22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Παιχνίδια με τη φωτιά! (vid)

Η Ζαλγκίρις έχασε μια διαφορά 17 πόντων υπέρ της, παρ' όλα αυτά έμεινε όρθια στο φινάλε και κατάφερε να κερδίσει με 86-82 τη μαχητική Βαλένθια και να πιάσει, έστω και προσωρινά, Παναθηναϊκό, Ρεάλ και Φενερμπαχτσέ στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Η Βαλένθια λίγο έλειψε να πετύχει ένα μικρό θαύμα, αλλά στο τέλος εκτός από τον αγώνα, έχασε και τον Ντούμπλιεβιτς με τραυματισμό. 

Με το υπέροχο κοινό της να την σπρώχνει στο ξεκίνημα του αγώνα η Ζαλγκίρις... έπιασε από το λαιμό τη Βαλένθια και έκανε σαφείς τις διαθέσεις της. Μόλις στο 4' προηγήθηκε με 13-0 παίζοντας εξαιρετική άμυνα, που επέτρεψε στον δαιμόνιο Πάνγκος να δώσει ξέφρενο ρυθμό στο παιχνίδι και τον Τουπάν να αναδειχθεί σε βασική επιθετική αιχμή μαζί με τον Γιανκούνας. Σταδιακά, όμως, ο Γιασικεβίτσιους άρχισε το rotation με αποτέλεσμα ο ρυθμός αυτός να χαθεί. Η Βαλένθια ανέκτησε την αυτοκυριαρχία της, κλείνοντας κατά κύριο λόγο τη ρακέτα της και βελτιώνοντας σημαντικά την άμυνά της. Στην επίθεση χτύπησε κυρίως μέσα στο καλάθι με τους Τόμας και Πλάις, καθώς από την περιφέρεια ήταν άστοχη, και κατάφερε σιγά σιγά να μαζέψει τη διαφορά. Με πέντε σερί πόντους του Έρικ Γκριν, που επέστρεψε από τον τραυματισμό του, μείωσε 24-19 λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου, το οποίο τελείωσε με 26-19 μετά από καλάθι του Ουάιτ.

Όμως αυτή η προσπάθεια ανατροπής δεν είχε συνέχεια. Ο Μιλάκνις μπήκε "καυτός" στη δεύτερη περίοδο και με τρία σερί τρίποντα έβαλε φωτιά στην άμυνα της Βαλένθια, βοηθώντας τη Ζαλγκίρις να ξεφύγει και πάλι, καθώς παράλληλα βελτίωσε την άμυνά της. Στο 13' προηγήθηκε με 34-21 και από εκείνο το σημείο και ως το τέλος του ημιχρόνου έλεγξε απόλυτα το παιχνίδι. Ο Πάνγκος επανήλθε στο παρκέ και έκανε... μάγκες τους Γιανκούνας και Τουπάν κατά κύριο λόγο, όντας ο μεγάλος πρωταγωνιστής, παρά το γεγονός ότι δεν σημείωσε ούτε πόντο στο πρώτο μέρος. Πρόλαβε όμως να μοιράσει 10 ασίστ σε αυτό το διάστημα! Η Βαλένθια ήταν πολύ άστοχη τόσο από την περιφέρεια όσο και μέσα στη ρακέτα, όπου το ψηλό σχήμα με τους Ντούμπλιεβιτς και Πλάις έδωσε λύσεις στον Βιδορέτα. Η Ζαλγκίρις έπαιξε εξαιρετική άμυνα και στο 16' η διαφορά ανέβηκε στους 17 πόντους (41-24), ενώ το ημίχρονο τη βρήκε προηγούμενη με 47-31.

H Bαλένθια θέλησε να επιστρέψει στην τρίτη περίοδο, αλλά ήταν άστοχη από την περιφέρεια και οι λύσεις που έδιναν μέσα στη ρακέτα οι Πλάις και Τόμας δεν ήταν αρκετές. Κυρίως διότι στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Τουπάν εξακολουθούσε να είναι ζεστός και βοηθούσε τη Ζαλγκίρις να κρατά αυτή την καλή διαφορά που είχε πάρει. Στο 25' το σκορ ήταν 56-40, αλλά ο Τουπάν φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ και ο Ντέιβις, που αντιμετώπισε προβλήματα από τον Πλάις. Κάπου εκεί ο Πάνγκος άρχισε να σκοράρει, εκτός από το να πασάρει και η Ζαλγκίρις διατηρούσε την υπέρ της διαφορά σε διψήφια τιμή, όμως όταν στο τελευταίο δίλεπτο της περιόδου ο Γιασικεβίτσιους τον απέσυρε για να του δώσει ανάσες, το σκηνικό άλλαξε. Η Ζαλγκίρις κόλλησε στην επίθεση και η Βαλένθια, που στο μεταξύ είχε χάσει με τραυματισμό και τον Ντούμπλιεβιτς, αναθάρρησε. Με σερί 11-2 και πρωταγωνιστή τον Γκριν, που πέτυχε δύο τρίποντα, η ισπανική ομάδα μείωσε 63-57 στο τέλος του δεκαλέπτου και μπήκε ξανά στη διεκδίκηση της νίκης.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Γκριν με ένα ακόμα τρίποντο μείωσε 63-60 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και έβαλε φωτιά στο παιχνίδι. Οι παίκτες της Ζαλγκίρις απέκτησαν ξαφνικά πίεση, τα ποσοστά τους στο περιφερειακό σουτ, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν καλά, έγιναν ακόμα χειρότερα, αλλά το πιο βασικό ήταν πως δεν είχαν τρόπο να σταματήσουν τον Πλάις. Ο Γερμανός άρχισε να κάνει ό,τι ήθελε μέσα στη ρακέτα και με τη συνδρομή του Σαν Εμετέριο έφεραν εντελώς... τούμπα το παιχνίδι. Στο 35' η Βαλένθια πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 71-70 κάνοντας την ολική επαναφορά.

Όμως η Ζαλγκίρις έδειξε ότι έχει χαρακτήρα. Βρήκε λύσεις με τους Πάνγκος και Γιανκούνας αρχικά, ενώ οι Ουλανόβας και Μιλάκνις έστειλαν τη διαφορά στους 7 πόντους (83-76) ενάμισι λεπτό πριν από το φινάλε. Κι εκεί που φάνηκε να "καθαρίζει", ήρθε από το πουθενά ο Τόμας και κόντεψε να πάρει το παιχνίδι μόνος του! Έβαλε δύο συνεχόμενα τρίποντα μειώνοντας στον πόντο (83-82) και καθώς οι γηπεδούχοι φάνηκε να τα χάνουν και έκαναν συνεχόμενες κακές επιλογές, ο Αμερικανός είχε την ευκαιρία να κάνει κι ένα τρίποντο που θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στη Βαλένθια, Ήταν όμως άστοχος 10'' πριν από τη λήξη, ο Πάνγκος κέρδισε το φάουλ, έχασε τη δεύτερη βολή και σαν από μηχανής θεός ο Ουάιτ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με μία ακόμα βολή έδωσε τη νίκη στη Ζαλγκίρις.

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Ο Κέβιν Πάνγκος ήταν για μία ακόμα φορά ο κινητήριος μοχλός των πάντων στη Ζαλγκίρις. Έκανε μάγκες ουκ ολίγους συμπαίκτες του ισοφαρίζοντας με 15 ασίστ την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα. Ήταν όμως άστοχος και η αλήθεια είναι ότι έχασε ένα δύο κρίσιμα σουτ στο τέλος. Ευτυχώς όμως για τον Γιασικεβίτσιους, ο Άαρον Ουάιτ ήταν εκεί που έπρεπε για να δώσει κρίσιμες λύσεις, με πιο κρίσιμη από όλες το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε στο τέλος μετά την άστοχη βολή του Πάνγκος. Κι εκτός αυτών πέτυχε 11 πόντους, ενώ μάζεψε και 8 ριμπάουντ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ήταν μία από τις σπάνιες φορές που δύο παίκτες σε έναν αγώνα μοιράζουν διψήφιο αριθμό ασίστ. Διότι εκτός από τον Κέβιν Πάνγκος, που έδωσε 15, και ο Βαν Ρόσομ της Βαλένθια έδωσε 10. Σπάνια ήταν επίσης η εξαιρετική ευστοχία των δύο ομάδων στις βολές. Η Ζαλγκίρις είχε 15/16 και η Βαλένθια 18/19.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ