20.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (7ος όμιλος): Οι Γάλλοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει… στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 7ου ομίλου (Σεντζέν)…

Γαλλία: Με... αύρα ΝΒΑ και αέρα ανωτερότητας

Πριν πέντε χρόνια στην Ισπανία είχε κάνει το «μπαμ» αφήνοντας εκτός συνέχειας τους γηπεδούχους Ίβηρες και κατακτώντας τελικά το χάλκινο μετάλλιο. Η απουσία του Τομά Ερτέλ είναι πολύ σημαντική, αλλά υπάρχουν αρκετοί παίκτες –από το ΝΒΑ- οι οποίοι μπορούν να βγουν μπροστά και να οδηγήσουν τους «μπλε» στο «μονοπάτι» της επιτυχίας. Στον όμιλο είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά.

Το αστέρι

Είναι τουλάχιστον τέσσερις-παίκτες που διεκδικούν το συγκεκριμένο ρόλο σε μία ομάδα που έχει περίσσευμα ταλέντου. Ο ηγέτης όμως και ταυτόχρονα το μεγάλο αστέρι είναι ο Ρούντι Γκομπέρ. Ο 27χρονος Γάλλος σέντερ πραγματοποιεί σπουδαίες σεζόν με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ και είναι πλέον και ο αρχηγός τους. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σέντερ της διοργάνωσης και οι «μπλε» περιμένουν πολλά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο προπονητής

Συμπληρώνει φέτος δέκα διαδοχικά χρόνια παρουσίας στην άκρη του πάγκου της Εθνικής Γαλλίας. Ο Βενσάν Κολέ στα 56 του χρόνια έχει πλέον την εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις και χαίρει της εκτίμησης των παικτών του αλλά και της διοίκησης της γαλλικής Ομοσπονδίας. Έχει οδηγήσει την Εθνική Γαλλίας σε τρία μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (ασημένιο το 2011 στη Λιθουανία, χρυσό το 2013 στη Σλοβενία και χάλκινο το 2015 στη Γαλλία), αλλά και σ’ ένα χάλκινο το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Πρόβλεψη

Θα πρέπει να συμβούν πολλά απρόοπτα ούτως ώστε οι Γάλλοι να μην φτάσουν τουλάχιστον ως την οκτάδα. Εκεί είναι πολύ πιθανό να τεθούν αντιμέτωποι με την Ελλάδα για τον πιο κρίσιμο «χιαστί» αγώνα που θα δίνει το εισιτήριο για τους «4». Η πρόβλεψη τους θέλει να βρίσκονται μεταξύ τετράδας και οκτάδας και οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη και η παρουσία τους θα κριθεί πλήρως αποτυχημένη.

Γερμανία: Ο ασταμάτητος Σρέντερ ψάχνει για... παρέα

Επιστρέφουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από το... διάλειμμα που έκαναν το 2014 όταν είχαν παρακολουθήσει τη διοργάνωση στην Ισπανία από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Οι Γερμανοί προσπαθούν ακόμα να... κολυμπήσουν στα απόνερα της απόσυρσης του Ντιρκ Νοβίτσκι. Έχουν να θυμούνται την ιστορική τους πορεία και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στις ΗΠΑ.

Το αστέρι

Ο Ντένις Σρέντερ από το 2013 κι έπειτα αγωνίζεται στο ΝΒΑ και μάλιστα το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Από τη νέα σεζόν αναμένεται να είναι και μεταξύ των ηγετών των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Έπειτα από το τέλος του «Big Dirk» αποτελεί το επόμενο μεγάλο αστέρι των «πάντσερ». Πολύ γρήγορος γκαρντ ο οποίος μπορεί να σκοράρει τόσο με διείσδυση όσο και με μακρινό σουτ, ενώ πασάρει και αρκετά καλά στους συμπαίκτες του. Αν είχε καλύτερο υλικό στο πλευρό του θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα.

Ο προπονητής

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Γερμανίας ως πρώτος προπονητής τον Σεπτέμβριο του 2017 ούτως ώστε να τους οδηγήσει μέσω των προκριματικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα κατάφερε περίφημα. Εδώ και 13 χρόνια είναι προπονητής αλλά ο μοναδικός του τίτλος είναι το μακρινό 2006, όταν οδήγησε την Άλμπα Βερολίνου στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Πρόβλεψη

Οι Γερμανοί έχουν ως βασικό στόχο για να είναι ικανοποιημένοι, να περάσουν στο δεύτερο γύρο και τους ομίλους των «16». Τα εμπόδια που έχουν να υπερκεράσουν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στην κορυφή του γκρουπ δεν θα βρεθούν αφού εκεί θα είναι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η Γαλλία, αλλά είναι στο χέρι τους να τερματίσουν δεύτεροι και να προχωρήσουν, χωρίς όμως ρεαλιστικές πιθανότητες για είσοδο στα προημιτελικά.

Δομινικανή Δημοκρατία: Αν έπαιζε πλήρεις θα έκανε όνειρα, τώρα...

Υπό άλλες συνθήκες θα διεκδικούσε με πολλές αξιώσεις μάλιστα την πρόκριση στη δεύτερη φάση. Τώρα όμως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Στην μόλις τρίτη παρουσία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (είχε προηγηθεί εκείνη του 1978 στις Φιλιππίνες και πριν πέντε χρόνια στην Ισπανία) θα προσπαθήσουν να χαρούν τη συμμετοχή τους. Εφόσον αγωνίζονταν οι Καρλ-Άντονι Τάουνς, Αλ Χόρφορντ και Τζέιμς Φελντέιν η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα περιόριζονταν σε ρόλο κομπάρσου όπως αναμένεται να συμβεί τώρα.

Το αστέρι

Ο «πονοκέφαλος» της επιλογής του ηγέτη και αστεριού των Δομινικανών θα ήταν μεγάλος αν ήταν διαθέσιμοι οι ΝΒΑερς. Τώρα είναι ξανά μεγάλος διότι όπως φάνηκε και στο φιλικό με την Εθνική Ελλάδας για το τουρνουά «Άτλας», το ταλέντο δεν... ξεχειλίζει σε κανέναν από τους Δομινικανούς. Θα στραφούμε στην εμπειρία και θα επιλέξουμε τον Έουλις Μπάεζ ο οποίος στα 37 του χρόνια αποτελεί το πιο γνωστό όνομα που υπάρχει στη δωδεκάδα και πέρσι έπαιξε στην Γκραν Κανάρια.

Ο προπονητής

Στα 54 του χρόνια ο Νέστορ Γκαρσία έχει... προλάβει να εργαστεί σε 24 διαφορετικές ομάδες. Το 2012 πέρασε και από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, της Αργεντινής. Στη συνέχεια έμεινε για μία τετραετία στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Βενεζουέλας και μάλιστα την καθοδήγησε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Σε συλλογικό επίπεδο εργάστηκε από το 2017 έως το 2019 στην ισπανική Φουενλαμπράδα. Επί της ουσίας αποτελεί τον άνθρωπο που οφείλει να δημιουργήσει κάποια τρικ μήπως και πετύχει κάτι η Δομινικανή Δημοκρατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πρόβλεψη

Θα αποτελέσει μπασκετικό θαύμα που θα γραφτεί στην ιστορία, αν αυτή η έκδοση της Δομινικανής Δημοκρατίας κατορθώσει να πετύχει κάτι περισσότερο από μία νίκη κόντρα στην Ιορδανία. Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται, θα αποκλειστεί στην πρώτη φάση τερματίζοντας κατά πάσα πιθανότητα στην τρίτη θέση του 7ου ομίλου.

Ιορδανία: Για την εμπειρία και τη... διασκέδαση

Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις θα αφήσει η συμμετοχή της Ιορδανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Κι αυτό διότι ο βασικός στόχος των ανθρώπων της Ομοσπονδίας της ασιατικής χώρας είναι να σταθεροποιηθούν στην τελική φάση και στο μέλλον –εφόσον τα έχουν καταφέρει- να κυνηγήσουν και κάποια διάκριση, γνωρίζοντας όμως πάντοτε πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρουν. Η εικόνα που υπάρχει γι’ αυτήν την εθνική ομάδα προέρχεται μόνο από το φιλικό που έπαιξε στο τουρνουά «Άτλας» με την Ελλάδα.

Το αστέρι

Οι περισσότεροι παίκτες δεν είναι γνωστοί, όμως δύο είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν από το ρόστερ των Ιορδανών. Ο λόγος για τον Αχμέτ Ντουβερίογλου ο οποίος παίζει με την Εθνική Ιορδανίας επειδή ο πατέρας του είναι από εκεί. Μάλιστα αγωνίζεται με όνομα Αχμάντ Χεκμάτ Αλ-Ντουαϊρί. Πέρα από τον σέντερ της Φενέρμπαχτσε όμως, ο ηγέτης της ομάδας στην επίθεση είναι ο 31χρονος Αμερικανοϊορδανός, Νταρ Τάκερ ο οποίος και κόντρα στην Ελλάδα είχε σκοράρει 23 πόντους.

Ο προπονητής

Οι Ιορδανοί θέλησαν να εμπιστευτούν κάποιον Αμερικανό για την άκρη του πάγκου τους και βρήκαν τον κατάλληλο στο πρόσωπο του Τζόζεφ Στίμπινγκ. Πρόκειται για έναν τεχνικό ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και ο οποίος μετά την κλήρωση της φάσης των ομίλων, το πρώτο πράγμα που σχολίασε ήταν ότι ένιωσε ανακούφιση επειδή δεν βρέθηκε η Ιορδανία στον ίδιο όμιλο με τις ΗΠΑ, καθώς δεν ήθελε να τεθεί αντιμέτωπος με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του.

Πρόβλεψη

Το 2010 στην Τουρκία μέτρησαν πέντε ήττες και τερμάτισαν 23οι από τις 24 ομάδες που είχαν λάβει μέρος. Στόχος τους είναι να κάνουν μία νίκη και να γράψουν ιστορία. Ακόμα και η αποδυναμωμένη Δομινικανή Δημοκρατία όμως, φαντάζει πολύ υψηλό εμπόδιο για τους αδύναμους Ιορδανούς οι οποίοι είναι επιτυχημένοι και μόνο που βρίσκονται στην Κίνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ