέρ γνώριζε ότι με νίκη στην Αθήνα ουσιαστικά κλειδώνει το πλεονέκτημα και κυνηγάει ακόμα και τη 2η θέση) μπορεί απλά να του χρησιμεύσει πολύ για το μέλλον όχι μόνο για την ψυχολογία του, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Το παιχνίδι με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης πρέπει να "κοπεί" σε dvd από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους συνεργάτες του και να μοιραστεί στους παίκτες ως μπούσουλας για τη συνέχεια. Διότι ήταν ιδανικός ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το παιχνίδι οι Ερυθρόλευκοι με αυταπάρνηση, ομαδικότητα, και το κυριότερο όπως είπε σωστά και ο προπονητής τους, θυσιάζοντας (στην πράξη) τον εαυτό του για το σύνολο.

Εδώ αντίπαλος δεν ήταν η αφελής (και άναρχη) Μακάμπι που την είχε φιλοδωρήσει με μια ανάλογη διαφορά ο Ολυμπιακός πριν από λίγες μέρες στο ΣΕΦ.  Ηταν η κάτοχος του τίτλου με τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη όλων των εποχών στον πάγκο, μια ομάδα με σύστημα που ξέρει καλά να παίζει και "ξύλο" στο παιχνίδι της και μάλιστα είχε - μέχρι το τζάμπολ του αγώνα- και την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (72.5 μέσο όρο πόντων δεχόταν) την οποία "έκλεψε" τον τελευταίο μήνα από τους Ερυθρόλευκους που είχαν γίνει έρμαιο της Μπασκόνια και της Χίμκι.

Ο Ολυμπιακός σε αυτή την σκληρή άμυνα, έπαιξε ακόμα καλύτερα τη δική του (είναι και πάλι η κορυφαία στην Ευρώπη) και μέσα από αυτή έφτασε να βάλει και 95 πόντους στη Φενέρ !

Ολα ξεκινούσαν από την άμυνα, αλλά ήταν και τέτοια η ψυχολογία (και κυρίως η ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία) της ομάδας που το έβλεπε κανείς εύκολα από τις πρώτες φάσεις του αγώνα. Την παραμονή όσοι έκαναν τζόκινγκ στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, δεν αποκλείεται να άκουγαν τις φωνές του Γιάννη Σφαιρόπουλου (κυρίως) και των παικτών του από την τελευταία προπόνηση.  Η φράση κλισέ "Επεσαν κορμιά στην προπόνηση" ήταν μικρή για να αποδώσει αυτό που έγινε στο παρκέ του φαληρικού σταδίου την Τετάρτη το βράδυ.

Μια παρέα πεισμωμένων αθλητών και προπονητή που έχουν γαλουχηθεί στα μεγάλα παιχνίδια και στην κατάκτηση τίτλων, ήθελε να βγάλει όλη τη συσσωρευμένη ενέργεια, αλλά ευτυχώς για αυτούς κράτησαν αρκετή για το παιχνίδι.   Ο Βασίλης Σπανούλης που ζει και αναπνέει για τέτοια παιχνίδια (βούτυρο στο ψωμί του) ιδιαίτερα μάλιστα κόντρα στον πρώην προπονητή του, ήταν απολαυστικός και έδειξε μια εικόνα από το μέλλον, δηλαδή τον ηγετικό ρόλο του που χρειάζεται πλέον η ομάδα χωρίς να είναι αναγκασμένος να βάζει (ή να επιχειρεί να το κάνει) 40 πόντους !

Μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη ξεκίνησαν με 7/7 σούτ (δίποντα-τρίποντα) σε ένα διάστημα (28-13 το σκορ) όπου ο Ολυμπιακός είχε 4/4 τρίποντα και 5/6 δίποντα, ενώ τελείωσε την πρώτη περίοδο με 8/10 τρίποντα και συνολικά 13/17  στο παιχνίδι.  "Δεν έχουμε τόσο κακούς σουτέρ και όταν μπουν τα σουτ θα δείτε μια άλλη ομάδα" είχε προειδοποιήσει ο Σφαιρόπουλος που ακόμα και την παραμονή του αγώνα έλεγε ότι: "Μας πως έχουμε επιθετικό πρόβλημα όταν βάζουμε 94 πόντους στη Μακάμπι και σχεδόν 80 στο Βελιγράδι σε ήττα. Η ομάδα γενικά δεν παίζει καλά αυτό τον καιρό και η επίθεση χαλάει την άμυνα και τουμπαλιν".

Ο αρχηγός χαμογελούσε συγκρατημένα βγαίνοντας από τα αποδυτήρια και έλεγε ότι πέρυσι κάναμε την κοιλιά στο τέλος, τώρα ήρθε λίγο νωρίτερα. Θα είναι ευχής έργον για τον Ολυμπιακό να είναι έτσι, ο οποίος μετά την επίσκεψη στη Μαδρίτη την άλλη εβδομάδα θα μείνει για κανένα μήνα στην Ελλάδα. "Κλειδί" για να κλείσει ήρεμα τον μήνα είναι ο τελικός κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Ηράκλειο (17.2) και το να μη χάσει κανένα παιχνίδι στο ΣΕΦ πλέον για την Ευρωλίγκα.

Το πιο θετικό από όλα ήταν ότι οι Ελληνες τράβηξαν (πλίν Τόμπσον) και τους ξένους με τον Στρέλνιεκς να δείχνει να "ξυπνάει" αλλά η ατάκα του κόουτς:   "Ηταν απλά μια μεγάλη νίκη και τίποτε άλλο που θα πρέπει να την προσπεράσουμε όπως κάνουμε και σε μια άσχημη ήττα" θα πρέπει να γυρνά στο μυαλό όλων. Αν θέλουν να έχουν και άλλες εμφανίσεις σαν τη  χθεσινοβραδινή στο μέλλον.  Δεν λύθηκαν ξαφνικά όλα τα θέματα, απλά η ψυχολογία είναι στα ύψη.

 

 

 

Photo Credit: Eurokinissi

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ