26.4 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Παιχνίδι με ιστορία στο ΟΑΚΑ (vids)

Ένα από τα πλέον ιστορικά ζευγάρια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ετοιμάζει να προσθέσει μία ακόμη σελίδα στο βιβλίο του. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ απόψε (11/3, 21.00) για την 29η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Καμία από τις δύο ομάδες δεν βρίσκεται εκεί που τις έχουν συνηθίσει οι φίλοι του μπάσκετ φέτος. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ βρίσκεται στην 14η θέση με ρεκόρ 11-15 και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 16η θέση με ρεκόρ 9-17. Οι "πράσινοι" θα πορευτούν για μία ακόμη φορά χωρίς τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος συνεχίζει με θεραπείες και ατομικές προπονήσεις. Ο Όντεντ Κάτας θα βρεθεί για μία ακόμη φορά με τον Παναθηναϊκό απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του προπονητή, ενώ στον αντίπαλο πάγκο θα βρίσκεται ένας Έλληνας, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Η προϊστορία

Παναθηναϊκός και Μακάμπι έχουν αναμετρηθεί 26 φορές από το 2000 και βρίσκονται στο 13-13 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι οποίες περιλαμβάνουν αγώνες κανονικής περιόδου, τελικούς Ευρωλίγκας (και μάλιστα δύο φορές) και συναρπαστικές σειρές play offs όπως αυτή του 2012.

Η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν σε τελικό ήταν το 2000, την τελευταία σεζόν του ενωμένου μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στο δεύτερο ευρωπαϊκό του με ήρωα έναν πρώην παίκτη της Μακάμπι: Τον νυν προπονητή των «πράσινων», τον Όντεντ Κάτας. Την επόμενη χρονιά η Ευρωλίγκα έκανε την παρουσία της. Οι δύο ομάδες έμειναν μαζί στις τάξεις της FIBA και έφτασαν στον τελικό στο Παρίσι με τους Ισραηλινούς να φτάνουν στο θετικό αποτέλεσμα.

Το 2002 και οι δύο ομάδες ήταν παρούσες στο Final Four και ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από τον ημιτελικό στην Μπολόνια, ενώ το 2005 έγινε το αντίστροφο με έναν ακόμη παίκτη – κοινό σημείο αναφοράς πρωταγωνιστή: Τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Έξι χρόνια αργότερα Μακάμπι και Παναθηναϊκός έδωσαν ραντεβού σε έναν ακόμη τελικό, στη Βαρκελώνη με το τριφύλλι να φτάνει στο έκτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ίσως συναρπαστικότερη από κάθε τελικό ήταν η σειρά play offs του 2012. Και στα δύο γήπεδα τα γήπεδα ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτα με το θόρυβο να φτάνει σε (πολύ) υψηλά ντεσιμπέλ. Οι δύο ομάδες πήγαν στο Ισραήλ με 1-1 από το ΟΑΚΑ και οι Ισραηλινοί ετοίμαζαν φιέστα καθώς ακολουθούσαν δύο αγώνες στο Τελ Αβίβ. Έκαναν το 2-1 και οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο. Αλλά ο Παναθηναϊκός χάλασε το πάρτι. Έκανε το 2-2 και έστειλε τη σειρά σε πέμπτο τελικό στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου οι «πράσινοι» επικράτησαν με 86-85 με μία εύστοχη βολή κι ένα κλέψιμο του Δημήτρη Διαμαντίδη στα τελευταία δευτερόλεπτα, για να φτάσουν στο Final Four της Κωνσταντινούπολης.

Τι έγινε στον πρώτο αγώνα

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ πήρε τη νίκη στον πρώτο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Ισραήλ. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν σημείωσε 22 πόντους και από 13 είχαν οι Μπράιαντ και Χάντερ. Κορυφαίος της αναμέτρησης ωστόσο ήταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος σταμάτησε στους 39 πόντους φτάνοντας στο 45 στο σύστημα αξιολόγησης.

*Διαιτητές του αγώνα είναι οι Ράντοβιτς, Γιαβόρ, Σίλβα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ